20.7.10

19.7.10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η οικογένεια του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 98.9 εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τη δολοφονία του Γενικού Διευθυντή Σωκράτη Γκιόλια.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας υπήρξε υπόδειγμα μαχητικής αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας ταγμένος στο καθήκον του και μόνο. Η εκτέλεση του αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον Τύπο και στο βαθμό που αυτός αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας, χτύπημα στην ίδια τη Δημοκρατία.

Ευχόμαστε η αστυνομία να βρει τους δράστες της πρωτοφανούς εκτέλεσης. Στην έγκυο σύζυγό του και στο παιδί του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και υποσχόμαστε να σταθούμε δίπλα τους σ’ αυτή την απίστευτη δοκιμασία που περνάνε.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός ΘΕΜΑ 98.9 δηλώνει πως θα συνεχίσει αταλάντευτα στο δρόμο της αληθινής, έγκυρης και ασυμβίβαστης δημοσιογραφίας την οποία ο Σωκράτης Γκιόλιας υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του πνοή. Καμία απειλή δεν πρόκειται να μας φιμώσει.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο το μεσημέρι στις 16.30 στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη.

ΘΕΜΑ 98.9


Βιογραφικό

Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1973 στη Γερμανία. Σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Δεκαεννιά χρονών αποφασίζει να μπει στην δημοσιογραφία και ξεκινάει από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» που εκείνη την εποχή προβαλλόταν στο New Channel. Παράλληλα σπουδάζει στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και αναλαμβάνει την αρχισυνταξία των εκπομπών «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος». Από το 2008 εκτελούσε χρέη συμβούλου επικοινωνίας του Δημήτρη Κοντομηνά και ένα χρόνο αργότερα, το 2009 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 98.9.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ασχολήθηκε από την αρχή της καριέρας του με το αθλητικό ρεπορτάζ γράφοντας κατά καιρούς σχεδόν σ’ όλες της αθλητικές εφημερίδες με τελευταία τον «Πρωταθλητή».

Ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, ενώ η σύζυγος του Αδαμαντία κυοφορεί για δεύτερη φορά.

26.5.10

26.05.2010 ΘΕΜΑ 989.O Τ. Πανούσης με τον Δούρειο Ηχο





25.05.2010 ΘΕΜΑ 989.O Τ. Πανούσης με τον Δούρειο Ηχο

4.5.10

04.05.2010

Για ζητήματα οικονομίας στην εκπομπή με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

Πέτρος Ευθυμίου
(κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ)

Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση τουλάχιστον από το 1893 σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικών επιπτώσεων. Ο τρόπος που θα αντιδράσουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία θα δείξει το μέλλον της χώρας μας. Αν χρησιμοποιηθούν εθνικά σύμβολα όπως η Ακρόπολη για να ενταχθούν στις μορφές αντίστασης, είναι πιθανό να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν πρέπει να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Το κλίμα είναι βαρύ για την πολιτική τάξη στο σύνολό της και ιδίως για τα 2 κόμματα εξουσίας. Ο λαός έχει το δικαίωμα να επιδικάσει όποια τιμωρία επιθυμεί στα κόμματα αλλά πρέπει να διαλέξουμε πολιτικές που θα μας βγάλουν ή όχι από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι στο προσκήνιο. Πήραμε μια ανάσα για να βγούμε μόνοι μας από την κρίση, στην οποία μόνοι μας μπήκαμε και λόγω των ελλείψεων της Ε.Ε αλλά και τις πολιτικές των διεθνών αγορών. Το δίλημμα παραμένει πολιτικό. Θα πάμε συντεταγμένα να βγούμε από την κρίση ή θα επιλέξουμε άλλο τρόπο; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόταση, μια επιλογή όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πετύχαμε να έχουμε την αρωγή της Ε.Ε και κάνουμε τεράστιες αλλαγές και στις πολιτικές μας. Η άλλη επιλογή που είναι να αρνηθούμε την ένταξή μας σε αυτό το σύστημα, θα πρέπει να εξηγηθεί. Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα αν δεν ακολουθούσαμε αυτό το δρόμο. Αν δεν εξηγηθεί αυτό το δίλημμα της χώρας θα είναι τόσο δυσεπίλυτο που θα καταποντιστούμε με συνέπειες που δε μπορώ καν να σκεφτώ.
Όποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει να καταθέτει ένα πόθεν έσχες από τότε που υπήρξε σε αυτή τη ζωή και να είναι πραγματικό όχι με τις τυπικές προϋποθέσεις και έχω πει ότι πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών και περί πόθεν έσχες. Για οποιονδήποτε έχει δημόσιο αξίωμα η τιμωρία του θα πρέπει να είναι όχι μόνο ποινική, αλλά και η δήμευση της περιουσίας του.

Βασίλης Μιχαλολιάκος
(βουλευτής ΝΔ)

Πρέπει να πάμε στην ατομική ευθύνη και όχι στη συλλογική που ισοπεδώνει. Πρέπει να πάνε πολλοί φυλακή, αλλά πάντως οι ένοχοι. Κινδυνεύει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι όλοι οι πολιτικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι πρέπει να πάνε φυλακή. Οι δημοσιογράφοι δημιουργούν τις ηγετικές ομάδες που αποτελούν τη βάση των κυβερνήσεων. Δεν ανήκω σε εκείνους που τα μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν την προβολή τους. Δεν επεδίωξα ποτέ να βγω σε ένα ραδιόφωνο ή μια τηλεόραση. Η πολιτική αποκτά ακόμα μια μεγάλη τρύπα αναξιοπιστίας γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που άλλα είπε προεκλογικά και άλλα υλοποιεί μετεκλογικά. Δημιουργεί μια τεράστια κρίση κοινωνικής ανισότητας, μια τεράστια απόσταση μεγαλύτερης φτώχειας προς τα κάτω. Οι κυβερνήσεις μετά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι συνένοχες, με πρώτες αυτές της δεκαετίας του 80, όπου καλλιεργήσαμε τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και της ευδαιμονίας με δανεικά. Και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Παπανδρέου που ξαναήρθε, του Σημίτη που έφερε τη διαπλοκή, του Καραμανλή που ήθελε την επανίδρυση του κράτους και την καταπολέμηση της διαπλοκής και δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Οι υπουργοί οικονομικών καλό θα ήταν να απολογηθούν στο σύνολό τους. Αυτό δε σημαίνει ότι αθωώνω κάποιους. Το κατασκεύασμα της παραγραφής μετά την προκήρυξη εκλογών, όποιοι το ανακάλυψαν θα πρέπει να απολογηθούν. Όταν κάποιος υπουργός διαπράττει κακούργημα δε θα πρέπει να παραγράφεται ούτε μετά από 20ετία γιατί ζημίωσε το κράτος.

Για ζητήματα οικονομίας στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Γιώργο Δημητρομανωλάκη:

Κυριάκος Μητσοτάκης
(βουλευτής ΝΔ)

Αν το πολιτικό σύστημα δεν αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού με μεγάλη ταχύτητα, να έρθει ένα μεγάλο τσουνάμι, να μας καλύψει όλους, να εκτονωθεί η οργή των πολιτών, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, της Βουλής και να αναλάβουμε πολύ τολμηρές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα: μείωση των βουλευτών από 300 σε διακόσιους, το επιτρέπει το Σύνταγμα, ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Θα μειωθούν τα έξοδα της βουλής και ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυροποίηση του ρόλου του βουλευτή. Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που έκανε το ΚΚΕ, με το οποίο έχω διαφωνήσει πολύ έντονη τελευταία και με το ΠΑΜΕ και έχει να κάνει με την κατάργηση της βουλευτική σύνταξης έτσι όπως χορηγείται σήμερα. Η τρίτη πρότασή μου έχει να κάνει με θέματα διαφάνειας και αναφέρεται στη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των βουλευτών στο διαδίκτυο από τη στιγμή που μπήκαν στην πολιτική μέχρι σήμερα. Αν πάτε σήμερα στη βουλή δε μπορείτε να πάρετε τα πόθεν έσχες των βουλευτών. Αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτή τη λογική, θα προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη οργή των πολιτών και μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθυνών αλλά δεν έχουμε όλοι το ίδιο. Οι πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας αποδίδονται από τους πολίτες και αποδόθηκαν και στις προηγούμενες εκλογές με τρόπο εκκωφαντικό. Φταίμε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει. Αν υπάρχουν περιπτώσεις πολιτικών που έχουν πλουτίσει λόγω της ανάμειξής τους με τα κοινά αυτό θα θέλαμε να το μάθουμε και να τιμωρηθούν, αλλά δυστυχώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε ποινικές ευθύνες. στην αναθεώρηση χάσαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αν τα κόμματα εξουσίας δεν αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν αποδείξουν ότι έμαθαν από τα λάθη τους, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την οργή του κόσμου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η οργή αυτή βέβαια είναι εν μέρει δικαιολογημένη γιατί σε όλο αυτό το πάρτι που στήθηκε, όλοι πήραν μέρος, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, ενώ υπήρχαν και εξαιρέσεις. Έχω σοβαρές ενστάσεις για το πακέτο του ΔΝΤ ως προς τα μέτρα αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μπούμε σε αυτό το τούνελ χωρίς να υπάρχει έξοδος. Είναι ερώτημα αν τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά. Έχουν αυξηθεί πολύ οι έμμεσοι φόροι. Υπάρχει παρακράτηση του ΦΠΑ που δεν αποδίδεται από τις επιχειρήσεις. Όσο αυξάνουμε το ΦΠΑ τόσο θα μπαίνουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες στη σκέψη να μην τον αποδώσουν.

Για θέματα οικονομίας και τον Καλλικράτη στην εκπομπή με τη Ρίτσα Μπιζόγλη και το Μπάμπη Κούτρα:

Θανάσης Νάκος
(βουλευτής ΝΔ)

Θα κατατεθεί η άποψη στη βουλή από τον πρόεδρό μας για τα μέτρα. Πρέπει να υπάρξει ανοχή με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και στην Ε.Ε. σε καμία περίπτωση, αν δεν υπήρχε αυτή η παράμετρος δε θα μπορούσαμε να συναινέσουμε σε αυτά τα μέτρα που το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική του αυτούς τους μήνες και να μεταφέρει τα κακά του ελληνικού κράτους στη ΝΔ προκάλεσε. Δε μπορεί ο κ. Παπανδρέου να ζητά συναίνεση και από την άλλη να ζητά τη σύσταση εξεταστικής για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Η κατάσταση επιβάλλει να βγουν όλα στο φως, να μην υπάρχουν ψέμματα και ωραιοποιήσεις. Δεν πρέπει να φορτώνονται όλα στην πλάτη της ΝΔ.

Για Καλλικράτη
Χθες ήρθε για πρώτη φορά επίσημα στη βουλή για επεξεργασία ο Καλλικράτης. Επίσημα θα κατατεθεί περί το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Κάναμε την κριτική μας με τη λογική ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Τη διοικητική μεταρρύθμιση την ξεκίνησε ο Καραμανλής αλλά δεν προχώρησε. Οι πόροι τότε είχαν αποκλειστεί από το Υπουργείο Οικονομίας αφού έβλεπε ότι έρχεται η κρίση. Εμείς τώρα είμαστε θετικοί στη διοικητική μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά θετικά τα οποία βρήκε έτοιμα από αυτά που είχαμε κάνει ως ΝΔ για την καταγραφή των αρμοδιοτήτων. Εκείνο στο οποίο δεν απαντά και το κρύβει τεχνηέντως είναι πώς θα στηριχθεί οικονομικά όλη αυτή η προσπάθεια. Και οι 2 βαθμοί, παίρνουν το 22,4 % του φόρου εισοδήματος, το 16% του ΦΠΑ και το 50% του συνόλου του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αν τα υπολογίσει κανείς αυτά είναι 800 εκ. ευρώ παραπάνω από όσα πήρε η αυτοδιοίκηση το 2009. αλλά καλείται να καλύψει τη μισθοδοσία 25.000 περίπου νομαρχιακούς υπαλλήλους. Επομένως τα χρήματα δεν επαρκούν.

14.4.10

ΘΕΜΑ 989 13.04.2010

Για εσωκομματικά ΝΔ στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Γεράσιμος Γιακουμάτος
(βουλευτής ΝΔ)
Αισιόδοξος δεν είμαι, απελπισμένος είμαι και αγριεμένος. Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη βλακεία τραβά. Όταν αυτή η χώρα ευτελίζεται σήμερα διεθνώς, εγώ δεν είμαι χαρούμενος. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και διακομματικό. Πρέπει να γίνουν τομές. Αν δεν ληφθούν μέτρα να μειώσουμε το κράτος δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε. Το πρόβλημα είναι η πολιτική που τα έκανε χάλια να τα ξεμπερδέψει από μόνο της. Έχει πάρει μια πλειοψηφία 161 βουλευτών το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να κάνει το πολιτικό του πρόβλημα. Αν ο μη γένοιτο φτάσουμε να κάνουμε κυβέρνηση σωτηρίας, τότε πάει να πει ότι η χώρα είναι στο γκρεμό. Εγώ το απεύχομαι αυτό, πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να ορθοποδήσουν και να μπούμε σε μια αναπτυξιακή τροχιά για τη χώρα. Έχασε η ΝΔ και κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, δεν κέρδισε η κυβέρνηση. Από το να φωνάξω δεν υπάρχει άλλη λύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πολιτικό σήμερα είναι να γυρνάει στα καφενεία και στις γειτονιές. Όποιος το μπορεί μπράβο του. Πάρα πολλούς ξεφωνίζουν αφού έχουν ευθύνη.
Η δημοκρατία δεν είναι τα εμά εμά και τα σα εμά. Έγιναν εκλογές, 800.000 άνθρωποι ήρθαν στις κάλπες και αποφάσισαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, πώς θα πορευτεί. Η κα Μπακογιάννη έχει το δικό της πολιτικό στίγμα. Και εγώ δεν εμπλέκομαι. Εγώ ακούω τον πολίτη που λέει δε μου φτάνουν τα βάσανά μου και έχω και εσάς να τσακώνεστε. Αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι ώρα ευθύνης και χρέους απέναντι στο έθνος και στην πατρίδα, ώρα να σοβαρευτούμε και να είμαστε υπεύθυνοι.

Για αλλαγή συμβόλων και ονόματος
Το θέμα δεν είναι το ταμπελάκι. Πουλάνε και στο Μοναστηράκι. Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία της πολιτικής. Και η ΝΔ πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση. Όταν κάτι είναι άρρωστο και έχει γάγγραινα δε του δίνεις ασπιρίνη. Του δίνεις μια και το κόβεις. Ποτέ δεν ξαναχτίζεις ένα σπίτι με τα υλικά που το γκρέμισες. Είμαι υπέρ του να αλλάξουν όλα. Δε μπορεί να λειτουργεί με συμπάθειες, ως παλαιοκρατία. Να πάρει ηθικούς πολιτικούς, καταξιωμένους. Ο Γιακουμάτος δεν πολεμά για αξιώματα αλλά για αξίες. Αν είμαι εγώ το πρόβλημα ας αυτομαστιγωθώ και ας αυτοεξοριστώ. Αυτό όμως θα το πουν οι πολίτες. Καλό το ΠΑΣΟΚ, καλή η ΝΔ, κάλλιστη η πατρίδα. Πάνω από όλα αυτή. Αν δεν έχεις πατρίδα δεν έχεις ούτε οικογένεια, ούτε κόμμα.


Για οικονομία και εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Σωκράτης Ξυνίδης
(γραμματέας ΠΑΣΟΚ)

Δεν οδηγεί πουθενά να είμαστε συνεχώς μπροστά από μια τηλεόραση και να βλέπουμε τη διακύμανση των spread αλλά να ρίξουμε το βάρος στην ουσία της οικονομίας και στην ανάπτυξη της χώρας. Η δυνατότητα που μας έχει δοθεί μετά και την προχθεσινή εξέλιξη, έχουμε την αισιοδοξία ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και των επιτοκίων και της πίεσης των κερδοσκόπων και θα μπορέσουμε να δανειστούμε και με καλύτερους όρους στο άμεσο μέλλον. Δε θέλω να κάνω τον ειδικό, δεν είμαι εξάλλου, αλλά όταν αυτοί που θέλουν να είναι στην αγορά και να κερδίζουν από τα επιτόκια βλέπουν ότι υπάρχει μια στήριξη στη χώρα μας, θα θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί κάτι που θα είναι θετικό για τη χώρα μας επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους δανεισμού.
Το ΔΝΤ όσο και να έχει εξελίξει τους τρόπους με τους οποίους επιτηρεί τις διάφορες χώρες που προσφεύγουν σε αυτό, δεν παύει να είναι ΔΝΤ, έχει πολύ αυστηρούς όρους που έχουν ως στόχο να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, κάτι που πολλές φορές θέτει σε δεύτερη μοίρα τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αυτή το έθεσε ως απώτατο ενδεχόμενο και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πήγαν τα πράγματα πολύ καλά.
Και ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία με τη χώρα μας δεν είναι κάτι το προδιαγεγραμμένο και το απλό. Κανείς δεν εφησυχάζει. Αλλά με το δρόμο που έχουμε πάρει και την προσπάθεια που κάνουμε νομίζω ότι δύσκολα θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα που ήμαστε. Όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι επαρκή και προς στιγμήν αποδοτικά.

Για συνεργασία με Αριστερά ενόψει δημοτικών εκλογών
Από πάντα είχαμε μια τέτοια κατεύθυνση στο ΠΑΣΟΚ και όχι προς εκμετάλλευσης όπως λένε κάποιοι. Αυτό που λέει σήμερα στο ΒΗΜΑ ο Γιώργος Παπανδρέου το υποστήριζε πάντα. Η χείρα συνεννόησης προς την Αριστερά ήταν πάντα τεταμένη από πλευράς του. Θα πρέπει όλες οι πλευρές να το θέλουν και να το επιδιώκουν. Μπορεί να μη το βλέπω αυτό σε επίπεδο ηγεσίας αυτή τη στιγμή, όμως κατά τόπους υπάρχουν συγκλίσεις σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και αυτό είναι ενδεικτικό. Ο στόχος δεν είναι το 50 και 1% καθεαυτός. Προχωράμε επί της ουσίας στη θεσμοθέτηση αυτή για να δώσουμε την ευκαιρία να εκφράζεται όσο το δυνατό ευρύτερες συναινέσεις. Ίσως βρούμε κοινό βηματισμό με κάποιες αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Αριστεράς σε κάποιες περιπτώσεις.
Νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις του καθενός. Είναι μια δήλωση βούλησης του πρωθυπουργού στην οποία θα πρέπει να υπάρξει νεύμα ανταπόκρισης. Δε μπορείς να προχωρήσεις όταν κάποιος σου αποκλείσει το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας.
Νομίζω ότι μια κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει ανά πάσα στιγμή διορθωτικές κινήσεις. Όμως οι αδυναμίες της κυβέρνησης δεν είναι σε πρόσωπα αλλά σε βελτίωση κάποιων επιδόσεων και επίτευξης στόχων. Σε γενικότερο επίπεδο, η κυβέρνηση ξεπερνώντας και το ψυχολογικό άγχος που όλος ο πολιτικός κόσμος έχει, θα πάει καλύτερα.

Για οικονομία και εσωκομματικά ΝΔ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Κώστας Μαρκόπουλος
(κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ)

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συμπεριφέρονται σαν η Ελλάδα να ιδρύθηκε το 2004 και όλα τα δεινά εν έτει 2010 να οφείλονται σε μια πενταετή διακυβέρνηση. Αλίμονο αν τα έχουμε κάνει όλα καλά. Άλλα καλώς έγιναν, άλλα κακώς έγιναν. Δεν πετύχαμε στη φοροδιαφυγή, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση σε ότι θεωρούμε καλό. Αποκρατικοποιήσεις: κατηγορηθήκαμε από το ΠΑΣΟΚ με βαρείς χαρακτηρισμούς και το ΠΑΣΟΚ έρχεται και τις προχωράει. Στήριξη των τραπεζών: ακόμα ηχούν στα αυτιά μου αυτά που έλεγε ο κ. Παπανδρέου ότι αντί να δίνουμε τα χρήματα στο λαό τα δίνουμε στους τραπεζίτες. Από τα 25 πήραν τα 8, έμειναν τα 17 τα δίνει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Η διγλωσσία ανήκει στο ΠΑΣΟΚ όχι σε εμάς. Όσο για τον προϋπολογισμό; Όσο έλλειμμα παραλάβαμε, τόσο παραδώσαμε. Εγώ δε θα σας πω ότι η ΝΔ δεν έκανε λάθη και κυρίως δε μπόρεσε να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Και η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Και το κάναμε γιατί πάνω από το μισό χτυπάει στην καρδιά των λαϊκών στρωμάτων και όλων αυτών που τα φέρνουν οριακά και είναι οι πιο έντιμοι και σταθεροί πελάτες του φορολογικού συστήματος, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αν η κυβέρνηση δε μπορέσει να πιάσει αυτούς που βγάζουν πολλά λεφτά αυξάνοντας τη φορολογητέα ύλη, τότε έχουμε δίκιο ως αξιωματική αντιπολίτευση που στηρίζουμε το μισθωτό και το συνταξιούχο. Αυτά είναι η επανάληψη ενός τραγικού μοντέλου της μεταπολίτευσης που το υπηρετήσαμε όλοι.

Για «κομμένους»
Ο κ. Σαμαράς όταν μιλά για ανθρώπους που πλήγωσαν την παράταξη δεν μιλά για την αποτελεσματικότητα ή μη, ή τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της ΝΔ, αλλά για τις προσωπικές διαδρομές και συμπεριφορές στην ηθική διάσταση ενός πολιτικού που πλήγωσαν την κοινωνία. Κανένα κόμμα δεν είναι δικαστήριο. Εμείς κοιτάμε το ηθικό κομμάτι. Ελέγχουμε συμπεριφορές ώστε να είναι σε απόλυτο συγχρονισμό με αυτό που θέλει το λαϊκό αίσθημα. Δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες ποιοι είναι παντελώς απόντες από όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ; Είναι επώνυμοι πολιτικοί που δεν έχουν αποτολμήσει να περάσουν την αίθουσα γιατί κινδυνεύουν να ακούσουν από το ανώνυμο στέλεχος της παράταξης «γιούχα».

Για αλλαγή ονόματος
Δεν ξέρω αν θα κατατεθεί ως πρόταση, είναι ενδιαφέρουσα, κεντρίζει αλλά δεν είναι η μοναδική λύση ενός προβληματισμού που υπάρχει. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει το στυλ του τρόπου με τον οποίο θα κυβερνήσει. Να παρουσιάσει μια πιο μοντέρνα προοπτική διακυβέρνησης. Να κάνει τη ρήξη με το αποτυχημένο μεταπολιτευτικό μοντέλο. Αλλά αν η αλλαγή ονόματος δεν συνδυαστεί με αλλαγή προτύπου διακυβέρνησης δε θα διαφέρει. Για μένα ουσιαστικές είναι οι πολιτικές. Η ΝΔ ως τίτλος κόμματος έχει βαριά ιστορία και σημαντικό παρελθόν, έχει πάρει αποφάσεις που συνοδεύουν τη χώρα στο διηνεκές και θεωρώ ότι είναι δύσκολο για τη ΝΔ και το σύνολο των στελεχών να αποφασίσουν εν σώματι μια αλλαγή ονόματος. Το συνέδριο είναι το κυρίαρχο όργανο.
Για τρομοκρατία
Κατ’ αρχή θετικές οι εξελίξεις. Κάθε φορά που συλλαμβάνεται ένας τρομοκράτης ή εξαρθρώνεται μια παραβατική τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει όλοι να χαιρόμαστε και να χειροκροτούμε. Και γιατί είναι ένα ουσιαστικό έργο και γιατί η ελληνική αστυνομία έχει ανάγκη από αυξημένη αυτοπεποίθηση. Περιμένουμε τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία που περιγράφουν πρόσωπα, καταστάσεις, γιάφκες και οπλισμούς.
Για ανάπλαση Αττικού άλσους στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Ντίνα Μπέη
(υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς)

Στα 350 στρέμματα του Αττικού άλσους έχει γίνει μεγάλη αναδάσωση. Είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ, ο προϋπολογισμός ήταν στα 9 εκ. ευρώ. Ήταν μια πολύ σωστή δουλειά. Έχει δίκτυο μονοπατιών χωμάτινο, αθλητικό πάρκο που είναι δωρεάν. Είμαστε υποχρεωμένοι να το φυλάμε με ιδιωτικές εταιρείες security αφού η υπερνομαρχία δεν έχει το προσωπικό. Το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού μας φεύγει στη φύλαξη που θα μας κοστίζει πάνω από 30.000 ευρώ το μήνα. Η καθαριότητα γίνεται από εταιρεία συντήρησης αφού είναι στη διαχείριση της υπερνομαρχίας. Δεν έγινε ποτέ η συνδιαχείριση από τους δήμους. Με τον «Καλλικράτη» θα πάει στην Περιφέρεια.

Για ζητήματα οικονομίας στην εκπομπή με τη Ρίτσα Μπιζόγλη και τον Μπάμπη Κούτρα:

Νίκος Χριστοδουλάκης
(πρώην υπουργός Οικονομίας)

Δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό η Ελλάδα να προσφύγει στο μηχανισμό και μάλιστα ένα από τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας είναι ότι ο μηχανισμός μπορεί να περιμένει όσο μεγάλο και να είναι το χρονικό διάστημα. Ορθώς, χαρακτηρίστηκε αυτός ο οργανισμός ως δίχτυ προστασίας και δε χρειάζεται να πέσει ανά πάσα στιγμή η χώρα μας, αλλά μόνο σε στιγμή έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να δείξει με μια σειρά μέτρων που θα πάρει ότι μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας και μόνο σε περίπτωση ανάγκης να καταφύγουμε εκεί. Το επιτόκιο είναι υψηλό και η αποκλιμάκωση δε θα είναι εύκολη το επόμενο διάστημα. Με το νέο φορολογικό τα πράγματα θα βελτιωθούν και τα επιτόκια να πέφτουν. Υπάρχει περίπτωση μέχρι το Μάιο να έχουν πέσει τα επιτόκια κάτω από 300 όταν και θα είναι η επόμενη δημοπρασία. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Το τεστ δεν ήταν το σημερινό και η υλοποίηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παίξει σημαντικό ρόλο τεσταρίσματος των αγορών για τη βιωσιμότητα των οικονομικών της Ελλάδας.
Ο μηχανισμός δεν είναι ανεξάντλητος και κανείς δε μπορεί να ξέρει αν θα προκύψει μια κατάσταση που θα είναι πιο κρίσιμη από αυτή που θεωρούσαμε ως κρίσιμη. Επιπλέον, οι αγορές το επόμενο διάστημα θα πιέσουν για να πάμε στο μηχανισμό για να δουν πώς δουλεύει ο μηχανισμός, αλλά θα πρέπει να δοθεί το σήμα της δημοσιονομικής αυτοδυναμίας της Ελλάδας με μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας. Και θα σταθμιστεί το γεγονός ότι ενώ είχαμε καλύτερη δυνατότητα δανεισμού, εμείς ακολουθήσαμε πιο απαιτητικό δρόμο. Και αυτό θα μας δώσει κέρδος αξιοπιστίας.
Αυτό που είπε ο διευθυντής του ΔΝΤ ότι η χώρα μας έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια και οι τιμές των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά είναι αυξημένες. Αυτό που χρειάζεται είναι μια προσαρμογή των ελληνικών τιμών σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα. Η μεγάλη κατάκτηση του ευρώ είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα υποτίμησης με την οποία τιμωρούνταν οι μισθωτοί. Θα ήταν μεγάλη κοινωνική αδικία η προσαρμογή να γίνει μέσω της μείωσης των μισθών. Το κράτος πρέπει να ενημερώνει διαρκώς τους καταναλωτές και να μην ενισχύει τους επιχειρηματίες αν δε μειώνουν τις τιμές, π.χ. μέσω ΤΕΠΜΕ ή ΕΣΠΑ. Μερικές επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές. Βέβαια πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν έχει τα προνόμια του δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των μισθών.

Για νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας στην εκπομπή με τη Ρίτσα Μπιζόγλη και τον Μπάμπη Κούτρα:
Δημήτρης Γκίνης
(αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ)

Πρέπει να πάρουμε το πιο παλιό παλιό ημερολόγιο για να πούμε καλή Ανάσταση. Σήμερα μαζί με όλους πήραμε ως ΟΛΜΕ το νομοσχέδιο. Ξέραμε πάνω κάτι τι πραγματεύεται. Είναι περισσότερο οι αρχές του νέου συστήματος που θέλει να προωθήσει το υπουργείο και ουδόλως ένα νομοσχέδιο με τη μορφή που ξέρουμε. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ουσία που χρειάζεται η εκπαίδευση και η ουσία που χρειάζεται είναι να σκύψουμε και ειδικότερα στο σχολείο. Πώς θα γίνει αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού όταν καθημερινά πλήττεται; Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Και πολλοί δεν έχουν ζητήσει εκπαιδευτική άδεια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό γίνεται. Στα 70 θα συνταξιοδοτείται ένας καθηγητής; Είναι σε ηλικία να προσφέρει ένας τέτοιος άνθρωπος. Ζητάμε εναγωνίως να υπάρχει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Πώς θα είναι επίκαιρος αυτός ο καθηγητής; Η αξιολόγηση γίνεται μέσα στην τάξη. Εκπαιδευτικός που δε μπορεί να προσφέρει στους μαθητές αξιολογείται δριμύτατα. Το θέμα μας δεν είναι ο μπαμπούλας της αξιολόγησης. Τα 2 πρώτα χρόνια ένας εκπαιδευτικός είναι δόκιμος. Στη συνέχεια γίνεται μόνιμος εφόσον συντρέχουν οι λόγοι. Το καινούριο θα ήταν να πει το υπουργείο ότι κάθε 10 χρόνια ο εκπαιδευτικός θα έπρεπε να πάει για μετεκπαίδευση, να ανανεώνεται. Το νομοσχέδιο έχει τεράστιες αδικίες, πλήττει και αλλάζει νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης και κάθε κυβέρνηση όταν αλλάζει είναι του ελληνικού κράτους. Όταν κάποιοι ρύθμισαν τη ζωή τους και πήγαν μακριά από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να διοριστούν κάποια στιγμή και τώρα τους τα μεταβάλλει όλα αυτά, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Θα έχουμε μια συνάντηση με την υπουργό την Πέμπτη και πιστεύω να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα. Ελπίζω να μη μας ανακοινώσει απλώς τις αποφάσεις του υπουργείου αλλά να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση.

9.2.10

12:00 – 12:30 Τζίμης Πανούσης

09.02.2010 ΘΕΜΑ 989

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:

Ανδρέας Λοβέρδος (Υπουργός Εργασίας)
Μίλησα στους πολίτες με πολύ ανοιχτό τρόπο, είπα την αλήθεια από την πρώτη στιγμή, ούτε μιλώ συμβατικά. Οι πολίτες μου έδειξαν ότι είναι πεισμένοι ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να προχωρήσουμε. Ήταν κοινή η απαίτησή τους: να μην είστε άδικοι. Και έτσι πηγαίνοντας 3 μήνες μια πορεία, εμείς ξεκινήσαμε από το Νοέμβριο, είπα ότι το θέμα είναι άμεσης επίλυσης. Σήμερα ήταν η μέρα για να πούμε τι ακριβώς επιλέγουμε. Κάναμε μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εξήγηση του τι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα. Τα συνοψίζω σε 4 μέτρα:

Το μείζον και πιο σημαντικό, η αλλαγή της δομής της σύνταξης η οποία κατά ένα μέρος είναι βασική και είναι προνοιακού χαρακτήρα. Σε αυτό θα συμβάλλει το κράτος. Το δεύτερο κομμάτι και το σημαντικό είναι η ανταποδοτική σύνταξη. Ο ασφαλισμένος θα παίρνει αυτά που δούλεψε και τι εισφορές κατέβαλε, το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σιγά σιγά με απόλυτη εφαρμογή το 2015. Σε ότι αφορά όλο το σύστημα θα πάει στο 2018. Κάποια όμως μέτρα ισχύουν από αύριο, όταν ψηφιστεί ο νόμος. Δε θίγεται κανένας από τους πολίτες που έχει θεσπίσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δεν πρέπει κανείς να έχει την παραμικρή ανησυχία ως το 2013. Μπορεί να κάνει το σχεδιασμό του άφοβα. Πρέπει να πω ότι δεν αφορά τους ένστολους, είτε τα σώματα ασφαλείας, είτε το στρατό. Αφορά στον ιδιωτικό τομέα και εν μέρει το δημόσιο που αφορά στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο. Αυτό από το 2013 παράγει αποτελέσματα κατά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου
αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα κατά το μέσο όρο. Τα τελευταία 4 χρόνια έπεσε κατά 1,3 χρόνια. Το 2008 και το 2009 ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ ήταν 53 για τις γυναίκες και 56 για τους άνδρες. Μέχρι το 2015, αυτό θα πάει τα 63.
επειδή το ασφαλιστικό έχει αποθέματα, χρήματα, ακίνητα που μετά την ιστορία των ομολόγων δεν αξιοποιείται, τι λέμε; Όλοι η περιουσία των ταμείων, σίγουρα η κινητή συν διάφορα ταμεία, μια αρχή τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από τη Βουλή, θα αξιοποιεί όλη αυτή την περιουσία. Αυτό δε σημαίνει ότι ενοποιούνται τα αποθεματικά των ταμείων. Διαχείριση από κοινού από έναν φορέα. Οι φορείς θα έχουν κέρδη ανάλογα με τα περιουσιακά τους στοιχεία.
η πιο μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα σπάσουμε τη συνύπαρξη του κλάδου σύνταξης με αυτού της υγείας. Όλα τα νοσοκομεία θα περάσουν στο υπουργείο Υγείας, συγκροτώντας την πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας και τη δευτεροβάθμια, και εμείς στο υπουργείο εδώ θα κάνουμε τις ενέργειες για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Θα το νομοθετήσουμε τώρα αλλά θα το εφαρμόσουμε τα επόμενα χρόνια.
ακόμα μια είναι η εξής: είχε παρατηρηθεί να έρχεται ένας άνθρωπος από τη Βουλγαρία, να ολοκληρώνει τα εργασιακά του χρόνια εδώ και εμείς να του δίνουμε πλήρη σύνταξη. Την εθνική σύνταξη θα τη δικαιούνται και αυτοί μόνο αν έχουν 35 χρόνια παραμονή στην Ελλάδα. Αυτό θεσπίζεται γιατί μας βγάζουν ότι πληρώνουμε 22.000 συντάξεις σε τέτοιους και θεωρώ ότι είναι άδικο, γιατί η Ελλάδα δεν έχει αυτά τα λεφτά. Κάνουμε αυτές τις αλλαγές για να έχουμε. Κάνει λάθος η ΓΣΕΕ δια του κ. Ρωμανιά όταν λέει ότι τα μέτρα δεν είναι ποσοστικοποιημένα, γιατί εμείς κάναμε σήμερα τις προτάσεις και περιμένουμε να τους ακούσουμε και αυτούς. Μέχρι τη 10 Μαρτίου θα επεξεργαζόμαστε σενάρια ανταποδοτικότητας.

Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή σας ότι θα ανασταλεί ο νόμος Πετραλιά;
Οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου ενσωματώνονται στην πρότασή μας.
Αυξήσαμε τα όρια ηλικίας σπρώχνοντας προς τα πάνω τα μεσαία και αυτό είναι ένα από τα κέρδη του συστήματος. Ξέρω ότι παίζει σημαντικό συμβολικό ρόλο και συνάμα και οικονομικό.
Εγώ σε άλλα θέματα είχα ειδικευθεί αλλά κρίνοντας από την ενασχόλησή μου με αυτό το υπουργείο θα πω ότι και ο νόμος Ρέππα ήταν καλός και ο νόμος Σιούφα έδωσε ζωή στο σύστημα. Γιατί να το κρύψω; Το σημαντικό είναι ότι πλέον ισχύει ένας κανόνας υπολογισμού και αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή.

Αν ισχύσει αυτή η 4η φορά μεταρρύθμισης δεν αποδώσει θα πάμε και σε άλλη;
Λένε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που χρειάζεται πλοήγηση.


Για ζητήματα οικονομίας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:

Γιώργος Αλογοσκούφης (πρώην υπουργός)
Θεωρώ ότι είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα στο ασφαλιστικό, είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας που πρέπει να κάνει η χώρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το σημαντικό είναι όταν κοστολογηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης να έχουν αποτελέσματα. Η πρώτη μου εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα γενικά είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά. Έχει θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέπει να δούμε.

Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει τις αλλαγές;
Η ΝΔ έχει μια στάση να στηρίξει τις αλλαγές, τα οποία θα μας οδηγήσουν να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς βέβαια ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει γενικώς τα πάντα, υπάρχουν και ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές διαφορές.

Μια κυβέρνηση ΝΔ θα μπορούσε να πάρει τέτοια μέτρα;
Αυτό που βοηθά την κυβέρνηση να πάρει μέτρα είναι ότι ζούμε μια μεγάλη κρίση διεθνή, η οποία χτύπησε την Ελλάδα στο μαλακό της υπογάστριο, που είναι τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Έχουμε μια κυβέρνηση με νωπή εντολή κάτι που τη βοηθά να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις της. Το σημαντικό είναι να είναι σωστές. Ας δούμε τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε φθάσει στο αμήν. Αυτό δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Πολλοί ρίχνουν ευθύνες και σε σας και στην κυβέρνηση της ΝΔ:
Η κυβέρνηση της ΝΔ πορεύτηκε σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και εξασφάλισε και υψηλή ανάπτυξη και μείωση των ελλειμμάτων και μείωση της ανεργίας. Βεβαίως θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα στο να μειώσουμε το δημόσιο τομέα και να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Εκεί θα παραδεχτώ ότι έπρεπε να γίνουν μεγαλύτερα βήματα. Αλλά αντιμετώπισε και μια πολύ κακή αντιπολίτευση. Αλλά βλέπετε ότι και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να βγούμε μόνοι μας από την κρίση. Θεωρώ όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει σα βαλβίδα ασφαλείας η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γιατί δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα ισχύσει για όλους μας.

Έχετε εξήγηση γιατί ένας μεγάλος αριθμός υπουργών της ΝΔ έχει βγει πρόωρα στη σύνταξη;
Ας μη βιαστούμε να πούμε ότι έχουν βγει στη σύνταξη. Σίγουρα μετά από μια μεγάλη ήττα, αυτοί που ήταν στη βιτρίνα του κόμματος θεωρούνται από τον κόσμο ότι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να δει καινούρια πρόσωπα. Είναι πολύ σωστό η ΝΔ να κάνει ανανέωση, να βγουν ενδεχομένως κάποια στελέχη που θα οδηγήσουν τη ΝΔ τα επόμενα χρόνια και κάποια από τα παλαιότερα στελέχη θα χρησιμοποιηθούν ξανά.

Πώς κρίνεται τα βήματα του κ. Σαμαρά;
Θεωρώ ότι κινείται πολύ προσεκτικά και δεν έχει κάνει κάποιο μεγάλο λάθος, δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και αφουγκράζεται την κοινωνία.

Εσείς θα συμμετέχετε;
Εγώ μετά τις εκλογές δε λειτουργώ ως πολιτικό στέλεχος. Έχω αναστείλει την κομματική μου ταυτότητα. Δε βλέπω έτοιμες τις συνθήκες για να επιστρέψω. Όμως θα συνεχίσω να λέω ότι θεωρώ ότι εξυπηρετεί καλύτερα τη χώρα μου. Θεωρώ ότι είναι πολιτικό το ζήτημα σε όσους μου καταλογίζουν ευθύνες.



Για το θέμα των ελληνοποιήσεων που προέκυψε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

Θανάσης Νάκος (βουλευτής ΝΔ)

Υπάρχει μια επιτροπή Πολιτογράφησης, η οποία εισηγείται, είναι γνωμοδοτική επιτροπή. Μετά περνά από την κρησάρα της Υπηρεσίας και εκεί ο εισηγητής έχει στις 2 περιπτώσεις αρνητική εισήγηση, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον τμηματάρχη, το διευθυντή, το γενικό διευθυντή και το γενικό γραμματέα και σε μένα ήρθε θετική η πρόταση. Στην άλλη περίπτωση, ήταν θετική σε όλα τα επίπεδα.
Από τις 20.000 υποθέσεις διάλεξαν αυτές τις 3 και δυστυχώς τις έβαλαν και στο στόμα του πρωθυπουργού, ο οποίος στην τριτολογία του είπε ότι ο υπουργός σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησε αλλά θέλαμε να δείξουμε τη χαλαρότητα που επικρατούσε. Καμία χαλαρότητα. Βάζει τον υπουργό με ανθρωπιστικά κριτήρια να κρίνει ή να επαναπέμψει στην υπηρεσία. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρχαν πραγματικοί ανθρωπιστικοί λόγοι, τεχνικοί λόγοι. Δε μπορώ να απορρίπτω τον Έλληνα ομογενή όταν πριν από 15 μέρες έχει ψηφιστεί να μην περνά από την επιτροπή Πολιτογραφήσης και όταν από τότε και μετά δεν περνάνε από την επιτροπή, διότι θεωρήσαμε ότι το δίκαιο του αίματος υπερισχύει των άλλων.

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Βασίλης Μαγγίνας
(πρώην υπουργός)
Έχω πολλές αμφιβολίες αν όλα αυτά που γράφονται κάθε μέρα σχεδόν τις τελευταίες εβδομάδες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει μια διασπορά , η οποία δεν ξέρω, είναι υπηρεσιακή διαρροή, τα διοχετεύει η ίδια η πολιτική ηγεσία για να δει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης ;
Η κατάσταση είναι δεινή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όμως με ποια μέτρα και πως μπορείς να συγκρατήσεις τον κατήφορο και να ανατάξεις την αρνητική κατάσταση είναι ένα πολυσύνθετο και πολύ δύσκολο θέμα. Το να παγώσεις συντάξεις στα 1500 ευρώ, αυτό που θα αποδώσει σε βάθος 12μήνου είναι ανεπαίσθητο. Εικάζω ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, λιγότερο οδυνηροί.

Γιατί δεν τα πήρε η ΝΔ;
Είχα σχεδιάσει. Είναι 2 τομείς. Αυτά που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, δεν αφορούν στο Υπουργείο Απασχόλησης. Και ήταν προπετής η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου προ μηνός, που κάνει πολύ καλό έργο και προσπαθεί, αλλά δεν έχει σχέση καμία με τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά είναι θέματα του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων. Είχαμε αρχίσει να συζητάμε το λεγόμενο «αριστερό της επετηρίδος» αναφορικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή να μην αποστρατεύονται όσοι είναι στην ίδια σειρά με αυτούς που προάγονται. Να θυμίσω τη μεγάλη οργή και μεγάλη αντίδραση που είχε τότε η κυβέρνησή μας, εν συγκρίσει με τη σημερινή την οποία στηρίζει η ΝΔ, και την ανάγκη να παρθούν μέτρα. Πολλά έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, το τι φταίει αφήστε το, είναι κουτσομπολίστικο. Δεν προχωρήσαμε λόγω ατολμίας και αμφιθυμίας, βλέπαμε το πόσο θα κοστίσει πολιτικά και είχαμε και συντροφικά μαχαιρώματα.
Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, είναι εύστοχες οι προσπάθειες Παπακωνσταντίνου παρά τα ελαττώματά τους, τα πισωγυρίσματα. Νομίζω ότι ο Παπανδρέου έχει απόφαση να βγούμε από αυτό το τέλμα, αρκεί όλοι να βοηθήσουμε. Το «όλοι» έχει μια μεγάλη προϋπόθεση. Να είναι δίκαιη η κατανομή ώστε αυτός που θα δώσει από τα λίγα του, να αισθάνεται ότι κάτι συνεισφέρει και δεν είναι κορόιδο. Αν μάθει ότι κάποιος άλλος με περισσότερα, διαφεύγει, πολύ δικαιολογημένα και ο ίδιος θα αντιδράσει και θα χαθεί το παιχνίδι.

Αν πετύχει ο Λοβέρδος για πόσα χρόνια λύσαμε το ασφαλιστικό;
Το ασφαλιστικό είναι 2 μεγάλες λεωφόροι: οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι πόροι. Πολλοί υποστηρίζουν να δώσουμε λεφτά, δε θα γίνει τίποτα όμως έτσι αν δεν εξορθολογιστεί η δόμηση του συστήματος. Το σύστημα θα εξυγιανθεί και μπορεί να πάει τα επόμενα 20 χρόνια με κάποιες μικροαλλαγές.

14.1.10

14.01.2010 ΘΕΜΑ 989

Για τις 100 μέρες της κυβέρνησης στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Κώστας Γείτονας: (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)

«Ο πρωθυπουργός χθες ήταν ρεαλιστής, με την έννοια ότι έκανε έναν απολογισμό του έργου και από εκεί και πέρα μίλησε για το μέλλον, για το πρόγραμμα και την ανάγκη ορθοπεταλιάς, κάτι με το οποίο συμφωνώ απόλυτα διότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Χαίρομαι γιατί το θετικό είναι ότι μέσα σε αυτές τις 100 μέρες η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες με τα λάθη, τις αδεξιότητες που παρουσιάστηκαν. Αυτά προσπαθούμε και ελπίζουμε να διορθωθούν ».

Ποια θεωρείτε εσείς τα μεγαλύτερα λάθη και αδεξιότητες;
«Τα θέματα των παλινωδιών σε πολιτικές ή τα θέματα που δεν ξεκαθαρίζουν πολιτικές και δημιουργείται σύγχυση. Ένα τέτοιο θέμα ήταν και το θέμα με τα τέλη κυκλοφορίας, με τις αποδείξεις, με την τροπολογία. Μια σειρά από ζητήματα».

«Μαζί με την ορθοπεταλιά η κυβέρνηση πρέπει να έχει μεγαλύτερη συνοχή, συνεκτικότητα.
Κυβέρνηση με αντιεξουσιαστές υπουργούς και αξιωματούχους δεν γίνεται γιατί παρατηρώ φαινόμενα τέτοια που αν συνεχιστούν, θα έχουμε προβλήματα.
Βλέπω υπουργούς να παρατηρούν, να διαπιστώνουν, υπουργούς να διεκδικούν και υπουργούς να διαμαρτύρονται, να επικρίνουν τις πράξεις δημόσια ή μη συναδέλφων τους. Αυτές οι συμπεριφορές δεν προσφέρουν».

Πρέπει να γίνουν πιο εξουσιαστές οι υπουργοί;
«Όταν είσαι υπουργός αυτό σημαίνει εξουσία και εξουσία δεν σημαίνει νομή της εξουσίας για λογαριασμό σου, αλλά διαχείρισης της εξουσίας για να παίρνεις αποφάσεις σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου. Δε σημαίνει ούτε να προβληματίζεσαι, ούτε να διαπιστώνεις, ούτε μνα καθυστερείς, ούτε να κοιτάς τον διπλανό σου. Κάθεσαι στην καρέκλα σου, σηκώνεις τα μανίκια, παίρνεις αποφάσεις και στηρίζεις τις κυβερνητικές αποφάσεις γιατί είναι σύνολο η κυβερνητική πολιτική».

Βλέπετε ότι η διαβούλευση για κάποια ζητήματα κρατά πολύ;
«Αυτό είναι ένα θέμα. Για μένα, η διαβούλευση σε ορισμένες περιπτώσεις ναι, έχει κρατήσει πολύ.
Όταν μιλάμε για έκτακτη ανάγκη, ορισμένα πράγματα πρέπει να έχουν απολύτως άκρως επείγοντα χαρακτήρα».

Έπρεπε να έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις χθες;
«Νομίζω ναι»

Το φαινόμενο με τις δημόσιες ενστάσεις από υπουργούς και από στελέχη που το αποδίδετε; Είναι διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχει κάποιος για ένα ζήτημα ή αρχίζουν να διαμορφώνονται κάποια κέντρα εξουσίας και διαφορετικοί πόλοι που καθένας το πάει αλλού;
«Είναι και αυτά και άλλα πολλά και όλα μαζί ακόμα και φιλοδοξίες. Κάνοντας μια κόντρα γίνεσαι και αντικείμενο δημοσιότητας. Αυτά πρέπει να λείψουν. Έχω μια εμπειρία, έχω κάνει σε 3 πρωθυπουργούς και είδα αυτά τα φαινόμενα και ήθελα να το πω. Είναι ωραίο να λες ότι ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά άλλο η πολυφωνία και άλλο η Βαβυλωνία».

Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση;
«Σε πρόσωπα; Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και θα ήταν αλαζονικό για μένα να μπω σε τέτοια ζητήματα.
Εγώ μπαίνω σε θέματα συμπεριφορών και πολιτικών ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση με αποτελεσματικότητα γιατί ο χρόνος είναι εχθρός μας».

Για τους ΓΓ:
«Εγώ λέω και αξιοκρατία και ταχύτητα. Μπορούμε να τα επιτύχουμε και τα δύο. Αυτή είναι η μαγκιά».


Για την Οικονομία στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη: Σοφία Γιαννακά: (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)

«Εγώ αλλά και άλλοι βουλευτές που πήραμε χθες το λόγο στο ΚΤΕ Οικονομικών στηρίζουμε τον υπουργό και τις οικονομικές πρωτοβουλίες που παίρνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αναγνωρίζουμε και ξέρουμε σε πόσο έκτακτες ανάγκες βρίσκεται η χώρα μας. Με αυτή την αγωνία κάναμε αυτή την παρέμβαση χθες.
Πρέπει το πρόγραμμα Σταθερότητας και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να τις στηρίξουμε όλοι γιατί ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει θυσίες πολλω δε μάλλον εμείς στην κυβέρνηση που πρέπει να έχουμε μια ενιαία φωνή».

Δεν τον στηρίζουν όλοι τον υπουργό;
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν κάποιες στιγμές στην πορεία του κυβερνητικού έργου που υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είχαν διαφορετική αντίληψη για το πως και ποια θα επρεπε να είναι η πορεία του κυβερνητικού έργου. Είναι παρεμβάσεις που είναι εντελώς σεβαστές.
Επί της ουσίας συμφωνώ με τις παρεμβάσεις Παπουτσή».

«Πιστεύω ότι η τροπολογία για τις γονικές παροχές, τα ποτά και τα τσιγάρα ήταν μια τροπολογία εξειδικευμένη, είχε περάσει από τη βάσανο του διαλόγου και οι Έλληνες την περίμεναν. Εκτιμώ ότι το να την πάρει πίσω το υπουργείο Οικονομικών εκ των υστέρων κάνει τριπλό κακό και χαλάει και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην ελληνική κοινωνία για μια τροπολογία που κατά βάθος είναι σωστή».

Σε άσχετο νομοσχέδιο ήταν όμως:
«Αυτό θα μπορούσε να το δικαιολογήσει ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι ήταν μια τροπολογία που την είχαμε συζητήσει τουλάχιστον 15 μέρες και ήταν ένα μέτρο που επρεπε να το πάρουμε.
Θα μπορούσε να πει ένα συγγνώμη, αλλά δεν χρειάζονταν να το πάρει πίσω. Νομίζω ότι πολλαπλασιάζει το διάλογο χωρίς λόγο».

Έχετε εντοπίσει προβλήματα σε αυτές τις 100 μέρες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;
«Στις 100 μέρες μπόρεσαν οι Έλληνες να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και ότι η κυβέρνηση έχει ικανούς υπουργούς να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο. Οι Έλληνες έμαθαν αυτές τις 100 μέρες ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικά έκτακτες. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι έδωσαν στους Έλληνες να καταλάβουν το επικίνδυνο της κατάστασης».


Για τις 100 μέρες της κυβέρνησης στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο: Κωστής Χατζηδάκης: (Βουλευτής ΝΔ)

«Ήταν μια αυτάρεσκη τοποθέτηση για τον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών. Δεν πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ξεκίνησε με καλές προθέσεις, κανείς δεν λεει το αντίθετο, ξεκίνησε καταφεύγοντας σε κάποιες τεχνικές επικοινωνίας, οι οποίες άρεσαν σε σχέση με τον τρόπο που συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο, την ηλεκτρονική διαβούλευση, αλλά υπάρχει μια αρρυθμία. Δεν ξεκίνησε σε το δεξί η κυβέρνηση. Υπάρχουν παλινωδίες και είπα ξείπα κάθε μέρα».

«Παρότι ευχόμαστε να πετύχουν στην προσπάθεια που κάνουν γιατί η χώρα το χρειάζεται, είναι κρίσιμη η συγκυρία, παρότι έχουν εξ’ ορισμού ένα απόθεμα εμπιστοσύνης ως νέα κυβέρνηση, την ίδια στιγμή φαίνεται να σπαταλούν αυτό το απόθεμα εμπιστοσύνης με δύο διαφορετικές γλώσσες στα θέματα της Οικονομίας, με διακυβέρνηση μέσω διαρροών, με μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που είπα προεκλογικά και σε αυτά που κάνουν μετεκλογικά.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πολύ γρηγορότερα από ότι φαντάζονταν κανείς, αρχίζει να φθείρεται».

«Έχεις σήμερα μια αντιπολίτευση που κάνοντας την αυτοκριτική της επιμένει στο δρόμο της ευθύνης και λεει στην κυβέρνηση ότι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε υπεύθυνα μέτρα, τα οποία θα δίνουν μια προοπτική και από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται να ταλαντεύεται. Ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης είναι ο ίδιος της ο εαυτός».

«Βλέπουμε την κυβέρνηση αμφίθυμη, να αμφιταλαντεύεται και να σπαταλά τον χρόνο της σε περιττές εσωκομματικές διαφωνίες και δεν την βλέπουμε να είναι στο ύψος των περιστάσεων».


Για τις 100 μέρες της κυβέρνησης στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Κώστας Μαρκόπουλος: (Βουλευτής ΝΔ)

«Αυτό που διαπίστωσα χθες είναι ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε απόλυτα τις μεγάλες ανησυχίες που έχει η ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκπεφρασμένο, συγκεντρωμένο και διαρθρωμένο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση.
Δεν έχει σχέδιο. Η ΝΔ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και να λεει επιτέλους κυβερνήστε. Αυτό είναι το ζητούμενο, να κυβερνηθεί ο τόπος και όχι να διαβουλευόμαστε ατερμόνως ο ένας με τον άλλο».

Για τα χρέη του ΕΟΤ:
«Κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Πρέπει να πω επιτέλους στην κα Γκερέκου ότι η πολιτική του ΕΟΤ και για τη διαφήμιση και για τις δημοσιές σχέσεις έγινε στη βάση ενός προϋπολογισμού του κράτους, το οποίο έχει ο ΕΟΤ που ήταν προσαυξημένος με εντολή Καραμανλή κατά 50%.
Αυτό είναι γύρω στα 30 εκατ και η κυβέρνηση δεν το έχει δώσει στην κα Γκερέκου. Η κα Γκερέκου οφείλει να το πάρει αυτό. Πρέπει να ενημερωθεί επιτέλους πριν να ανοίγει το στόμα της και να λεει ότι για τα πάντα φταίνε οι προηγούμενο».

«Επειδή άφησε υπονοούμενα διαχείρισης, θέλω να την ενημερώσω δημόσια ότι στο ΕΟΤ υπάρχει τοποθετημένος επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όλα τα χρήματα που βγαίνουν για οποιαδήποτε χρήση μέχρι 1 εκατ έχουν υπογραφή του επιτρόπου και πάνω από το εκατομμύριο έχουν υπογραφή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν τώρα η κα Γκερέκου θέλει να βάλει ορκωτούς λογιστές για να κρίνει τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ελεγκτικού Συνεδρίου, ας κάνει ότι νομίζει.
Πρέπει να ξέρει όμως η κα Γκερέκου πριν πει αυτά που τις ψιθυρίζουν οι κομματικοί εντολοδόχοι της ΠΑΣΚΕ του ΕΟΤ, ότι στο τέλος αυτού του διαχειριστικού ελέγχου θα αναγκαστεί να ανατρέψει πολλά από αυτά που λεει σήμερα ».

Αυτό το χρέος για διαφήμιση σε ξένα δίκτυα όντως υπάρχει;
«Τον Ιανουάριο του 2009 όταν ορκίστηκα υπουργός, είχα στα χέρι μου 13 εξώδικα από μεγάλα διαφημιστικά γραφεία, κανάλια και μερικά ήταν σταλμένα μέσω των πρεσβειών. Αυτά ήταν από την προηγούμενη περίοδο, του κ. Σπηλιωτόπουλου.
Αυτά τα εξώδικα τα ικανοποίησα στο μεγάλο τους βαθμό κάνοντας συμφωνίες για σταδιακή αποπληρωμή των χρεών σε σημείο μάλιστα όπου το χρέος που παρέλαβε η διοίκηση που τοποθέτησα στον ΕΟΤ, να μειώσει το χρέος του ΕΟΤ σε τρίτους κατά 70%. Επομένως, εγώ έκανα ότι καλύτερο μπορούσα».

Όταν έγινε αυτή η δαπάνη από τον προκάτοχο σας, αυτά τα χρήματα υπήρχαν και πήγαν αλλού ή δεν υπήρχαν;
«Χρήματα υπήρχαν στην θεωρητική τους βάση. Αυτά τα χρήματα σταδιακά τα δίνει ο προϋπολογισμός και σταδιακά αποπληρώνονται».

Για να συσσωρευτεί αυτό το χρέος των 130 εκατ κάτι δεν πήγε καλά. Ή δαπανηθήκαν περισσότερα από όσα ήταν προγραμματισμένο να πάρουν ή τα χρήματα πήγαν κάπου αλλού
«Δεν πήγαν αλλού. Προφανώς υπήρχε μια υπερβολή γιατί υπήρχε ανάγκη και πίεση από τις επαγγελματικές ομάδες του Τουρισμού για να κάνουμε τη διαφήμιση στο εξωτερικό. Για αυτό το λόγο δόθηκαν και 50% πάνω στο χρόνο του 2009. αν η κα Γκερέκου είχε πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου αυτό το 50% αύξηση, δεν θα διαμαρτύρονταν σήμερα. Αυτό προφανώς δεν της το έχουν πει ή δεν έχει τη δύναμη να τα πάρει τα χρήματα. Ας πάει να τα πάρει. Αλλά από το να κατηγορεί και να αφήνει υπόνοιες για κακή διαχείριση όταν η επίτροπος είναι εγκατεστημένη στον ΕΟΤ, έχει μεγάλη διαφορά και οφείλω να διαμαρτυρηθώ και πολιτικά και προσωπικά για αυτή τη διαχείριση. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή όταν οι πολιτικοί μιλούν και όταν αφήνουν τέτοιες υπόνοιες».

Για τον Τουρισμό στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Άντζελα Γκερέκου: (Υφ. Τουρισμού)

«Στο χώρο του Τουρισμού βρήκαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. ένα τοπίο που ειλικρινά δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Μιλώ και για μεγάλα χρέη που βρήκαμε στον ΕΟΤ που συνδέονται άμεσα με την διαφήμιση και την προβολή της χώρας μας και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, να χρωστάμε ως χώρα τόσα σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Το χρέος ανέρχεται μόνο στο χώρο της διαφήμισης και δημοσιών σχέσεων στα 130 εκτ ευρώ. Πάνω από 50 εκατ χρωστάμε σε ξένα μέσα ενημέρωσης και εκθέσεις. Αυτά είναι το CNN, BBC είναι μεγάλα ΜΜΕ.
Το στοίχημα το δικό μας είναι να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία μας σαν χώρος σε σχέση με τους μεγάλους ξένους οργανισμούς. Έδιναν υποσχέσεις για χρήματα και δεσμεύονταν για χρήματα που δεν θα μπορούσαν ποτέ η χώρα, η κυβέρνηση ούτε το Υπουργείο να δώσει. Έχουμε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Έχουμε κάνει ένα βήμα σημαντικό. Επειδή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αντιλαμβάνεται πλήρως τι σημαίνει αυτή η δυσφήμιση για τη χώρα μας, πριν το τέλος του χρόνου αυτό που είχαμε υποσχεθεί να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε έστω ένα μικρό μέρος από αυτό το χρέος και αυτό έγινε.
Σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να έρθουμε σε συμφωνία ώστε και η ρύθμιση των χρεών να γίνει, όσο είναι δυνατόν σε εύλογο χρονικό διάστημα και συγχρόνως η καινούργια διαφήμιση και η προβολή της χώρας να αρχίσει να τρέχει. Θέλει αγώνα για αυτό, διάλογο και επικοινωνία. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να έχουμε το σχέδιο για αυτό το χρόνο».

«Λόγω της κατάστασης το 2010 δεν μπορεί να αποτυπωθεί ολοκληρωμένα η νέα πολιτική μας για τον Τουρισμό. Δεν έχουμε χάσει βέβαια το 2010.
Ήδη έχει δοθεί η εντολή για διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στον ΕΟΤ ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς έχει γίνει και να μπορέσουμε να νοικοκυρέψουμε αυτό τον χώρο».

Θα κλείσετε γραφεία στο εξωτερικό;
«Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον Τουρισμό, όμως είναι αυτονόητο ότι όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη μεγάλη κρίση, πρέπει να νοικοκυρέψεις τα πράγματα. Αυτό δε σημαίνει ότι η όποια αναγκαία μείωση εκεί που δεν υπάρχει έργο και ανταποδοτικότητα….πολύ σύντομα θα έχουμε τον κατάλογο των γραφείων που συζητάμε ότι μπορεί να κλείσουν, εκεί που υπάρχουν πολλά. πχ στη Γερμανία υπάρχουν 4 γραφεία του ΕΟΤ.
Μπορεί όμως να ανοίξουν και νέα γραφεία σε μεγάλες αγορές που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διείσδυση».

Διαβάζουμε ότι οι σχέσεις με τον κ. Γερουλάνο και με το υπουργείο γενικότερα δεν είναι οι καλύτερες:
«Δεν ισχύει τίποτα από αυτά».

13.01.2010 ΘΕΜΑ 989

Για το Ασφαλιστικό στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Σάββας Τσιτουρίδης: (Πρώην Υπουργός)

«Δεν αναλαμβάνω προσωπικά καμία ευθύνη για τη μη επίλυση του ασφαλιστικού.
Το καλοκαίρι του 2006 συμφώνησα με τον τότε πρωθυπουργό για το πώς θα επιλύσουμε το ασφαλιστικό, πήρα την έγκρισή του και μόλις ξεκίνησα τις μεγάλες ρήξεις για την επίλυση του ασφαλιστικού και μεταξύ των ρήξεων ήταν και το πώς θα διαχειριστούμε διαφανώς την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση υποχώρησαν προ των μεγάλων πιέσεων που δέχτηκαν από τους ισχυρούς αυτού του τόπου. Οι ισχυροί αυτού του τόπου είναι αυτοί που εξακολουθούν να μην πληρώνουν εισφορές στα ταμεία, είναι οι τραπεζίτες οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα χρήματα που εισέπρατταν από τους ασφαλισμένους των τραπεζών δεν πρέπει να τα αποδώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αυτοί που μπορούν να πιέζουν για ρυθμίσεις στις εισφορές τους.
Η κυβέρνηση Καραμανλή αντικατέστησε τον Τσιτουρίδη από 2 άλλους υπουργούς που προχώρησαν στην λήψη μέτρων που ήταν προς την σωστή κατεύθυνση , αλλά δεν συνιστούσαν την αναγκαία μεταρρύθμιση.
Αυτό που συμφώνησα εγώ με τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι του 2006 δεν ήταν αυτό που έπραξε στο τέλος η κυβέρνηση Καραμανλή».

«Για να επιλύσουμε το ασφαλιστικό πρέπει να αποφασίσουμε ότι οι ισχυροί και ασύδοτοι αυτού του τόπου, που υπάρχουν πάρα πολλοί, θα πληρώσουν. Εδώ περιμένω τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Λοβέρδο και τον κάθε άλλο φωνασκούντα επί 100 μέρες, αν θα τολμήσουν να το πράξουν. Έχω την απάντηση: δεν θα τολμήσουν».

Ο Καραμανλής τι φοβήθηκε και δεν προσχώρησε;
«Να του θέσετε το ερώτημα όπου τον βρείτε».

Μήπως σας χρέωσαν το σκάνδαλο των ομολόγων και σας απομάκρυναν;
«Είμαι ευτυχής που στην εξεταστική που θα συστήσει η Βουλή, όπως έμαθα, θα μου δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα να απαντήσω σε ερωτήματα που ελπίζω να μου θέσουν.
Αυτό που θα πω είναι ότι σε ότι αφορά την παραγωγή, την διακίνηση και πώληση ομολόγων ο υπουργός της Απασχόλησης και οι προκάτοχοί μου και οι επόμενοι μου δεν είχαν καμία κυβερνητική αρμοδιότητα.
Έχω την αίσθηση ότι ο Τσιτουρίδης επιλέχθηκε ως στόχος και δίνονταν στην βορά για να καλύπτουν κάποιοι τα ανομήματά τους».

Ποιοι είναι αυτοί;
«Θα απαντήσω στη Βουλή.
Θα κάνω μια ευχή, στην εξεταστική επιτροπή τα μέλη να είναι εξεταστές και όχι κατήγοροι ή διεκπεραιωτές ειλημμένων αποφάσεων για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτά έχω πληρώσει, προειλημμένες αποφάσεις».

«Ο κ. Λοβέρδος να επανενεργοποιήσει τον διαγωνισμό που σταμάτησε από τους διαδόχους μου για να δούμε τι αγόραζαν τα Ταμεία επί 10 χρόνια».

Για το μέλλον του στην πολιτική:
«Από την πολιτική απομακρύνεσαι με δύο τρόπους: είτε γιατί σου το λεει ο κόσμος είτε γιατί το θέλεις εσύ. Δεν απομακρύνεσαι γιατί σου το λεει κάποιος ο οποίος αποφασίζει κατά τρόπο προκλητικά αντίθετο με την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί να σε στείλει σπίτι σου.
Σας διαβεβαιώνω ότι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα με κρίνει ο κόσμος του Κιλκίς. Θα με έκρινε και θετικά, αν ο κ. Καραμανλής δεν μου ανακοίνωνε από τηλεοράσεως και αναιτιολόγητα ότι δεν χωρούσα στα ψηφοδέλτιά του.
Δεν έχω απάντηση γιατί το έκανε αυτό. Αν είχε λόγους, θα τους ήξερα και εγώ.
Θεωρώ ότι ο λόγος ήταν η αντίθεσή μου, η κατηγορηματική και έντονη αντίθεσή μου με την απόφαση του κ. Καραμανλή να οδηγήσει το σκάφος στα βράχια, να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και να εγκαταλείψει το κόμμα του».

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Σαμαρά;
«Οι σχέσεις που πρέπει να έχει κάθε στέλεχος ενός κόμματος με τον πρόεδρο του κόμματος. Ποτέ δεν διεκδίκησα προνομιακού χαρακτήρα σχέσεις με κανέναν πρόεδρο»


Για την Οικονομία στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη: Σταύρος Λαμπρινίδης: (Επικεφαλής Ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ)

Η Ελλάδα μπορεί ή πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη; Υπάρχει τέτοιο σενάριο;
«Αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν προβλέπεται καν από τις Συνθήκες. Η νέα Συνθήκη επιτρέπει σε μια χώρα αν θέλει οικιοθελώς να φύγει από την ΕΕ, αλλά σε επίπεδο να εκδιωχθεί μια χώρα από την ευρωζώνη, δεν ισχύει».

«Οι πιέσεις που μας ασκούνται έχουν να κάνουν κυρίως με δύο πράγματα: πρώτον, είμαστε οι απολύτως χειρότεροι σε στοιχεία οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ. Έχουμε φτάσει στο χειρότερο επίπεδο τα τελευταία 5 χρόνια.
Μας μεταχειρίζονται ιδιαίτερα σκληρά αυτή την περίοδο για να περάσουν και το μήνυμα και στις άλλες οικονομίες οι οποίες ξεχειλώνουν ότι μη το σκεφτείτε καν. Προς γνώση και συμμόρφωση δηλαδή».

Θα παραπεμθούμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο;
«Η ιστορία της παραπομπής αφορά στο θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών μας στοιχείων. Ο Ρεν αποκάλυψε ότι το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μεγάλα ερωτηματικά για τα στοιχεία που έδινε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ και ζήτησε να μπορέσει να ελέγξει ανεξάρτητα για το αν η Στατιστική Υπηρεσία της έδινε τα σωστά στοιχεία., όμως στο Συμβούλιο των Υπουργών που συμμετείχε η κυβέρνηση της ΝΔ μπλόκαρε αυτή την προσπάθεια. Η κυβέρνηση τότε της Ελλάδας έδινε ψευδή στοιχεία. Επομένως το 2010 έχεις μια ευρωπαϊκή επιτροπή που είναι διπλά αρνητική απέναντι σου. Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας πρέπει να διαχειριστεί τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αυτή η προσπάθεια σιγά - σιγά στέφεται με επιτυχία. Είναι τιτάνιο το έργο».

Για τις 100 μέρες ΠΑΣΟΚ:
«Θεωρώ ότι ήταν 100 ιδιαίτερα δύσκολες και σε πολλά σημεία πολύ παραγωγικές μέρες. Νομίζω ότι ο Παπανδρέου είχε βάλει κάποια στοιχήματα σοβαρά που κέρδισε και θα συνεχίσει να κερδίζει. Το μήνυμα που περνά παντού ότι οι πολιτικοί δεν είναι εκτός ελέγχου, αλλά είναι οι πρώτοι ελεγχόμενοι, ένα μήνυμα που είναι σημαντικότατο και για το οικονομικό πεδίο».

Υπάρχουν όμως παλινωδίες και ασυνεννοησίες μεταξύ υπουργών, αποσύρσεις τροπολογιών
«Κάθε κυβέρνηση και μάλιστα σε εξαιρετικά ανώμαλες συνθήκες θα πρέπει να πάρει κάποιες δύσκολες και γρήγορες αποφάσεις κάποιες από τις οποίες μπορεί να αποδειχθούν καλύτερες από άλλες.
Το θέμα των γονικών παροχών πχ θα μπορούσε να έρθει τον Μάη και να ανακοινώσει τότε την αναδρομική φορολογία. Η πρόθεσή του ήταν να είναι όσο πιο διαφανής μπορούσε να είναι ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης και αυτό το αποδέχομαι ως μια πολύ σοβαρή εξήγηση».


Για την Οικονομία στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Γιάννος Παπαντωνίου:
(Πρώην Υπουργός)
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν υπάρχει δραχμή στα ταμεία. Είναι αλήθεια;
«Συμφωνώ, αλλά δεν είναι σωστό σε μια κυβέρνηση ο κάθε υπουργός να βγαίνει και να διαπιστώνει κενά ταμεία όταν υπάρχει υπουργείο Οικονομικών που υποτίθεται ότι πρέπει να καλύψει τα κενά αυτά. Υπάρχει ένα θέμα ουσίας που είναι υπαρκτό και ένα θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης που είναι διαφορετικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο και είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα το κάνει γιατί δεν έχει συμφέρον η κυβέρνηση να εμφανίζεται με μια τέτοια πολυφωνία. Χρειάζεται ορχήστρα».

«Δεν πρέπει στην Ελλάδα να μας παραμυθιάζουν με δήθεν κρυμμένους θησαυρούς που υπάρχουν και δεν τους ανακαλύπτουμε. Δεν υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί. Τα ταμεία είναι άδεια και θα χρειαστεί μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να γεμίσουν τα ταμεία και να πάρει μπρος η Οικονομία γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί».

«Θεωρώ ότι είναι λάθος η έμφαση που δίνεται στο θέμα της φορολογίας. Ο λόγος είναι ότι σε μια Οικονομία που είναι τόσο χαμηλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Από πού θα εισπραχθούν αυτοί οι νέοι φόροι; Θα γίνει ότι και με τα τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή ο κόσμος θα σταματήσει να πληρώνει τους φόρους.
Η έμφαση πρέπει να δοθεί στις δαπάνες, στις εστίες σπατάλης στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στο ΕΣΥ και προφανώς πρέπει να υπάρξει και μια συγκράτηση στις εισοδηματικές αυξήσεις.
Δεν έχω δει μέχρι τώρα πρόοδο στην περιστολή των δαπανών και μου κάνει εντύπωση που η σπατάλη στην ΕΡΤ πχ δεν έχει αντιμετωπιστεί 3 μήνες τώρα κάτι που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή»

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και στο έλλειμμα και στην ανταγωνιστικότητα. Ο φόβος είναι ότι αυτή η παράταση της ύφεσης θα γίνει χρόνιο πρόβλημα με αποτέλεσμα να υπάρξει πτώση του βιοτικού επίπεδου και να υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. . Οι κίνδυνοι για την Οικονομία είναι υπαρκτοί, για αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι αποφεύγει το πρόβλημα και να μιλήσει για άλλα θέματα. Καλός και ο Καλλικράτης, υποστηρίζω αυτή την μεταρρύθμιση, αλλά το μείζον είναι το οικονομικό».

Σε πολλά πράγματα φαίνεται να διαφωνείτε κάθετα με τον κ. Παπακωνσταντίνου:
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει ότι μπορεί. Είναι άξιος άνθρωπος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να έχει την συνολική στήριξη για να εφαρμόσει την αναγκαία πολιτική και εκεί είναι ακριβώς το θέμα. Πρέπει να υπάρχει η συνολική βούληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να σώσει τον τόπο. Το ζητούμενο είναι αυτή η κυβέρνηση θα βρει τη βούληση και την ικανότητα για να προχωρήσει σε μια τέτοια ανάταξη της Οικονομίας;»


Για το φορολογικό στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Θόδωρος Καράογλου: (Βουλευτής ΝΔ)

«Εμείς λέμε να υπάρχουν κίνητρα ώστε να εκδίδονται αποδείξεις στην παροχή υπηρεσίας.
Πρακτικά το σύστημα των αποδείξεων δεν θα λειτουργήσει έτσι όπως λεει η κυβέρνηση, να μαζεύει δηλαδή ο κάθε πολίτης γιατί ο πολίτης δεν είναι λογιστής. Λέμε να λειτουργήσουν εντελώς διαφορετικά οι ΔΟΥ και να απελευθερωθεί προσωπικό για να βγουν έξω για ελέγχους
Εμείς όπου η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις, θα πάρουμε συγκεκριμένη θέση και θα πούμε εκεί είμαστε δίπλα της όταν είναι σωστή η απόφαση και όπου είναι λάθος, θα πούμε ότι είναι λάθος και εμείς προτείνουμε αυτό. Δεν θα λειτουργήσουμε ως ΠΑΣΟΚ. Θα λειτουργήσουμε υπεύθυνα».

12.01.2010 ΘΕΜΑ 989

Για το σχέδιο Καλλικράτης στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο
Χρήστος Ζώης: (Βουλευτής ΝΔ)

«Η ΝΔ δεν τάσσεται σε καμία περίπτωση κατά της ανάγκης να υπάρξει διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Οι ενστάσεις μας αφορούν το πώς, τους πόρους, την μεταφορά αρμοδιοτήτων….
Αν ο κ. Ραγκούσης βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να κάνει και την μεταρρύθμιση άμεσα, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το να ανοίξει όλα του τα χαρτιά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ανοίγει όλα του τα χαρτιά και να εξηγήσει με ποιο επιχειρησιακό σχέδιο προχωράμε, να εξηγήσει αν έχει βρει τους πόρους και να μας τους αναφέρει και να μας πει με ποιες υποδομές θα στήσει τους νέους δήμους».

Για τους μετανάστες:
Ο Καρατζαφέρης φαίνεται να σας σέρνει από τη μύτη:
«Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις και είναι τόσο σαφείς που προσδιορίζουν με απόλυτο τρόπο ότι η ΝΔ δεν προσχωρεί ούτε στις επιπολαιότητες του κ. Παπανδρέου, ούτε στους λαϊκισμούς του ΛΑΟΣ».

«Η Ολλανδία που είναι μια χώρα πολύ ανεκτική και την οποία επικαλούνται πολλές φορές οι συνομιλητές μας για να καταδείξουν ότι θα πρέπει να δούμε το πρότυπό της, δίνει αυτόματη ιθαγένεια μόνο στους τρίτης γενιάς αλλοδαπούς. Εμείς ζητούμε να δούμε τι γίνεται με τα παιδιά που γεννιούνται εδώ, μιλάμε για της δεύτερης γενιάς μετανάστες. Άρα οι θέσεις της ΝΔ είναι αυτές που προσδιορίζονται από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, από τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα. Εμείς λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μια παράμετρο κάτι που φαίνεται να αγνοεί το νομοσχέδιο του κ. Ραγκούση, ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για τους παράνομους μετανάστες
Η ιθαγένεια είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας κρίκων που έχουν ως προηγούμενα τους τα ζητήματα της παράνομης εισόδου, του αιτήματος πολιτικού ασύλου, της απέλασης της διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να φτάνουμε στον τελευταίο κρίκο χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει τους προηγούμενους κρίκους. Για αυτά να συζητήσουμε».


Με αφορμή το δείπνο που παρέθεσε ο Λ. Κύρκος στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο Δημήτρης Χατζησωκράτης (μέλος ΚΕ ΣΥΝ)

Μήπως ήταν λάθος το ότι δεν προσκλήθηκε η ηγεσία του ΣΥΝ;
«Αυτό ήταν μια επιλογή του Λεωνίδα. Καλύτερα ήταν να μην είχε γίνει αυτή. Προσπαθώντας να το ερμηνεύσω αυτό, θα έλεγα ότι δε νομίζω ότι ο Λεωνίδας Κύρκος την τελευταία περίοδο δεν είχε αντιμετωπιστεί από την ηγεσία του ΣΥΝ όπως όφειλε. Με έναν τρόπο που να αντιστοιχεί στην μεγάλη προσφορά του και στην Αριστερά και στη χώρα.
Υπάρχει μια πικρία του Λεωνίδα και την έχει καταγράψει και στο βιβλίο του. Αυτή η πικρία εκφράστηκε»

Το δείπνο αυτό είχε τον χαρακτήρα του προξενιού του ΠΑΣΟΚ με την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ
«Τις απόψεις του ο Λεωνίδας τις έχει διατυπώσει και έχει πάντα σταθερά αυτή την άποψη της σύγκλισης της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ξέρουμε.
Ήταν όμως μια κοινωνική εκδήλωση φόρου τιμής σε έναν πολιτικό».

Σας βρίσκουν σύμφωνο αυτές οι απόψεις του κ. Κύρκου;
«Η κεντρική κατεύθυνση ότι ο τόπος χρειάζεται μια ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς και της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι μια άποψη που την ενστερνιζόμαστε γενικότερα στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτό είναι ένα ζητούμενο, αλλά δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι όροι και οι προϋποθέσεις ».

Για την παρουσία επιχειρηματιών στην εκδήλωση:
«Αυτό δεν είναι κάτι που εμένα μου άρεσε, να είμαι σαφής.
Δεν είναι κάτι που με έκανε ευτυχή αυτό».


Για το σχέδιο Καλλικράτης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα Και Ρίτσα Μπιζόγλη: Δημήτρης Δράκος (Πρ. ΕΝΑΕ)

«Στο κείμενο για το σχέδιο Καλλικράτης είμαστε υποχρεωμένοι και ενόψει της διαβούλευσης να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα. Εμείς είχαμε ζητήσει παράλληλα να υπάρξει και μια φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα ενισχύσει οικονομικά τους νέους θεσμούς. Αυτό δεν γίνεται όμως. Υπάρχει μια εντελώς ασαφής προσέγγιση του θέματος».

Αν δεν προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές που προτείνετε, ποια θα είναι η στάση της ΕΝΑΕ;
«Θα είμαστε αρνητικοί. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε έναν θεσμό που δεν θα έχει τα απαραίτητα όπλα
Σημαντικό επίσης είναι και το θέμα της στελέχωσης που θα αργήσει πολύ να γίνει στον καινούργιο θεσμό, άρα θα οδηγηθούμε σε στελέχωση μέσω των μετατάξεων».


Για το σχέδιο Καλλικράτης στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο
Ντίνα Μπέη: (Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιά)

«Είναι μια σημαντική τομή και είναι τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε υποσχεθεί στον κόσμο μια μεγάλη αναδιάρθρωση της διοίκησης της Αυτοδιοίκησης στη χώρα. Πρόκειται για μια νέα αρχιτεκτονική. Είναι μια τολμηρή τομή».

Θα εξοικονομηθούν πόροι;
«Πρόκειται για μεγάλο οικονομικό εξορθολογισμό και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

Δεν έχουν δίκαιο αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Καλλικράτης θα είναι πιο πολυέξοδος από τον Καποδίστρια;
«Αυτό λέγεται στη βάση του στησίματος αυτής της ιστορίας. Είναι μια διοίκηση που θα γίνει σταδιακά. Δεν γίνονται αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη».

Με τον κ. Ραγκούση πόσες συναντήσεις έχετε κάνει σε αυτές τις 100 μέρες;
«Δεν είναι το θέμα να τον δεις προσωπικά τον υπουργό.
Ο κ. Ραγκούσης όλο αυτό το διάστημα ήταν κυριολεκτικά κλεισμένος. Τώρα είμαστε στη φάση που θα δούμε όλοι τον υπουργό»

Για τους μετανάστες:
«Τουλάχιστον στο θέμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ, πάνε σε ελληνικά σχολεία δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αυτά τα παιδιά να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι περίκλειστη χώρα».

Άρα ναι και στην ψήφο των μεταναστών:
«Ναι, δεν έχω καμία αντίρρηση»


Για τον ΟΑΕΔ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Ροβέρτος Σπυρόπουλος: (ΓΓ Υπ. Εργασίας)

«Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία ο ΟΑΕΔ βρίσκεται με άδεια ταμεία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα δοθούν τα επιδόματα ή ότι δεν θα ανταποκριθεί ο ΟΑΕΔ στις υποχρεώσεις του. Δυστυχώς, τα ταμεία δεν δίνουν την δυνατότητα για την άσκηση πολιτικών για την απασχόληση.
Η κατάσταση είναι δυσχερής και χρειάζεται πρόγραμμα για την ανάταξη και τέτοιο πρόγραμμα επεξεργάζεται το υπουργείο και θα το θέσει σε εφαρμογή».

Το πρόβλημα θα λυθεί με δανεισμό;
«Όχι, θα γίνει ένας διακανονισμός μεταξύ του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ και βεβαίως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Ήδη το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής είναι στο στόχαστρο και της κυβέρνησης».

Έχετε επεξεργαστεί τρόπους για να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή;
«Βεβαίως».

Για τις 100 μέρες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ:
«Είναι ένας απολογισμός που με απόλυτη συνέπεια κινήθηκαν όλα τα θέματα. Αν κάποια θέματα δεν έχουν νομοθετηθεί ή δεν έχει συντελεστεί η ολοκλήρωση τους, είναι κάτι που είναι άμεσα προγραμματισμένο.
Αντιμετωπίστηκε τις πρώτες 100 μέρες με συνέπεια το πρόγραμμά μας, αλλά ταυτόχρονα ήρθαμε αντιμέτωποι με προβλήματα που ενδεχομένως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει».

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μην έχει γίνει;
«Όλοι μας δεν θα θέλαμε να έχουν γίνει κανένα από τα σφάλματα που έγιναν.
Πιστεύω ότι μεγαλύτερη αυστηρότητα και συνέπεια σε σχέση με τα μέτρα για την σταθεροποίηση της Οικονομίας και μεγαλύτερη ταχύτητα θα επρεπε… είναι κάτι που έχει διορθωθεί, αλλά θα ήθελα μεγαλύτερη ταχύτητα».

Για το δείπνο του Λ. Κύρκου:
«Πιστεύω ότι συμβόλιζε μια διαχρονική επιθυμία ενός ανθρώπου που ως αιώνιος έφηβος πάντα ο λόγος του ήταν ρηξικέλευθος και αντιδογματικός εξέφρασε την αγωνία του, χωρίς να δίνει παραινέσεις, εντόπισε την αναγκαιότητα της σύγκλισης όλων εκείνων των δυνάμεων που έχουν σαν κοινή αναφορά τις αρχές του μαρξισμού σα μια δυναμική απάντηση απέναντι στα αδιέξοδα που έχει ο σημερινός κόσμος της Αριστεράς».

Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα που να καθιστά αυτή την θέση πιο επίκαιρη;
«Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, απλώς με μια συμβολική κίνηση σε μια οριακή στιγμή της ζωής του ήθελε να συμπυκνώσει ένα μήνυμα που αφορά και τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Το μήνυμα αυτό ήταν ηχηρό».



Για τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τον Μπάμπη Κούτρα και την Ρίτσα Μπιζόγλη: Μανώλης Κοντοπυράκης: (Πρώην ΓΓ Στατιστικής Υπηρεσίας)

«Η νέα πολιτική ηγεσία ήθελε να αναθεωρήσει τα στοιχεία που είχαμε στείλει στις 2 Οκτωβρίου. Αυτό είναι αυτό ίσως μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας. Είναι μια απόφαση της καινούργιας πολιτικής ηγεσίας και είχε ανακοινωθεί τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα. Αυτό είναι γνωστό από τότε».

«Τα αναθεωρημένα στοιχεία που εστάλησαν στις 21 Οκτωβρίου είχαν αλλάξει στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου και της Αρχής Πληρωμής. Τα στοιχεία της στατιστικής Υπηρεσίας παρέμεναν τα ίδια. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ήταν στοιχεία από διάφορους φορείς και δεν μπορούσαν να αλλαχθούν ούτως ή άλλως. Δεν έγινε ούτε καν νύξη για να αλλάξουν τα στοιχεία αυτά.
Όταν η Γιούροστατ βλέπει διαφορετικά στοιχεία στις 2 Οκτωβρίου και άλλα στις 21 Οκτωβρίου, δεν είναι ότι καλύτερο για τη χώρα. Κάπου στο ενδιάμεσο εμείς οι ίδιοι πήγαμε στο εξωτερικό και είπαμε ότι είμαστε αναξιόπιστοι και διεφθαρμένοι».

«Η Στατιστική Υπηρεσία εμπλέκεται μόνο στα στοιχεία του 2008 και όχι στις προβλέψεις του 2009. Αν το έλλειμμα είναι 6 ή 12 είναι κάτι για το οποίο δεν έχω καμία γνώση».

11.01.2010 ΘΕΜΑ 989

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο: Κατερίνα Μπατζελή: (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης)

«Αν μια κοινωνική ομάδα έχει σημαντικότατα οικονομικά προβλήματα, εμείς δεν θα πούμε σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουν το δικαίωμα να απεργήσουν ή να κάνουν κάποια κινητοποίηση.
Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και αγρότες που δεν θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι της διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης, όχι σα θέμα τακτικισμού από δικιάς μας πολιτικής, αλλά σαν άνοιγμα αυτών των πυλών του υπουργείου στον ίδιο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ δηλαδή λεει όχι για το όχι;
«Είναι καταγεγραμμένο. Τα αιτήματα που προτείνει είναι αιτήματα τα οποία είτε θέλουμε δύο προϋπολογισμούς ή θέλουμε να κάνουμε τον αγρότη δημόσιο υπάλληλο».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σπάσουμε όλο εκείνο το κακό κατεστημένο, το οποίο δεν «επιτρέπει» ή καθιστά αντικίνητρο την παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα.
25 και 26 Ιανουαρίου θα βγουν οι 8 προτάσεις που θα ανακοινώσουμε και σταδιακά θα μπουν στη ροή παραγωγής της Βουλής για ψήφιση».

«Η παραγωγή είναι μικρή. Έχουμε φτάσει να παράγουμε λίγο και αυτό πρέπει να αντιστραφεί.
Το δεύτερο είναι ότι έχουμε παραγωγή ελιτίστικη πολλές φορές που είναι μόνο για μπουτίκ.
Αυτή την αντίληψη του μπουτίκ ή του ελιτίστικου θα πρέπει να το μεγεθύνουμε, να περάσει σε περισσότερα προϊόντα για να τα βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν;
«Αν γίνουν, δεν το ξέρω.
Εμείς από τότε που μπήκαμε στο υπουργείο με τον κ. Καρχιμάκη, έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας και συναντάμε καθημερινά κόσμο.
Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι και ένα εθιμοτυπικό σύνδρομο».


Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Σύνταγμα στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο: Γιώργος Καρατζαφέρης: (Πρ. ΛΑΟΣ)


«Τον τελευταίο καιρό περισσότερο χτίσιμο εικόνας θέλει να κάνει Ο κ. Χρυσοχοϊδης που πιστεύω ότι δεν είναι από τους αποτυχημένους της κυβέρνησης.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης θέλει να χτίσει μια εικόνα και κάποια πράγματα είναι υπερβολικά».

Τι επρεπε να κάνει ο κ. Χρυσοχοϊδης;
«Να έχει διεισδύσει μέσα τους, πολύ απλά».

«Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι ότι επειδή δέχεται πυρά από εκεί (την Αριστερά) για εξισορροπεί καταστάσεις μερικές φορές γίνεται υπερβολικός σε βάρος της Αστυνομίας. Ποιος αστυνομικός θα τρέξει όταν βλέπει τώρα ότι είναι στο στόχαστρο του υπουργού; Αυτά δεν γίνονται γιατί πρέπει να γίνονται, αλλά για να ικανοποιηθούν κάποιοι».

Οι εύζωνοι έπρεπε να μείνουν ή να φύγουν;
«Δεν επρεπε να φύγουν. Είναι το καθήκον τους εκεί. Ο εύζωνας συμβολίζει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα όταν πρέπει. Καλά έκαναν και δεν έφυγαν και μπράβο τους και πρέπει να τους τιμήσει η προϊσταμένη αρχή για το θάρρος τους».

Δηλαδή για έναν συμβολισμό να χάσει τη ζωή του ένα νέο παιδί;
«Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε συμβολισμός. Είναι ότι η Ελλάδα δεν κάμπτεται. Το καθήκον είναι καθήκον. Όταν η Ελλάδα σε βάζει σκοπό, δεν την κοπανάς από τη σκοπιά για κανένα λόγο».

Για το σχέδιο Καλλικράτης:
«Πιστεύω ότι ένα θέμα σαν και αυτό που αγγίζει η κυβέρνηση είναι πολυέξοδο και είναι η χειρότερη περίοδος της νεότερης πολιτικής ιστορίας που μπορούμε να ανακινήσουμε ένα τέτοιο θέμα. Όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε.
Τι θα άλλαζε αν το κάναμε την επόμενη 4ετία, αφού είχαμε τακτοποιήσει τα οικονομικά μας;
Τώρα που είμαστε τρύπιοι οικονομικά πάμε να κάνουμε αυτό που θα μας κοστίσει 30 δις τουλάχιστον; Είναι λάθος τους».

Για τους μετανάστες:
«Εμείς αυτό που λέμε είναι άμεση διαδικασία για τους νομίμως εισελθόντες. Όσοι έχουν έρθει παράνομα, δεν δικαιούνται να γίνουν πολίτες της χώρας και να έχουν ψήφο».

Για την Οικονομία:
«Πνίγουν τον κόσμο με την άθλια πολιτική που κάνουν στον οικονομικό τομέα. Ο δρόμος είναι ένας, κατάργηση του Πόθεν Έσχες και κατάργηση των τεκμηρίων για 5 χρόνια, να βγουν τα λεφτά έξω να σωθούμε. Είναι τρελά αυτά που κάνουν. Κάνουν εγκλήματα. Οι άνθρωποι είναι εγκληματίες».


Για το σχέδιο Καλλικράτης στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Πάρις Κουκουλόπουλος (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)

«Επιτέλους μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα που λέγεται σύγχρονο Κράτος. Είναι το αναγκαίο βήμα που μας οδηγεί στο σύγχρονο Κράτος.
Αν δεν ανοίξουμε το θέμα αυτό τώρα, μετά το μάθημα της τρομακτικής κρίσης και του πάνε –έλα των Βρυξελλών, δεν θα το ανοίξουμε ποτέ. Τώρα πρέπει να ανοίξει το θέμα».

«Πιστεύω επίσης ότι αν δεν ανοίξουμε με τον ίδιο επιθετικό τρόπο και το θέμα του μοντέλου ανάπτυξης με κέντρο αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη, αν δεν το κάνουμε αυτό, μετά από λίγα χρόνια θα είμαστε ξανά κάτω από επιτήρηση».

Συμφωνείτε με τον αριθμό των περιφερειαρχών;
«Να σας πω ότι θα τους ήθελα λιγότερους; Θα ήθελα να τους δω σε μικρότερο αριθμό».

Αυτό το μοντέλο κάνει οικονομία ή χρειάζονται περισσότερα λεφτά;
«Στην αρχή έχεις προφανώς μια δημοσιονομική επιβάρυνση γιατί πρέπει να στηριχτεί, αλλά προκύπτουν μεσοπρόθεσμα οικονομίες κλίματος και μεσομακροπρόθεσμα προκύπτει μεγάλο αναπτυξιακό όφελος από τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο ρόλος του τοπικού βουλευτή μήπως θα υποβαθμιστεί όμως;
«Μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα. Το ερώτημα είναι το εξής: θα πρέπει να προσαρμόσουμε το πολιτικό σύστημα σε αυτό που λέμε σύγχρονο Κράτος ή το ανάποδο; Μέχρι τώρα κάνουμε το ανάποδο. Μπορούμε να περιγράψουμε το σύγχρονο Κράτος και μετά ήρεμα και νηφάλια να βρούμε το κατάλληλο εκλογικό σύστημα που δεν θα υποβαθμίζει, αλλά θα αναβαθμίζει το πολιτικό σύστημα, δηλαδή τη Βουλή. Η Βουλή ήταν είναι και θα είναι ο κορυφαίος θεσμός της χώρας».

Για το σχέδιο Καλλικράτης στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Προκόπης Παυλόπουλος: (Βουλευτής ΝΔ)

«Με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ είχαμε σχεδιάσει αυτό που ο κ. Ραγκούσης και η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζουν σήμερα, αλλά επειδή οι σοβαρές κυβερνήσεις και τα σοβαρά κράτη όταν κάνουν διοικητικές μεταρρυθμίσεις πρώτα εξασφαλίζουν τις υποδομές και ιδίως τους οικονομικούς πόρους για να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες και ύστερα προβαίνουν σε αυτή την μεταρρύθμιση, είχαμε πει ότι διαρκούσης της κρίσης και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν να αυξηθούν οι πόροι, όπως θα επρεπε και να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για αυτό θα επρεπε να δούμε τον ορίζοντα της λήξης της κρίσης και στο μεταξύ ότι οικονομικά μπορούσαμε να κάνουμε, να το κάνουμε».

«Έρχεται τώρα η κυβέρνηση κάνει αυτή την μεταρρύθμιση και από εκεί και πέρα λέει ότι θα εξασφαλίσει τους πόρους. Δηλαδή, πρώτα θα κάνει την μεταρρύθμιση και ύστερα θα ψάχνει να βρει χρήματα, που δεν θα τα βρει βεβαίως, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δηλαδή για οικονομικούς λόγους κινδυνεύει να υπονομευθεί αυτή η μεταρρύθμιση;
«Βέβαια. Γιατί ο Καποδίστριας έτσι δεν υπονομεύθηκε; Θα συμβεί τώρα το ίδιο πράγμα που συνέβη και με τον Καποδίστρια. Αυτοί οι άνθρωποι που θα εκλεγούν, θα ψάχνονται στην κυριολεξία μετά να δουν πως θα ασκήσουν αυτές τις αρμοδιότητες».

«Εκείνο που προσπαθούν τώρα να κάνουν είναι να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη γενικότερα από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχει ο τόπος, να πάνε σε δημοτικές εκλογές, που πιστεύουν ότι με την κατάργηση του 42% θα το καταφέρουν. Στόχος τους είναι πως θα μπορέσουν να δείξουν ότι κερδίζουν τις δημοτικές εκλογές και από εκεί και πέρα, ας κάνει ότι θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Για την εκδήλωση που διοργανώνει ο κ. Κύρκος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη: Δημήτρης Παπαδημούλης: (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

«Επικοινώνησα με τον κ. Κύρκο και του είπα ότι δεν θα είμαι παρών στην εκδήλωση επειδή έχω μια υποχρέωση τηλεοπτική. Με την ευκαιρία, επειδή με τον Λεωνίδα μιλάμε συχνά του είπα ότι δεν θεωρώ σωστό να έχουν προσκληθεί όλοι σε αυτή τη συζήτηση και όχι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Τι σας απάντησε;
«Όπως πάντα ο Λεωνίδας ακούει προσεκτικά τις απόψεις μου όπως και εγώ τις δικές του».

Για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ:
«Εγώ δεν βλέπω ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ. Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να είχε τη διάθεση να μετατοπιστεί προς την πλευρά του δικού μας προγράμματος.
Αυτό που βλέπω μετά από μια τρίμηνη περιπλάνηση του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είναι την υιοθέτηση ενός μείγματος πολιτικής ιδιαίτερα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, όπου μοιάζει περισσότερο με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ παρά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Κουβέλης έχει μιλήσει όμως για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε κάποιους τομείς:
«Η δήλωση του Φ. Κουβέλη έλεγε ότι θα πρέπει οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές κινήσεις στη Θεσσαλονίκη που αντιδρούν και δεν τους αρέσει αυτή η μακρόχρονη κυριαρχία των κυρίων Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλου και Άνθιμου, θα πρέπει να αναζητήσουν τον δρόμο του διαλόγου και της σύγκλισης για την αλλαγή σελίδας στη Θεσσαλονίκη. Αυτό απέχει πολύ από μια γενικευμένη συνεργασία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ».

Για το σχέδιο Καλλικράτης:
«Ο Καλλικράτης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος όταν μεταφραστεί σε ένα νομοσχέδιο. Το παιχνίδι θα παιχτεί στη μοιρασιά των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους αιρετούς περιφερειάρχες και στους Γενικούς Διοικητές».

08.01.2010 ΘΕΜΑ 989

Για την Οικονομία στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Χάρης Καστανίδης: (Υπ. Δικαιοσύνης)

Για την τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ:
«Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται κάτω από απίστευτες πιέσεις και αφόρητες συνθήκες για τις οποίες έπρεπε να κάνει την κίνηση. Το γεγονός ότι η Βουλή είναι κλειστή, δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να κατατεθεί η τροπολογία. Δεν είναι αυτό το θέμα. Αυτό μπορεί να συμβεί. Εδώ πρόκειται για την ανάγκη να τηρηθεί μια αρχή, η οποία τηρήθηκε μέχρι τώρα στα νομοσχέδια, δεν είχαμε συζήτηση τροπολογίας μετά την κοινοβουλευτική επιτροπή.
Κάτω από μια αφόρητη πίεση κατατέθηκε μια τροπολογία η οποία θα συζητηθεί από βδομάδα. Υπάρχει χρόνος μέχρι να αρχίσει το νομοσχέδιο να την δει κάποιος. Παρόλα αυτά, αυτή την παρέκκλιση δεν θέλω να την δω ξανά ως παρέκκλιση».

Για την Οικονομία:
«Η κυβέρνηση μένει πιστή στο να μην ανοίξει μια αερομαχία γύρω από το ποιος φταίει για την δημοσιονομική κρίση.
Έχουμε πολύ μεγάλη υπομονή να ακούμε ανθρώπους, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να μας κάνουν υποδείξεις για το τι πρέπει να συμβεί.
Αντί η κυβέρνηση να ακολουθήσει παλαιότερα αρνητικά παραδείγματα - ευτυχώς - και να αρχίσει να λεει ότι 5 χρόνια κάνατε το ένα και το άλλο και μας οδηγήσατε σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση έχει σκύψει το κεφάλι κάτω, δουλεύει κάτω από αφόρητες συνθήκες διεθνώς».

«Διεξάγεται ένας αγώνας από μια κυβέρνηση που επιχειρεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να πείσει τις διεθνείς αγορές, αυτό τον θεό, αυτή την ιερή αγελάδα των οικονομικών πραγματων, να τους πείσει ότι μπορούμε να δανειζόμαστε και μάλιστα με συνθήκες όπως όλα τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Να πείσουμε ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι αξιόπιστα εφεξής γιατί ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα στατιστικά στοιχεία η προηγούμενη κυβέρνηση μας οδήγησε σε κατάσταση περίγελου».

Είχαμε 55 νεκρούς κρατούμενους στις φυλακές το 2009. Τι κάνετε για αυτό;
«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσοι νεκροί μέσα στις φυλακές. Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ελληνικές φυλακές. Η υποχρέωση η δική μας είναι αν είναι δυνατόν να τον εξαφανίσουμε αυτό τον αριθμό.
Οι περισσότεροι θάνατοι από αυτούς σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών».

Τι κάνετε με τα κυκλώματα που διακινούν ναρκωτικά μέσα στις φυλακές;
«Αυτό που μπορώ να σας πω δημόσια είναι ότι ήδη εκδηλώνονται μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σύντομα σε έναν έλεγχο του αποτελέσματος. Επιτρέψτε μου να μη γίνω ειδικότερος σε αυτό».

Για τον υπερπληθυσμό στις ελληνικές φυλακές:
«Ο υπερπληθυσμός οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε μια κακή εφαρμογή πχ του νόμου για την προσωρινή κράτηση, για την προφυλάκιση. Πάνω από το 30% των ανθρώπων που κρατούνται στις ελληνικές φυλακές είναι υπόδικοι. Ένα 30% αυτού του 30%, η ποινή του είτε μετατρέπεται σε πλημμέλημα είτε αθωώνεται στα δικαστήρια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μείνει μέσα στη φυλακή για 12 και 18 μήνες και όταν αθωώνονται δεν τους πληρώνει κανείς.
Θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο και έχουμε ήδη ψηφίσει σχετική διάταξη, εξορθολογισμός στην απονομή της Δικαιοσύνης».


Για την κατάθεση τροπολογίας αργά τη νύχτα στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου: Ηλίας Πλασκοβίτης (ΓΓ Υπ. Οικονομικών)

«Η τροπολογία σέβεται την διαβούλευση, τον διάλογο και το αποτέλεσμα της. Λέει ότι από σήμερα όσοι αποφασίσουν να κάνουν γονική παροχή ή δωρεά, θα πληρώσουν αυτό το 1% που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, όμως η πλήρης εκκαθάριση της φορολογικής τους οφειλής θα γίνει στα πλαίσια της τελικής απόφασης που θα ληφθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο του Μαρτίου.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει και αυξημένο αφορολόγητο, όπως έχουμε δεσμευτεί, και θα έχει και κλιμακωτούς συντελεστές για την μεγάλη ακίνητη περιουσία και για τις γονικές παροχές μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Η κίνηση που κάνουμε επειδή ακριβώς το νέο νομοσχέδιο θα περιέχει υψηλό αφορολόγητο, δεν θα επηρεάσει τελικά τις μικρές περιουσίες και τις γονικές παροχές χαμηλής αξίας».

Αποφασίσατε ποιο είναι το όριο πάνω από το οποίο θεωρείται ακριβό ή μεγάλο ακίνητο;
«Όχι, δεν το προαποφασίσαμε. Αυτό θα είναι αντικείμενο του διαλόγου».

Για τις τραπεζικές καταθέσεις:
«Εμείς έχουμε κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να θιγεί η κατάθεση η τραπεζική. Εκεί δεν θα αλλάξει τίποτα.
Από εκεί και πέρα, όταν τεθεί το θέμα των στοιχείων που θα συμπληρώνουν την εικόνα του Πόθεν Έσχες και του επίπεδου διαβίωσης, εκεί ένα από τα σημεία που εξετάζουμε είναι και το επίπεδο των καταθέσεων»

Για τη συνάντηση με τους Κοινοτικούς:
«Η συμπεριφορά τους δεν ήταν προσβλητική και απαξιωτική. Ήταν ένα κλιμάκιο σε τεχνοκρατικό επίπεδο υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ζήτησαν συγκεκριμένες πληροφορίες για συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.
Ήταν καλά διαβασμένοι.
Είμαστε πάντα σε στενή συνεργασία και σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν προσπαθήσαμε ούτε και προσπαθούμε να τους αποκρύψουμε οτιδήποτε. Όποιο στοιχείο είναι χρήσιμο σε αυτούς, το στοιχείο αυτό δίδεται.
Από εκεί και πέρα, η τελική μορφή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα το υιοθετήσει. Το υπουργικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα πάρει την απόφαση αν επιθυμεί ή δεν επιθυμεί κάποιο μέτρο.
Δεν υπάρχουν μέτρα που μπαίνουν στο πρόγραμμα επειδή κάποιος τα ζήτησε».

Θα υπάρξει συμφωνία τελικά;
«Ναι, είμαι σχεδόν βέβαιος για αυτό.
Είπαν μάλιστα ότι είναι το πλέον εμπεριστατωμένο σχέδιο που έχουν ως τώρα δει».

Μέτρα όπως η περικοπή του 14ου μισθού, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των μισθών μπήκαν στη συζήτηση;
«Δεν είναι αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε των εκπροσώπων της να ζητά συγκεκριμένα μέτρα.
Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Τους στόχους μας και την εφικτότητά τους ελέγχουν και την αποφασιστικότητά να τα εφαρμόσουμε».
Για τον εκλογικό νόμο στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

Κώστας Σκανδαλίδης:
(Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)
«Δεν είναι εύκολο να πεις ότι από την μια μέρα στην άλλη στην Ελλάδα αντιγράφεις ένα μοντέλο, αλλά οι γενικές του προδιαγραφές που είναι ο βουλευτής περιφέρειας, ο βουλευτής της ευρείας και ο βουλευτής της στενής περιφέρειας ταιριάζουν προς εκείνο το σύστημα (γερμανικό)
Οι γενικές προδιαγραφές θα τεθούν σε συζήτηση και μετά θα πάμε σε εκλογικό νόμο φαντάζομαι.
Η κυβέρνηση σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή, δεν θα φέρει ένα σύστημα μπαμ και αυτό είναι και τέλος.
Θα υπάρχουν βασικές προδιαγραφές τις οποίες καταθέτει η κυβέρνηση, θα γίνει σε διακομματική επιτροπή διάλογος επί της ουσίας».

Θα πάμε σε παραλλαγή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου ή θα πάμε σε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών;
«Πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε σε παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου φτάνει να υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας που απαντούν σε ερωτήματα που τίθενται.
Πιστεύω ότι είναι πολύ ξεκαθαρισμένη η άποψη του ΠΑΣΟΚ και είναι πολύ σαφής ο προσανατολισμός που θα έχει ο εκλογικός νόμος.
Τώρα σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να προκύψουν και θέματα εφαρμογής, αλλά αυτά είναι θέματα επιμέρους που πρέπει να συζητηθούν. Πιστεύω ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση.
Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα σταθερό εκλογικό σύστημα».

Για τους κοινοτικούς ελεγκτές:
Έχετε ενοχληθεί από τη συμπεριφορά τους; Που δίνουν την αίσθηση ότι μας προσβάλλουν;
«Θα ήταν παράλογο ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μην ενοχλείται από αυτό. Είναι ενόχληση εμφανής. Έχει σχέση με αυτό που είπε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα της εθνικής κυριαρχίας
Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι από τη στιγμή που οδηγήθηκε η χώρα ως εδώ, θα περάσει από αυτό το λούκι. Θα περάσει έτσι και αλλιώς.
Πρέπει να μπούμε με δύναμη και να δώσουμε μια απάντηση ουσίας, ότι μεν οι διεθνείς οίκοι κάνουν την δουλειά τους και η ΕΕ τη δική της δουλειά και εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν αγνοούμε τις διεθνείς επιταγές και την ενιαία οικονομία, αλλά έχουμε τη δική μας οδό για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Για την κατάθεση τροπολογίας αργά τη νύχτα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τον Μπάμπη Κούτρα και την Ρίτσα Μπιζόγλη: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)

Ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι δεν θα κατατίθενται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
«Από τον κανονισμό και το Σύνταγμα προβλέπεται. Μέχρι τώρα το έχουμε τηρήσει και μάλιστα με ευλάβεια.
Αυτή τη στιγμή με αιφνιδιάζετε και μένα για να απαντήσω.
Προφανώς επειδή σπεύδουν πάρα πολλοί αυτή την περίοδο σε συμβολαιογράφους να κάνουν πράξεις γονικής παροχής για να γλιτώσουν από την εφορία. Νομίζω το αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα.
Καλό θα ήταν να το έχουμε αποφύγει, αλλά κάποια πράγματα πολλές φορές δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε».

Για την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας:
«Μιλάμε για την αναβάθμιση της Βουλής. Η Βουλή πρέπει να ελέγχει. Η επιτροπή πρέπει να διαμορφώσει προτάσεις προς την κυβέρνηση και να προχωρήσουμε. Η Επιτροπή πρέπει να οριοθετήσει τις σχέσεις της και με τις άλλες εξουσίες και πάνω από όλα να λειτουργήσει η ίδια αποτελεσματικά.
Στο παρελθόν έχουν κληθεί άνθρωποι να έρθουν στην Επιτροπή και αρνήθηκαν να έρθουν. Αυτό δεν είναι σωστό, είναι μια απείθεια».

Τώρα θα υποχρεώνονται να έρθουν;
«Προφανώς. Άρα πρέπει να δούμε μια τέτοια ρύθμιση για την υποχρεωτική παρουσία. Δεν μπορεί να περιφρονείται η Βουλή».

Θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται και οι πρώην πρωθυπουργοί στην επιτροπή, εφόσον κληθούν;
«Προφανώς».

Για τον εκλογικό νόμο:
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε διαβούλευση από μηδενική βάση:
«Δεν κατανοώ την φράση από μηδενική βάση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου και καταθέτει μια πρόταση, αν ο κ. Σαμαράς θέλει να καταθέσει μια άλλη πρόταση, να τη συζητήσουμε. Τι σημαίνει μηδενική βάση; Δεν αρχίζει η ιστορία της χώρας σήμερα.
Η χώρα έχει δοκιμάσει 15 διαφορετικά εκλογικά συστήματα μέχρι σήμερα.
150 χώρες που έχουν Δημοκρατίες έχουν 150 διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το τέλειο εκλογικό σύστημα».

Διαφωνούν όλα τα κόμματα όμως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφωνίες:
«Όλα αυτά που λέτε είναι σωστά. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει μια κοινή εκτίμηση ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και υπάρχει μια πρόταση της κυβέρνησης, ας κατατεθούν και οι άλλες προτάσεις να δούμε τι είναι το καλύτερο».

«Όλοι μας, και ο Παπανδρέου και εμείς, ξεκινάμε να βρούμε την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση. Εκείνο που λέμε είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στα ίδια για αυτό και αυτή η διαβούλευση η οποία θα γίνει και με όλα τα κόμματα».

07.01.2010 ΘΕΜΑ 989

Για τον Δήμο του Πειραιά στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Βασίλης Μιχαλολιάκος:(Βουλευτής ΝΔ)

«Ο Πειραιάς θα εκλέξει έναν αποτελεσματικότερο Δήμαρχο, με όλη τη συμπάθεια που έχω στον Παναγιώτη».

Αυτός μπορεί να είναι ο Ανδριανόπουλος;
«Πρώτη φορά ακούω ότι υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Είναι ανοιχτή η διαδικασία, θα το δούμε».

«Τον Ανδριανόπουλο τον συμπαθώ και τον εκτιμώ, αλλά δεν έχει τεθεί θέμα».

Ήταν πετυχημένος Δήμαρχος όμως
«Σαφώς και ήταν»

Ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι θα κατέβει για δήμαρχος
«Κανένα σχόλιο».

Για την Οικονομία:
«Η Οικονομία της χώρας ασφαλώς δεν είναι στην καλύτερη της κατάσταση. Το αρνητικό αυτό έργο δεν είναι μόνο της παρελθούσης κυβέρνησης της ΝΔ, είναι και της παρελθούσης κυβέρνησης της ΝΔ.
Αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε σήμερα μια κυβέρνηση που λεει ότι είναι κυβέρνηση απελευθέρωσης, ότι αναλαμβάνει την Ελλάδα μετά από κυβέρνηση κατοχής και μιζέριας. Αυτή η εικόνα, ότι παρέλαβε εντελώς καμμένη γη και διαφθορά και ισοπέδωση και χρεοκοπία δεν τιμά την Δημοκρατία».

«Όχι στην φοροεπιδρομή εναντίον των αδυνάμων. Δεν είναι δυνατόν η παράταξη που έλεγε ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι και είναι, να έρχεται τώρα και να αυξάνει τους εμμέσους φόρους κυρίως και εμμέσως πλην σαφώς να καταργεί το αφορολόγητο όριο και για αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας».

Πότε θα αποχωρήσετε από την ενεργό πολιτική;
«Εγώ θα φύγω πολύ νωρίτερα, όχι από τα νέα συνταξιοδοτικά όρια που θα ορίσει η κυβέρνηση που θα τα μείωνε, αλλά από τα παλιά συνταξιοδοτικά όρια, που άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Είμαι ακόμα 57 ετών. Θα αποχωρήσω από το κοινοβούλιο όρθιος και δεν θα με αποχωρήσουν».

Νιώθετε ότι έχετε γίνει η σκιά του Γιώργου Καρατζαφέρη;
«Δεν το νιώθω καθόλου, μα καθόλου. Η ΝΔ από την ίδρυσή της είναι ένα κόμμα που εκφράζει ή που οφείλει να εκφράζει το σύνολο της παράταξης και πέραν αυτής. Δεν χαρίζει ούτε έναν πολίτη σε κανένα άλλο κόμμα.
Ο Καρατζαφέρης είναι αρχηγός κόμματος και δικαιούται να κάνει την πολιτική που θεωρεί ότι συμφέρει στο κόμμα του και στην πατρίδα».

Για τον εκλογικό νόμο στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Μάξιμος Χαρακόπουλος: (Βουλευτής ΝΔ)

«Αναμφίβολα το υπάρχον εκλογικό σύστημα δημιουργεί ζητήματα στο Λεκανοπέδιο κυρίως και στην Α Θεσσαλονίκης, αλλά το πρόβλημα του Λεκανοπεδίου δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα όλης της Ελλάδας.
Θεωρητικά η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει παθογένειες του πολιτικού συστήματος, όπως είναι το λεγόμενο μαύρο πολιτικό χρήμα και βεβαίως η αντιμετώπιση των πελατειακών σχέσεων.
Φοβάμαι ότι με την μεταμόσχευση ενός συστήματος από μια άλλη χώρα με μια άλλη πολιτική κουλτούρα στα ελληνικά δεδομένα, αντί να αντιμετωπίσει αυτές τις παθογένειες μπορεί και να τις επιτείνει».

«Θεωρώ ότι είναι προς τιμή του αρχηγού της ΝΔ που έχει την ίδια θέση και σήμερα που είναι αρχηγός και δεν μπαίνει στον πειρασμό να διορίσει τρόπον τινά την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».

«Ας κάνουμε πρώτα τα βήματα που χρειάζονται σε επίπεδο λειτουργίας των κομμάτων και ας μη προσπαθούμε να μεταφυτεύσουμε ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες με άλλους τρόπους, με μικρότερες εκλογικές περιφέρειες».

Για τις εξεταστικές:
Λέτε ναι και στο Βατοπέδι τελικά:
«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Από τη στιγμή που έγινε δεκτό το να αρχίσουμε την αναψηλάφηση και από παλιότερες υποθέσεις που έχει επέλθει παραγραφή, όπως την υπόθεση του ΧΑΑ, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε να χυθεί άπλετο φως σε όλες αυτές τις υποθέσεις, αρκεί να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κωλυσιεργούμε και όλα αυτά γίνονται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού.
Εμείς λέμε ναι σε όλα».



Για την επιστολή Σαμαρά για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Γιώργος Καρατζαφέρης: (Πρ. ΛΑΟΣ)

«Εμείς το καλοδεχόμαστε αυτό. Θέλουμε να υπάρχει ένας άξονας σε βάθος χρόνου, να βρούμε οι ρίζες πόσο έχουν μολυνθεί».

Για τις εξεταστικές:
Η ΝΔ συναινεί και για εξεταστική για το Βατοπέδι:
«Ανάγκα και οι θεοί πείθονται. Θα μπορούσε να πει όχι; Δεν είναι και πολύ εύκολη η θέση της , αλλά ας φτάσουμε στην αλήθεια και ας συγκαούν κάποιοι».

Για την Οικονομία:
«Υπάρχουν τα χρήματα από τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όλοι τα έχουν πάρει μόνο εμείς δεν αγγίζουμε το θέμα είναι ταμπού.
Δεύτερον πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με την Ευρώπη παλικαρίσια, όχι με αυτή την διάθεση του καρπαζοεισπράκτορα Έλληνα. Να ξεκαθαρίσουμε μαζί τους για ποιο χρέος μιλάνε από τη στιγμή που αυτοί μας δίνουν υποβρύχια που γέρνουν ή μιράζ που έχουν προβλήματα Αυτοί μας τα πάιρνουν. Από τη στιγμή που έχουμε χρέος, γιατί αυτοί μας φόρτωσαν πολεμικό υλικό που δεν τραβάει. Να τους πούμε ότι αν δεν θέλουν να έχουμε έλλειμμα και χρέος, που θα το έχω, το θέμα είναι να μας καθαρίσουν την υπόθεση με τα σύνορά μας.
Να τους πούμε να αναλάβουν τα σύνορα, που σύνορα της Ευρώπης είναι. Εμείς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εξοπλιζόμαστε. Έχουμε φτάσει να παίρνουμε μόνο εμείς εξοπλισμούς όσους παίρνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης μαζί. Αν αυτά τα χρήματα σταματήσουμε να τα χαλάμε, τότε δεν θα έχουμε έλλειμμα».

Μαζεύετε υπογραφές για να κάνετε δημοψήφισμα για τους μετανάστες;
«Βεβαίως. Εγώ ζητώ να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα. Αν μαζέψω 1εκατ υπογραφές είναι υποχρεωτικό να γίνει δημοψήφισμα, προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Για τον Νέο Καποδίστρια:
«Κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Για τον εκλογικό νόμο:
«Αυτό που κάνει είναι να κάνει τον πρόεδρο του κόμματος δικτάτορα. Είναι αστεία πράγματα. Είναι μείωση και έλλειμμα Δημοκρατίας. Όχι, παντού πρώτο και τελευταίο λόγο να τον έχει ο λαός».

Η συγκατοίκησή σας είναι καλύτερη τώρα με την εκλογή Σαμαρά;
«Δε νομίζω ότι μιλάμε πλέον για συγκατοίκηση. Μιλάμε σε μια γειτονιά όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καλύτεροι ή χειρότεροι τρόποι συμπεριφοράς.
Τουλάχιστον τώρα δεν έχει τις αγκυλώσεις που είχε ο κ. Καραμανλής περί άκρων και τον οδήγησαν στο άκρο του γκρεμού».

Για τα Τέμπη στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Ευθύμιος Λέκκας (καθηγητής Γεωλογίας)

Είδατε κίνδυνο να υπάρξουν και άλλες κατολισθήσεις και σε άλλα σημεία εκεί;
«Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και στα σημεία από τα οποία διέρχονται οι δρόμοι που επιλέχτηκαν ως παρακαμπτήριοι δρόμοι. Στα σημεία αυτά βέβαια δεν υπάρχει τόση μεγάλη επικινδυνότητα όσο υπήρχε στο σημείο των Τεμπών, υπάρχει μικρότερη επικινδυνότητα. Ουσιαστικά η εκδήλωση μιας κατολίσθησης στο δρόμο της Αγιάς σημαίνει ότι ο δρόμος θα βγει εκτός κυκλοφορίας και η διέλευση προς τη Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ δύσκολη.
Άρα, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να επισπευστούν τα έργα στα Τέμπη, αυτό όμως δεν ξέρω αν είναι εφικτό γιατί πιστεύω ότι θα προκύψουν πολλές τεχνικές δυσκολίες και μακάρι να διαψευστώ. Θεωρώ ότι το καλοκαίρι θα είναι μια ρεαλιστική περίοδος που θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία. Θεωρώ ότι θα χρειαστούν πάνω από 3 μήνες, ίσως άλλοι 3».

«Στην παράκαμψη της Αγιάς έχουμε εντοπίσει 15 σημεία στα οποία μπορεί να εκδηλωθούν προβλήματα με μικρή ή μεσαία επικινδυνότητα. Όπως προβλήματα μπορούν να υπάρξουν και στην άλλη διαδρομή από Τίρναβο και Ελασσόνα».


Για την κακοποίηση ανηλίκων από αστυνομικούς στην Πάτμο στην εκπομπή με τους Σωκράτη Γκιόλια και Μάνο Κακλαμάνο: Διονύσης Γκούσκος:(Δικηγόρος)

«Αυτές οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν εύκολα και θα περάσει πολύς καιρός, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.
Κατατέθηκε από τα παιδιά και από τους γονείς αυτή η μήνυση διότι υπάρχει ένα πρωτοφανές γεγονός για την Πάτμο βασανισμού και εξευτελισμού μικρών παιδιών, μαθητών και αυτό με το πρόσχημα ότι το μηχανάκι ενός αστυνομικού υπέστη ζημιές. Μάζεψαν τα παιδιά από την καφετέρια, που δεν ήταν και αυτοί αλλά πιθανολογούσαν και τα παιδιά καταβασανίστηκαν, καταεξευτελίστηκαν και πήραν το μάθημα ότι δεν είναι τίποτα σε αυτό τον κόσμο που ζουν. Δεν είναι μόνο η ψυχολογική βία, αλλά και η σωματική βία. Τους έκαναν να νιώσουν ότι είναι κάτι λιγότερο και από μηδενικά.
Η κατάσταση αυτή είναι πρωτοφανής γιατί οι άνθρωποι αυτοί ένιωσαν ότι είναι στο απυρόβλητο σε ένα μικρό μέρος που ήξεραν ότι την άλλη μέρα τα γεγονότα θα γίνουν γνωστά, αλλά ένιωθαν ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει κανείς ούτε το νύχι τους.
Ο ισχυρισμός του επικεφαλής εκεί του τμήματος όταν πήγαν οι γονείς ήταν, όχι ότι δεν συνέβησαν αυτά, αλλά έγιναν και ήταν νόμιμα και τα ίδια γίνονται και στο Α.Τ Ομόνοιας.
Έκαναν συνειδητά κατάχρηση εξουσίας, βασανισμό, εξευτελισμό και όλα αυτά σε βάρος των παιδιών και το έκαναν γιατί υπάρχει μακρά παράδοση ατιμωρησίας».