16.12.09

16.12.2009 ΘΕΜΑ 989

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Γιώργος Πεταλωτής:
(Κυβερνητικός εκπρόσωπος)


«Είναι σημαντικό ότι υπήρχε ένα θετικό κλίμα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και ότι υπήρχε και θετική ανταπόκριση και ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που μπορούν να καθορίσουν τις πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο υπάρχει ταύτιση σε αρκετά ζητήματα.
Νομίζω ότι άμεσα μπορούμε να έχουμε και αποτελέσματα, εφόσον συμφωνηθούν σε συγκεκριμένα πλαίσια.
Χθες έγινε η πρώτη συζήτηση και η εξειδίκευση είναι πολύ εύκολο να γίνει από εδώ και πέρα».

Για τις εξεταστικές επιτροπές για τις παρελθούσες υποθέσεις, πότε θα αποφασιστεί το πόσες και ποιες;
«Αμέσως μετά τις γιορτές θα μπορούμε να εξειδικεύσουμε ποιες εξεταστικές μπορούν να συσταθούν, ώστε να συσταθούν και άμεσα γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε υποθέσεις πολιτικές που έχουν αφήσει σκιές και για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί να μην αφήσουμε σκιές εμείς.

Σε προτεραιότητα ποιες υποθέσεις τίθενται;
«Αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση, νομίζω ότι η υπόθεση ΖΙΜΕΝΣ θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση στην οποία θα μπορούσε να υπάρχει συναίνεση για να συσταθεί εξεταστική. Έχουμε ανοιχτές υποθέσεις όπως η τύχη των ομολόγων και άλλες υποθέσεις όπου εμείς είμαστε ανοιχτοί να τις εξετάσουμε προκειμένου να μην υπάρχει τίποτα κρυμμένο από τον ελληνικό λαό».

Για την πρόταση Σαμαρά να συσταθεί εξεταστική για το ΧΑΑ:
«Ο πρωθυπουργός δεν θα είχε καμία αντίρρηση. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε πει και στο παρελθόν ότι δεχόμαστε να υπάρξει εξεταστική και για το ΧΑΑ προκειμένου να μην υπάρχιε τίποτα πια κρυμμένο».

Για την παραίτηση Ρόβλια:
«Χρειάζονταν να γίνει κάτι τέτοιο δυστυχώς για να υπάρχει και ένα πλαίσιο δεοντολογίας ώστε ακόμα και αυτά τα ανώδυνα ρουσφέτια να σταματήσουν να υπάρχουν».

Ο κ. Ρόβλιας αφήνει και έναν υπαινιγμό και για συντροφικό μαχαίρωμα:
«Δε νομίζω ότι υπάρχει αιχμή.
Εκείνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα επειδή έχω μιλήσει με τον κ. Ρόβλια είναι ότι ο κ. Ρόβλιας βεβαιώνει ότι αυτά δεν εστάλησαν ποτέ, υπήρχε μια εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των γραφείων του και υπάρχει μια χάλκευση στοιχείων που φαίνεται ότι εστάλησαν.

Αυτή η χάλκευση από πού έγινε;
«Είναι ένα θέμα που είναι έτσι λίγο αστυνομικό και κανείς δεν μπορεί να μας πει αυτή τη στιγμή»

Για την παραίτηση Ρόβλια στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Σωκράτης Ξυνίδης:
(Γραμματέας ΠΑΣΟΚ)


«Ο Ντίνος Ρόβλιας έδειξε την ευαισθησία του πάνω σε αυτά τα ζητήματα Δεν ήθελε να αφήσει να αιωρείται κάτι σε βάρος της λειτουργίας του στη θέση του υφυπουργού που βρίσκονταν και για αυτό το λόγο υπέβαλε την παραίτηση του. Είναι απόλυτα σεβαστή και σε απόλυτη ηθική τάξη η επιλογή του».

Για τον Κώδικα Δεοντολογίας:
«Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Είναι πράγματα που είναι ριζωμένα χρόνια στη συνείδηση, στη λειτουργία και τη δική μας, των πολιτικών και των πολιτών, αλλά υπάρχει ωριμότητα και στην κοινωνία και στον πολιτικό κόσμο να κάνουμε το μεγάλο βήμα. Ίσως είναι μια πολύ καλή αρχή αυτή σε αυτή τη συγκυρία.
Οι Κώδικες βέβαια δεν σώζουν την κατάσταση. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους και η ωριμότητα του να πιστεύουμε και εμείς οι ίδιοι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κάποιους τρόπους λειτουργίας μας.
Το να περιγραφούν και αυτά σε μια κωδικοποίηση, ώστε να ξέρουμε με ρητή διατύπωση το μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε σε κάποια ζητήματα, δεν είναι κακό».

Για την μείωση των αποδοχών των βουλευτών:
«Όσο και αν ζοριζόμαστε, γιατί και ο κάθε βουλευτής έχει τα έξοδά του, νομίζω ότι εμείς πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Δεν μπορούμε να είμαστε έξω από αυτούς που θα κάνουν θυσίες αυτό το χρονικό διάστημα».

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο
Γιώργος Καρατζαφέρης:
(Πρ. ΛΑΟΣ)


«Είδα πολιτικούς αρχηγούς να μιλάμε χωρίς να κάνουμε το σόου που κάνουμε μέσα στη Βουλή επειδή μας βλέπουν οι δικοί μας.
Μιλήσαμε θαρρετά, είπαμε αλήθειες δείξαμε ότι δεν έχουμε τις κόντρες που έχουμε απ’ έξω, την περιχαράκωση που προσπαθούμε να ανυψώσουμε μέσα στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός ήταν προσηνής είπε κάποια πράγματα. Είπε κάποια πράγματα ο Αντώνης Σαμαράς».

«Συμφωνήσαμε σε αρκετά πράγματα και διαφωνήσαμε σε άλλα, όπως ο εκλογικός νόμος.
Ο Παπανδρέου συμφώνησε μαζί μου στο να γίνει διακομματική επιτροπή για τους εξοπλισμούς, τις προμήθειες και τα μεγάλα έργα. Το κατάλαβε, αλλά δεν ξέρω πότε θα το εφαρμόσει.
Έγινε αποδεκτό να συναντιόμαστε κάθε 6 μήνες να συζητάμε. Ο πρωθυπουργός το βρήκε πολύ καλό».

«Το αυτί του Παπανδρέου χθες μου έκανε εντύπωση. Ήταν προσηνής και με καλό αυτί. Ήθελε να ακούσει, ήθελε βοήθεια ήθελε συμμετοχή. Δεν έδειξε αυτό του Καραμανλή το άντε μωρέ δεν μιλάω με ακραίους, είμαι ο ξερόλας και ο αλαζόνας».

«Ο Αντώνης Σαμαράς ίσως του ότι είναι φρέσκος, ήταν πολύ επιφυλακτικός. Ήταν ελαφρώς κουμπωμένος. Νομίζω όμως ότι έχει να δώσει. Σαφέστατα είναι καλύτερη επιλογή από την προηγούμενη».

Δηλαδή ο Σαμαράς είναι καλύτερος από τον Καραμανλή;
«Οποιοσδήποτε και αν έπαιρνε τη ΝΔ θα ήταν καλύτερος του προηγούμενου, ακόμα και κλήρωση να έκαναν».

«Η κα Παπαρήγα είδα ότι κρατά μια δική της ρότα φοβούμενη μη της πουν ότι συναίνεση. Ήρθε με προτάσεις, αλλά είχε μαγκώματα».

Για την παραίτηση Ρόβλια στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Πάνος Παναγιωτόπουλος:
(Βουλευτής ΝΔ)


«Αυτό που έγινε δεν είναι κάτι πρωτότυπο για το πολιτικό σύστημα και αν θέλουμε να πολεμήσουμε το κακό, δεν πρέπει να κάνουμε παζάρια για το κακό, αλλά να το διαβαθμίσουμε διότι αν στρέψουμε όλα τα πυρά μας στο έλασσον, ενδέχεται να μας ξεφεύγει το μείζον. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απαλλάσσουμε το έλασσον».

Κακώς παραιτήθηκε ο κ. Ρόβλιας;
«Δεν λέω αυτό. Είπα ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε μια επιλογή. Η προσέγγιση της ΝΔ είναι ότι τον ενόχλησε περισσότερο ότι αποκαλύφθηκε αυτό, παρά το τι έγινε και αυτό είπε και ο κ. Ζώης. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε μια επιλογή και θα δούμε από εδώ και πέρα πως θα προχωρήσει Εξυπακούεται ότι μετά από αυτή την κίνησή του, δεν θα υπάρχει ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός, ούτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα ζητά ρουσφέτια. Για να αποκεφαλίζει έναν υφυπουργό του φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει ότι αυτά έχουν πλέον σταματήσει στο ΠΑΣΟΚ. Μένει να δούμε.
Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε δύσπιστοι ως προς τους κώδικες του κ. Πρωθυπουργού. Να ελπίσω μετά από αυτό ότι σε όλο το ΠΑΣΟΚ έχει εξαλειφθεί κάθε είδους αίτημα για κάθε είδους ρουσφέτι. Δηλαδή από σήμερα τα γραφεία όλων στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ούτε ένα χαρτί που να ζητά την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος. Αν το έχει εξασφαλίσει αυτό ο κ. Παπανδρέου, είμαι έτοιμος να τον συγχαρώ.
Αν δεν το έχει εξασφαλίσει και έχει αποκεφαλίσει έναν υφυπουργό, τότε είμαι δύσπιστος για τους κώδικές και τις επιλογές του πρωθυπουργού. Το μέλλον θα δείξει».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την Οικονομία. Ουσιαστικά όμως μηδένισε την αποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης:
«Ο Καραμανλής ήταν ένας έντιμος πρωθυπουργός και πατριώτης και ηγήθηκε μιας κυβέρνησης που προσέφερε στον τόπο. Ο κορμός της πολιτικής των 5,5 ετών ήταν κορμός έργου θετικού για την χώρα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε να τιμωρήσει λανθασμένα μηνύματα ,συμπεριφορές, λάθη και στραβοτιμονιές στο κυβερνητικό έργο. Αυτά όμως δεν ακυρώνουν τον πυρήνα του κυβερνητικού έργου που ήταν θετικός για τον τόπο».

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν άδικος;
«Δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω αυτά που λεει»

Για το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στην εκπομπή με τους Σωκράτη Γκιόλια και Μάνο Κακλαμάνο:
Φωτεινή Πιπιλή:
(Βουλευτής ΝΔ)


Σας επιβλήθηκε πρόστιμο για αυθαίρετα κτίσματα;
«Το σπίτι μου δεν είναι παράνομο και το έχουμε αποδείξει αυτό. Το σπίτι μου έχει πάρει άδεια επισκευής από το 2001».

Έχει αυθαίρετα κτίσματα μέσα το κτήμα;
«Η πρώτη μακροσκοπική έκθεση λεει ότι υπάρχει μια αποθήκη που ήταν κοτέτσι παλιό και ένα παλιά αποθήκη ξυλείας στην οποία κάναμε μια εξωτερική επισκευή και για την οποία καταθέτουμε μια ένσταση εντός 30 ημερών όπως μας ζήτησε η πολεοδομία και προσφυγή».

Ένσταση κατάθετε γιατί σας επιβλήθηκε πρόστιμο για αυθαίρετα κτίσματα:
«Όχι, δεν είναι έτσι. Η ουσία είναι ότι το σπίτι δεν είναι αυθαίρετο, είναι νόμιμο».

15.12.2009 ΘΕΜΑ 989

Για τα οικονομικά μέτρα στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Χρήστος Παπουτσής:
(Κοινο-βουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ)


«Αυτό που έχει σημασία είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά και πρέπει να προχωρήσει με ένα σοβαρό και συγκεκριμένο σχέδιο ότι έχουμε μπροστά μας μια κρίση σε όλα τα επίπεδα και αυτά συνθέτουν ένα σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, την προοπτική της ελληνικής Οικονομίας, την προοπτική της χώρας μας μα πάνω από όλα, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης ότι δεν θα επιτρέψουμε τον λογαριασμό να τον πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί δηλαδή που έχουν πληγεί είτε από την πολιτική της ΝΔ είτε από την πολιτική των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σε αυτό το χάλι».

«Ο πρωθυπουργός για λόγους ουσίας ξεκίνησε την παρέμβασή του από το αναπτυξιακό σχέδιο μιλώντας για την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στην φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης γιατί η αγορά, οι επενδύσεις η Οικονομία χρειάζονται αισιοδοξία».

Θα στηρίξετε όλοι τον κ Παπακωνσταντίνου;
«Μα όλοι στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον κάθε υπουργό, αλίμονο. Στην πολιτική η ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις είναι ευθύνη που αφορά την παράταξη, το σύνολο. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε με απόλυτο τρόπο και με απόλυτη εμπιστοσύνη τον πρωθυπουργό μας και από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει επιλέξει την κυβέρνηση και εμείς δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».

Τι περιμένετε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών;
«Το μάξιμουμ θα ήταν η κοινή θέση όλων προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς».

Ο κ. Παπανδρέου πάει με προτάσεις;
«Προφανώς. Δεν γίνεται συζήτηση για να πιούν καφέ. Είναι κορυφαία πολιτική πράξη αυτή.
Πρέπει να τελειώνουμε με το ζήτημα της αναξιοπιστίας των θεσμών και κυρίως πρέπει να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κοινοβούλιο και τους θεσμούς.
Όλοι μας έχουμε ευθύνη. Την ευθύνη αυτή θα την αναλάβει η κυβέρνηση, γιατί έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές.
Από την άλλη, θα ήμασταν ευτυχείς αν όλα τα κόμματα αναλάμβαναν και εκείνα το δικό τους μέρος της ευθύνης.
Ούτως ή άλλως, χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε στη νέα εποχή όχι μόνο με δημοκρατικές προσεγγίσεις, αλλά κυρίως με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές με προοδευτικό περιεχόμενο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς. Θα θέλαμε όμως με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε την πλήρη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας».

Για τα οικονομικά μέτρα στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Αντώνης Μπέζας:
(Πρώην Υπουργός)


«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση εδώ και 2 μήνες παίζει με τη φωτιά. Φούσκωσε αρχικά το έλλειμμα για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους και τώρα στη συνέχεια για να μπορέσει να εξισορροπήσει τις αντιδράσεις των αγορών, προσπαθεί να εκπέμψει ένα μήνυμα.
Ένα θετικό που βλέπω στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ότι επιτέλους εκπέμπεται ένα μήνυμα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Το αρνητικό που βλέπω είναι ότι το μήνυμα αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι λανθασμένο και σε άλλες περιπτώσεις ασαφές και αόριστο και δεν συνοδεύεται από μέτρα άμεσης και βέβαιης απόδοσης κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο στη σημερινή συγκυρία».

«Το 2009 το έλλειμμα αυξήθηκε τεχνητά λόγω απώλειας εσόδων και από την άλλη λόγω της αύξησης των δαπανών που ενώ μπορούσαμε να τις κατανέμουμε σε άλλα έτη, τις περάσαμε στο 2009. Αυτό έφερε μια αύξηση του ελλείμματος στα ποσοστά που ήθελε να εμφανίσει η κυβέρνηση και αυτό έγινε για να υπάρχει ένα φουσκωμένο έλλειμμα το 2009 και έγινε μια προσαρμογή το 2010. Αυτό όμως έστειλε λάθος μηνύματα στις αγορές και όσο και αν είναι καλοί αυτοί οι λεονταρισμοί του τύπου ότι κυβερνά ο Παπανδρέου και όχι οι διεθνείς αγορές, κυβερνά όντως ο Παπανδρέου αλλά κυβερνά μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ΕΕ και από τις διεθνείς αγορές».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό λάθος που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή;
«Θα έλεγα ότι η κυβέρνηση μας έκανε το λάθος που πηγαίνει να κάνει σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου. Δηλαδή τα μέτρα που έχει προτείνει και η πολιτική που ακολουθεί είναι κατώτερη των περιστάσεων. Είναι μια κακέκτυπη επανάληψη του στρατηγικού λάθους που έκανε η δική μας κυβέρνηση το 2004.
Όταν κάναμε την απογραφή και καλά κάναμε και διαπιστώσαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα, αντί να προχωρήσουμε σε μια ριζική δημοσιονομική εξυγίανση και σε μια τολμηρή διαρθρωτική πολιτική, επιλέξαμε το δρόμο της ήπιας προσαρμογής. Αυτό το λάθος πάει να κάνει και η κυβέρνηση Παπανδρέου σήμερα».


Για τα οικονομικά μέτρα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Χρήστος Σταϊκούρας:
(Βουλευτής ΝΔ)


«Τα περισσότερα που είπε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν μια ανακεφαλαίωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Φάνηκε ότι τα μέτρα δεν ήταν συγκεκριμένα και φάνηκε ότι δεν ήταν άμεσα και μόνιμα από το γεγονός ότι ήδη οι αγορές έχουν αυξήσει την διαφορά των επιτοκίων».

«Η χθεσινή ομιλία εμπεριείχε σίγουρα καλές προθέσεις. Σε κάποια στοιχεία και σημεία συμφωνούμε απόλυτα, αλλά η ομιλία ήταν κατώτερη των προσδοκιών της κοινωνίας και των περιστάσεων και τρανή απόδειξη η συμπεριφορά των αγορών σήμερα».

Για τη ΝΔ:
Για την απόρριψη της θέσης από την κα Μπακογιάννη:
«Δεν θέλω να σχολιάζω πράξεις ή συμπεριφορές συναδέλφων. Τα σχόλια όμως που μπορώ να κάνω είναι ότι επειδή εκτός της βουλευτικής μου ιδιότητας είμαι πανεπιστημιακός, θεωρώ ότι η συγκριμένη θέση η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι ιδιαίτερης σημασίας και για το μέλλον της χώρας. Και εγω όπως και όλοι μας θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στρατιώτες της παράταξης».

Δεν υπάρχουν όμως δύο πόλοι στο εσωτερικό της ΝΔ;
«Δεν βλέπω κάτι τέτοιο, γιατί αν δείτε την σύνθεση των οργάνων μέχρι τώρα που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κομματικό, δείχνει ότι εμπεριέχονται πρόσωπα τα οποία δημόσια ή μη εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους ή την βούλησή τους να στηρίξουν κάποιον από τους υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ».


Για τα οικονομικά μέτρα στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Γιάννης Παναγόπουλος:
(Πρ. ΓΣΕΕ)


«Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν η απάντηση στη δημοσιονομική τρομοκρατία που προσπαθούν να μας επιβάλλουν αναλυτές, δημοσιογράφοι, αγορές και όλοι αυτοί που θέλουν να ασκήσει άλλη πολιτική από αυτή που υποσχέθηκε προεκλογικά».

«Το μείγμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που βρίσκεται κοντά στις θέσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι».

Τι μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που πιέζουν τον πρωθυπουργό μέσα στο υπουργικό συμβούλιο για σκληρότερα μέτρα;
«Ότι κάνουν λάθος είτε στο κόμμα είτε στην πολιτική που υπηρετούν»


Για τα οικονομικά μέτρα στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Ηλίας Βρεττάκος:
(Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ)


«Επαναλαμβανόμενες πολιτικές, μια από τα ίδια. Στο στόχαστρο είναι και πάλι οι δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο».

Διαφωνείτε με τα μέτρα;
«Τα μέτρα που αφορούν τις δημόσιες υπηρεσίες όχι μόνο δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα οξύνουν και τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν και θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα


Για το κλείσιμο γραφείων του ΕΟΤ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Κώστας Μαρκόπουλος:
(Βουλευτής ΝΔ)


«Τα γραφεία του ΕΟΤ δεν είναι γραφεία κηφήνων.
Αν υπάρχουν υπάλληλοι που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να τους αλλάξουν.
Όσο και αν κοστίζουν αυτά τα γραφεία, μας φέρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι κοστίζουν. Η επένδυση σε ένα υπάλληλο του ΕΟΤ είναι μια επένδυση απολύτως προσοδοφόρα».

Γιατί ο κ. Παπανδρέου θέλει να κλείσει τα γραφεία;
«Γιατί έχει κάκιστους συμβούλους και γιατί ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν πίστεψε στην δύναμη του ελληνικού Τουρισμού».

Για την αποστολή της κας Γκερέκου στο Λονδίνο:
«Εκεί πήγαν επιλεγμένοι δημοσιογράφοι στους οποίος δόθηκαν ψευδή στοιχεία. Το ψευδέστερο στοιχείο ήταν τα χρέη του ΕΟΤ στην Κίνα, τα οποία ο ΕΟΤ και θα πληρώσει.

Ο ΕΟΤ αφήνει πίσω του χρέη τεράστια;
«Αυτά είναι ψευδεπίγραφα όλα.
Ο ΕΟΤ αφήνει ένα χρέος που είναι το 1/3 του χρέους που παρέλαβα και αν πάρει την τελευταία δόση του προϋπολογισμού του Κράτους που του χρωστά συν αυτά που θα εισπράξει από την λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων ξοφλάει τα πάντα σε ότι αφορά το 2009».

14.12.2009 ΘΕΜΑ 989

Για τη ΝΔ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Κωστής Χατζηδάκης:
(Βουλευτής ΝΔ)


Για την άρνηση της κας Μπακογιάννη να δεχθεί το ρόλο που της ανέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ:
«Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους της κας Μπακογιάννη, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι η κα Μπακογιάννη δεν θέλει να έχει για λόγους δικούς της που έχουν να κάνουν με την πολιτική της διαδρομή, κανένα αξίωμα κανένα πόστο μέσα στη ΝΔ.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ως βουλευτής της παράταξης θα συνεχίσει και με την εμπειρία της και τις γνώσεις της να προσφέρει στον αντιπολιτευτικό αγώνα της ΝΔ».

«Εγώ ήμουν πάντα υπέρ μιας δημιουργικής ενότητας που δεν οδηγεί στην ακινησία και μέσα από δημιουργικές συνθέσεις και την αξιοποίηση των κατάλληλων ανθρώπων στην κατάλληλη θέση θα ωθεί το κόμμα προς τα εμπρός. Αυτή είναι μεγάλη πρόκληση και για αυτό το λόγο συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια.
Βεβαίως άλλη είναι η δική μου διαδρομή και άλλη είναι η διαδρομή της κας Μπακογιάννη, που είναι βουλευτής πάρα πολλά χρόνια, υπουργός σε πολλά πόστα, Δήμαρχος Αθηναίων. Εγώ γύρισα από τις Βρυξέλλες εδώ και 2,5 χρόνια.»


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Γιάννης Μανώλης:
(Γραμματέας Συνδικαλιστικού)


«Ο αρχηγός πρέπει να σεβαστεί αυτόν που έχασε και έχει ευθύνη να χρησιμοποιήσει όλα τα στελέχη της παράταξης άσχετα την επιλογή που έκαναν πριν από τη διαδικασία και αυτό κάνει.
Το κάθε στέλεχος έχει δικαίωμα να δεχτεί ή να μη δεχτεί.
Εγώ μένω στην αρχική δήλωση της κας Μπακογιάννη που είχε πει ότι παραμένω στρατιώτης της παράταξης.
Από εκεί και πέρα, το να μη δεχτεί κάποιος μια θέση δε σημαίνει και τίποτα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί αυτό να απασχολεί την κοινωνία μας όταν έχουμε τόσα προβλήματα»

«Αρνήθηκε η κα Μπακογιάννη μια θέση, αλλά αυτό είναι δικαίωμα της, όπως θα μπορούσε να αρνηθεί και κάποιος άλλος»

Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Γιώργος Κοντογιάννης:
(Βουλευτής ΝΔ)


Γιατί η κα Μπακογιάννη είπε όχι στην πρόταση Σαμαρά;
«Η κα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι είναι στρατιώτης της παράταξης. Δεν ζήτησε να είναι ούτε αξιωματικός, ούτε υπαξιωματικός ούτε λοχαγός ούτε δεκανέας. Όλοι μαζί ως στρατιώτες θα δώσουμε τη μάχη μας για μια ΝΔ που θα ξανακερδίσει την αξιοπιστία της για να μπορέσει να κερδίσει την εξουσία».

Ο στρατιώτης όμως δεν παρακούει τις εντολές:
«Ο καθένας μπορεί να δώσει τη μάχη του από όπου μπορεί. Άλλωστε η ΝΔ είναι το σπίτι της κας Μπακογιάννη, το σπίτι όλων μας. Μέσα από τη ΝΔ έχουμε αναδειχθεί και τη ΝΔ και τον κόσμο της οφείλουμε να τιμούμε».

«Η ΝΔ μας χρειάζεται όλους και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι οι κινήσεις όλων μας ξεκινώντας από την ηγεσία»

Αν σας δώσει ο αρχηγός κάποιο ρόλο, θα τον πάρετε;
«Εγώ είμαι έτοιμος να αποδεχτώ οποιονδήποτε ρόλο μου δώσει η ΝΔ, ο κ. Σαμαράς. Από τον ρόλο του απλού βουλευτή μέχρι τον οποιονδήποτε ρόλο μου δώσει ο πρόεδρος»

Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Νίκος Δένδιας:
(Βουλευτής ΝΔ)


Εσείς αποδεχτήκατε τα νέα σας καθήκοντα
«Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Μου έκανε μια τιμή ο πρόεδρος της ΝΔ και θεώρησα αυτονόητο ότι θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου όπου κρίνει απαραίτητο ».

Φαντάζομαι ότι ακόμα και αν σας πρότεινε κάτι υποδεέστερο πάλι θετικά θα απαντούσατε:
«Σωστά φαντάζεστε. Ο καθένας οφείλει να υπηρετεί οπουδήποτε τον τοποθετούν».

«Είμαι σίγουρος ότι οποιοδήποτε στέλεχος κρίνει και θα προσφέρει σωστά τις υπηρεσίες του σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τη ΝΔ και για την κοινωνία και την χώρα».

«Η κα Μπακογιάννη είναι βέβαιο ότι θα βρει μέσα στη ΝΔ τον βηματισμό της. Έχει προσφέρει πάρα πολλά και έχει ακόμα να προσφέρει πάρα πολλά. Φαντάζομαι ότι τώρα αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος και θα βρεθεί η λύση»

Για την Οικονομία στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Παντελής Οικονόμου:
(Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)


«Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα προεκλογικό πρόγραμμα και σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται η επιμονή μας να το τηρήσουμε. Αυτό από μόνο του απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα».

Υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που δεν κινούνται στην κατεύθυνση του προεκλογικού σας προγράμματος που μπήκαν και βγήκαν:
«Σημασία έχει αυτό που μένει και αυτό που μένει είναι ότι ένας νόμος υπάρχει από τότε που βγήκε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση που είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων και στα σκαριά υπάρχουν η αναθέρμανση της αγοράς, το βγάλσιμο από τον Τειρεσία αυτών που εξακολουθούν και παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και οι εισοδηματικές ενισχύσεις στους πιο αδύναμους.
Αυτό που απομένει είναι το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί όχι με την άσκηση νέας πολιτικής, αλλά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών που θα εισπράξουν φόρους και θα σταματήσουν τις σπατάλες στο δημόσιο».


Για τη σύληση του τάφου και την εξαφάνιση της σωρού του Τάσσου Παπαδόπουλου στην εκπομπή με τους Σωκράτη Γκιόλια και Μάνο Κακλαμάνο:
Χρυσόστομος:
(Αρχιεπίσκοπος Κύπρου)


«Σίγουρα τέτοιες συμπεριφορές ο λαός μας δεν τις δέχεται ούτε και τις ανέχεται. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη, πρώτη φορά έγινε τέτοιο ανοσιούργημα στα χρονικά.
Όποιοι και αν είναι και όπου και αν στόχευαν, έχουν αποτύχει.
Αν ήθελαν να αποπροσανατολίσουν τον λαό μας, δεν τα κατάφεραν. Αν τον μισούσαν και ήθελαν να τον εξαφανίσουν από προσώπου γης, πάλι απέτυχαν γιατί ούτε και η ύλη εξαλείφεται μεταποιείται. Ο αείμνηστος Παπαδόπουλος δεν εξαφανίζεται, είναι μέσα στις καρδιές των Κυπρίων».

«Εγώ δεν μπορώ να πω ότι πίσω από αυτή την πράξη είναι οι Εγγλέζοι ή οι Τούρκοι. Εγώ βάζω πρώτα τους δικούς μας, αλλά δεν τους αποκαλώ Έλληνες, ελληνόφωνους ναι, αλλά ότι είναι Έλληνες, τους απορρίπτω»

11.12.09

11.12.2009 ΘΕΜΑ 989

Για τη συνάντησή του με τον Θόδωρο Πάγκαλο στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Γιάννος Παπαντωνίου:
(Πρώην Υπουργός)


Σας ανατέθηκε κάποιος ειδικός ρόλος;
«Όχι. Με τον κ. Πάγκαλο είμαστε φίλοι εδώ και 25 χρόνια. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Οικονομία, συμπέσαμε στο τι πρέπει να γίνει και σε ότι αφορά τη δική μου θέση, επιβεβαιώθηκε και πάλι η διάθεσή μου να βοηθήσω από οποιαδήποτε θέση μπορώ να είμαι πολύ χρήσιμος. Μείναμε εκεί και θα τα ξαναπούμε».

«Η χώρα αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και έχει κάθε συμφέρον η κυβέρνηση και υποχρέωση να κινηθεί αμέσως με μια δέσμη αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να επανέλθει η χώρα σε μια οικονομική ομαλότητα. Αυτή είναι η θέση και θέλω να ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Όσο περνά ο καιρός χάνεται η αξιοπιστία και διατρέχουμε τον κίνδυνο επιβολής από τους ξένους μέτρων πολύ αυστηρότερων τα οποία θα πονέσουν διότι θα μειώσουν τα εισοδήματα, θα καταργήσουν κοινωνικά δικαιώματα και θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Άρα, έχουμε κάθε συμφέρον μόνοι μας με δική μας πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων αυστηρών, αλλά πολύ ηπιότερων από ότι θα μας επιβληθούν ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο».

«Ασφαλώς και πρέπει να προστατεύσουμε το εισόδημα και ασφαλώς σε καμία περίπτωση να μην ακολουθήσουμε την συνταγή της Ιρλανδίας. Αλλά είναι βέβαιο ότι μια πολιτική παγώματος αποδοχών στο Δημόσιο, με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για ένα χρόνο, όπως και πάγωμα των προσλήψεων με εξαίρεση το απαραίτητο προσωπικό σε νοσοκομεία, σχολεία».

Υπάρχει μια κουβέντα για το που θα παγώσουν οι μισθοί και είχαμε και την παρέμβαση του κ. Παπουτσή. Δεν δείχνει ένα μπρος πίσω η κυβέρνηση σε αυτό;
«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ήδη είμαστε λίγο αργά».

Για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα:
«Είμαι αντίθετος σε κάθε αύξηση της φορολογίας, γιατί σε μια περίοδο ύφεσης ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση. Το δεύτερο είναι ότι όλα αυτά είναι άδικα και χτυπούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Αυτή η γενικότερη φιλοσοφία της αύξησης των συντελεστών με βρίσκει πάντα αντίθετο».

Για την Οικονομία στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Πέτρος Δούκας:
(Πρώην Υπουργός)


Δεν το βλέπατε να έρχεται;
«Όχι μόνο το έβλεπα, αλλά είχα μιλήσει για αυτό πολύ έγκαιρα και είχα γίνει πολύ δυσάρεστος στη δική μου παράταξη. Από τον Μάη είχα πει ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 7%».

Ποιος φταίει και τι φταίει;
«Είναι πολλά για τα οποία φταίμε. Σίγουρα δεν πήγαν καλά και χαλάρωσαν τα έσοδα και σίγουρα ξέφυγαν οι δαπάνες σε όλα και ξέφυγαν και οι δαπάνες στο ασφαλιστικό, το οποίο είναι σε μια εκρηκτική κατάσταση. Δε νομίζω ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει χαμπάρι πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Η δική μου πρώτη συμβουλή είναι ότι πρέπει να παραγγείλει μια μεγάλη αναλογιστική μελέτη στο εξωτερικό, γιατί οι συζητήσεις που γίνονται τώρα είναι στα τυφλά και ο καθένας κοιτάζει το δικό του συμφέρον ή το συμφέρον της ομάδας που εκπροσωπεί και κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Από το 2011- 2012 δεν θα μπορούν να τα φέρουν βόλτα, αν δεν κάνουν κάτι πολύ δραστικό.
Χρωστάμε 320 δις βάζοντας μαζί και τις εγγυήσεις που έχει βάλει το δημόσιο. Αυτό πάει περίπου 33.000 ευρώ ο Έλληνας».

Η Ελλάδα δηλαδή είναι όμηρος του χρέους της
«Βεβαίως. Και είναι και όμηρος του ασφαλιστικού της».

Ποιοι είναι οι ένοχοι για αυτή την κατάσταση;
«Οι ένοχοι είναι και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών οι οποίες δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να δείξουν φιλολαϊκό προφίλ και σε κάθε κοινωνική πίεση έδιναν και κάτι. Εξίσου υπάρχουν και ευθύνες στην αντιπολίτευση που ποτέ δεν χειροκρότησε καμία προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών και πάντα κατηγορούσαν την κάθε κυβέρνηση για αναλγησία

Πάμε για πτώχευση;
«Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση. Δεν είναι ανάγκη να περάσουμε από τέτοιο σημείο. Μπορούμε να μανουβράρουμε τα πράγματα πολύ πριν, αλλά αν δεν κάνουμε κάτι, θα πάμε εκεί».

«Οι μισθοί και οι συντάξεις που πληρώνουμε σήμερα πληρώνονται με δανεικά. Και αν κάποτε οι τραπεζίτες μας πουν ότι δεν μας δανείζουν, τότε δεν θα έχουμε να πληρώσουμε».


Για την διαφάνεια στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Χάρης Καστανίδης:
(Υπ. Δικαιοσύνης)


«Η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί τα πολλά τελευταία χρόνια από εικόνες αρνητικές. Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Η διαφθορά έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη χώρα μας σε θέσεις που την ταπεινώνουν ως προς την διεθνή της εικόνα. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να δράσουμε συστηματικά και σε βάθος χρόνου
Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσα είναι μια πρώτη δέσμη, δεν είναι το σύνολο του προγράμματος που έχει αναλάβει να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την πρώτη δέσμη μέτρων θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε».

«Αυτό που κάνουμε και είναι μια πολύ αυστηρή επέμβαση, είναι η δήμευση του περιουσιακού στοιχείου να αφορά εν γνώσει ανακριβή δήλωση Πόθεν Έσχες

«Εκείνος που έχει ορκιστεί στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι ότι αν τον πιάσουμε να συμμετέχει σε εξωχώρια εταιρία είτε είναι βουλευτής, είτε υπουργός ή ΓΓ είτε ειδικός Γραμματέας, εκπίπτει του αξιώματός του. Για αυτό το θέμα θα συνεννοηθώ και με τον πρόεδρο της Βουλής».

Πόσο κοστίζει η διαφθορά σε αυτή τη χώρα;
«Αυτό που ξέρω ότι για το λεγόμενο γρηγορόσημο εκθέσεις που είχαμε ανέβαζαν τα καταβεβλημένα παρανόμως από τους πολίτες προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους, κοντά στο 1 δις ευρώ.
Τα ποσά που προκύπτουν από πράξεις διαφθοράς είναι πάρα πολύ μεγάλα».


Για το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Απόστολος Κακλαμάνης:
(Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)


«Χαίρομαι που ο Υπουργός Δικαιοσύνης πραγματικά προχωρεί σε αυτή την κατεύθυνση γιατί κανένας λωποδύτης όσο ψηλά ή χαμηλά και αν βρίσκεται, δεν γραφεί σε μια υπεύθυνη δήλωση το προϊόν της λωποδυσίας».

Για το ΚΚΕ:
«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή η κυβέρνηση το έχει με τις διάφορες ελίτ που δεν εννοούν έστω και πρόσκαιρα να συνεισφέρουν. Αναφέρομαι πρωτίστως στην ηγεσία του ΚΚΕ. Όταν μια κυβέρνηση ξεκινά τα πρώτα της βήματα ή που δεν έχει καν σχηματιστεί και ένα πολιτικό κόμμα εκφέρει λόγο εμπρηστικό, πόλεμος στον πόλεμο, όταν ξεκινά ο υπουργός Εργασίας να πάει την πρώτη μέρα να πάει στη Βουλή να ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλή και του κλείνεις την έξοδο από το γραφείο του, αυτό είναι πολιτική βλακεία το λιγότερο».

Όταν λέτε ελίτ ποιους εννοείτε;
«Τους πάντες».

Πρέπει να πάρε σκληρά μέτρα ο πρωθυπουργός;
«Πρέπει να πάρει εφόσον τα μέτρα αυτά είναι τέτοια που θα χειροκροτηθούν από τον απλό άνθρωπο. Θα ξεκινήσει από την κορυφή, από μας που έχουμε ή θέλουμε να παίζουμε ρόλο σε αυτό τον τόπο.
Αν όμως κόψεις το επίδομα ανεργίας ή περιορίσεις τον μισθουλάκο των 1000 ευρώ και δεν έχεις πρώτα δώσει από αυτούς που παίρνουμε και εμείς οι βουλευτές, υπάρχουν και άλλοι πολύ πιο πάνω από μας οικονομικά, πρέπει να δώσουμε.
Αν θέλουμε να αλλάξει πραγματικά πορεία η χώρα και να ανακτήσει τη θέση που της αξίζει πρέπει να αρχίσουμε από ψηλά, γενναία».

10.11.2009 ΘΕΜΑ 989

Για το ασφαλιστικό στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Γιώργος Κουτρουμάνης:
(Υφ. Εργασίας)


«Αν η χώρα μας μπει σε αυστηρή επιτήρηση, σημαίνει ότι τα πάντα θα ελέγχονται από άλλα κέντρα και αυτό θέλουμε να αποφύγουμε».

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα με την ανεργία. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η ανεργία με διάφορες μορφές, γιατί στην ανεργία εμείς προσθέτουμε και αυτούς που εργάζονται περιστασιακά και έτσι το ποσοστό της ανεργίας φαίνεται το ξεπερνά το 15%».

«Αυτό που λέμε για την εισφοροδιαφυγή θα το κάνουμε, δηλαδή τον τακτικό έλεγχο των επιχειρήσεων. Δεν περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα, περιμένουμε όμως εκεί να υπάρξει μια μείωση της εισφοροδιαφυγής.
Εκεί που περιμένουμε αποτελέσματα όμως είναι στον έλεγχο της σπατάλης που γίνεται στους κλάδους Υγείας, κυρίως στον τομέα της δαπάνης για το φάρμακο».

Από τον έλεγχο του φαρμάκου και της σπατάλης στη δημόσια Υγεία πόσα χρήματα με βεβαιότητα μπορείτε να εξασφαλίσετε;
«Τον πρώτο χρόνο, δηλαδή το 2010 πιστεύουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό της τάξης του 1,2 δις ευρώ. Τον δεύτερο χρόνο θα είναι περισσότερα τα χρήματα».

Από τις οφειλές των επιχειρήσεων πόσα χρήματα υπολογίζετε ότι θα εισπράξετε μέσα στο 2010;
«300 με 500 εκατ επιπλέον εκείνων που είχαν προϋπολογιστεί. Αυτός είναι ο στόχος με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Υπάρχουν βέβαια πολλές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πληρώσουν και επικαλούνται την κρίση και δεν πληρώνουν τα ταμεία.
Εμείς πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε ευκαιριακές ρυθμίσεις οφειλών.
Δεν θα υπάρχει πλέον ανοχή στην ανασφάλιστη εργασία».

«Διεκδικούμε και απαιτούμε να πάρουμε τα χρήματα που οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στα ταμεία και είναι πάνω από 300 εκατ ευρώ. Αυτές είναι 10-12 εταιρίες»

Οι τράπεζες χρωστάνε στο Κράτος;
«Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στο ΙΚΑ με την μεταφορά των ελλειμμάτων των ταμείων τους στο ΙΚΑ».

«Είναι και πολλές άλλες δημόσιες επιχειρήσεις όπως η Ολυμπιακή, η οποία οφείλει στο ΙΚΑ πάνω από 600 εκατ ευρώ»

Για τους συνταξιούχους του ΟΛΠ:
«Υποσχεθήκαμε και προχωρούμε σε ρύθμιση στο πρώτο ν/σ ώστε να μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξή τους αναδρομικά».


Για την Οικονομία στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Μίμης Ανδρουλάκης:
(Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)


«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει με ταχύτητα τώρα. Ή τώρα θα δράσει για να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην κοινωνία πρώτα, στην Οικονομία, στην Ευρώπη και στις αγορές ή οι αγορές θα επιβάλλουν μέτρα επώδυνα με τον γνωστό τους τρόπο και τον ταπεινωτικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Πρέπει λοιπόν να δράσουμε. Χρόνος δεν υπάρχει…
Η κυβέρνηση επρεπε να έχει δείξει υψηλότερα πολιτικά αντανακλαστικά».

«Η κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση Παπανδρέου που έχει τα κότσια να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα»

Πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για το κατάντημα της Οικονομίας;
«Όχι είμαι αντίθετος. Αυτό που χρειάζεται είναι οι ένοχοι να συμβάλλουν στην επίλυση του ζητήματος, όχι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση με τα αποφάγια του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή στήριξη στις πρωτοβουλίες για τη διάσωση της χώρας με ριζικές αλλαγές»

Για την Οικονομία στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Στέφανος
Μάνος:
(Πρώην Υπουργός)


«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι δε δρομολογούμενες ενέργειες μου φαίνονται ανεπαρκείς. Δηλαδή θα επρεπε να καταβληθεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να περιοριστούν τα ελλείμματα δια της περικοπής των δαπανών κυρίως».

Η περικοπή των δαπανών σε τι πρέπει να συνίσταται;
«Δεν αρκεί να ξέρεις τι ξοδεύεις προκειμένου να το περιορίσεις. Πρέπει να ξέρεις τι θα επρεπε να ξοδεύεις και αυτό το κάνεις συγκρίνοντας πχ πόσους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιούν χώρες με καλά συστήματα. Αν εμείς έχουμε 100 εκπαιδευτικούς για 500 μαθητές και η Φιλανδία που έχει το καλύτερο σύστημα έχει 20 εκπαιδευτικούς, τότε πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών, όχι τους μισθούς τους».

Να φύγουν δηλαδή, να απολυθούν;
«Μάλιστα».

«Πόσους υπαλλήλους έχει πχ η Τράπεζα της Ελλάδας για να κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουν κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης; Αν έχουμε 5 φορές περισσότερους, δεν πρέπει να το σκεφτούμε να φύγουν»

«Για να συνέλθουμε πρέπει να περιορίσουμε τη σπατάλη και σπατάλη είναι να αμείβουμε αργόμισθους. Αυτό είναι χονδροειδής σπατάλη».

Πως αντιλαμβάνεστε εσείς την δήλωση Παπανδρέου για την Οικονομία;
«Και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου επιδίδονται συνεχώς σε δηλώσεις και κάνουν ένα μεγάλο λάθος, νομίζουν ότι τους ακούμε μόνο εμείς. Τους ακούνε και όλοι οι άλλοι. Όταν ο πρωθυπουργός μας μιλά συνεχώς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας που χάρη στα μέτρα που θα πάρει δεν θα γίνει, όλοι οι άλλοι που παρακολουθούν λογικά θα κουμπώνονται. Καιρός είναι αντί για δηλώσεις, γιρλάντες περί συζητήσεων και διαλόγων να πάρει μερικές κρίσιμες αποφάσεις».


Για το Σκοπιανό στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Δημήτρης Δρούτσας:
(Αναπληρωτής Υπ. Εξωτερικών)


Για τις δηλώσεις Γκρουέφσκι:
«Μπορεί ο κ. Γκρουέφσκι να λεει αυτά που λεει, αλλά για μας ένα είναι σαφές η ξεκάθαρη ελληνική θέση ότι πρώτα από όλα στο θέμα της ονομασίας έχουμε τη δική μας κόκκινη γραμμή που λέμε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις και το δεύτερο σημείο είναι, το οποίο καταστήσαμε σαφές στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ότι έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια δεν νοείται χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις και πάνω σε αυτό εμείς κινούμαστε».

«Εμείς θέλουμε να στείλουμε θετικό μήνυμα προς τα Σκόπια. Δεν θέλαμε να δημιουργήσει η ηγεσία των Σκοπίων πάλι απέναντι στην κοινή τους γνώμη, στο λαό της γείτονος χώρας την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι ο εχθρός, η Ελλάδα παρεμποδίζει την πορεία των Σκοπίων. Εμείς θέλουμε να στείλουμε θετικό μήνυμα. Αν τα Σκόπια δεν επιθυμούν να έρθουν προς την πλευρά μας, τότε και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πιστεύουμε όμως ότι αξίζει ακόμα τον κόπο να κάνουμε αυτές τις προσπάθειες. Εμείς θα επιμείνουμε.
Η θέση μας παραμένει ξεκάθαρη: χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος του ονόματος, δεν νοείται έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τελεία και παύλα»

Για τη δήλωση Πάγκαλου για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία:
«Αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος είναι κάτι το οποίο είναι πολύ λογικό και κάθε λογικός άνθρωπος το καταλαβαίνει. Όταν έχεις μια δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσεις για την χώρα σου, αυτό αυτομάτως δίνει στην απέναντι πλευρά επιπλέον επιχειρήματα. Είναι λογικό αυτό.
Όλοι γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας και όποιος θέλει να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ή να δώσει έμφαση στις δικές του θέσεις, θα χρησιμοποιήσει και αυτό το θέμα. Είναι λογικό και φυσιολογικό. Για το λόγο αυτό και η ελληνική κυβέρνηση είπε από την πρώτη στιγμή ότι θα ασκήσουμε και ήδη ασκούμε από την πρώτη στιγμή εξωτερική πολιτική επιθετική, με την θετική έννοια του όρου, με πρωτοβουλίες ώστε να δείξουμε εμείς την κατεύθυνση ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν περαιτέρω πιέσεις. Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής μας της στάσης τα είχαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών».

Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ:
«Η ικανοποίηση που μπορούμε να έχουμε είναι ότι τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν με πολύ συγκεκριμένο και ουσιαστικό τρόπο όλα τα θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα.
Στις διαπραγματεύσεις για τέτοιου κείμενα η επιτυχία δεν είναι να βάλεις μόνο κάποια δικά σου θέματα ή φρασεολογία που σε ενδιαφέρει, αλλά είναι και το θέμα να μπορέσεις να εμποδίσεις να μπουν θέματα που θα σου προκαλέσουν πολύ μεγάλη ζημιά. Υπήρξε μια προσπάθεια να μπει μια διατύπωση στα συμπεράσματα που θα έλεγε ότι λεγόμενα διμερή θέματα δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία υποψηφίων χωρών. Αυτό για τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου θα ήταν ζημιογόνο. Ήταν μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέραμε αυτή την παράγραφο να την βγάλουμε τελείως από τα συμπεράσματα».

09.12.2009 ΘΕΜΑ 989

Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Μάξιμος Χαρακόπουλος:
(Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΝΔ)



Για τη νέα του θέση:
«Επιστρέφω σε ένα αντικείμενο που είναι γνώριμο σε μένα. Από εκεί και πέρα αναμφίβολα χρειάζεται πολλή δουλειά, θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά όλοι για τη νέα αρχή με το νέο πρόεδρο της ΝΔ»

Ο κ. Σαμαράς έκλεισε οριστικά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα ευθύνης και είχε τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι εμείς θα ψηφίσουμε την ανανέωση της θητείας του Κάρολου Παπούλια.
Υπήρξε ένα ζήτημα γιατί επιχειρήθηκε από κάποια πλευρά με γνωστά πυροτεχνήματα να υπάρχει ένα ζήτημα, αλλά νομίζω ότι εμείς δεν δώσαμε ποτέ αφορμή για μια τέτοια συζήτηση».

Για τις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης:
«Ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό έδωσε το μήνυμα ότι όπου συμφωνούμε, θα είμαστε μαζί, αλλά όπου διαφωνούμε, θα μας βρουν απέναντι.
Η ΝΔ δεν αρνήθηκε ποτέ τη συναίνεση και τον διάλογο και την εθνική συνεννόηση ιδιαίτερα στα μείζονα και σοβαρά.
Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε εδώ, τείνουμε χείρα συνεργασίας προς την κυβέρνηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαρνηθούμε τον θεσμικό μας ρόλο».

Η απουσία της κας Μπακογιάννη από την Βόννη είναι πραγματική ή διπλωματική;
«Δεν θέλω να δώσω καμία άλλη διάσταση πέραν της επίσημης ανακοίνωσης ότι η κα Μπακογιάννη ασθενεί και να της ευχηθώ περαστικά»


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Γιάννης Μανώλης:
(Πρώην Βουλευτής ΝΔ)


«Αυτό που ανέλαβα είναι μια μάχιμη θέση δίπλα στον εργαζόμενο, στα κοινωνικά κινήματα».

Τι θα κάνετε για να φέρετε πίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που σας γύρισαν την πλάτη;
«Θα κοιτάξουμε να τους ξανακερδίσουμε. Θα βρεθούμε δίπλα τους στα προβλήματά τους, εκεί που έχουν δίκαιο θα τους στηρίξουμε και ως κόμμα και ως συνδικαλιστικό κίνημα που πρόσκειται στην παράταξη. Θα είμαστε το αυτί της παράταξης και του κόμματος στην κοινωνία και θα μεταφέρουμε στο κόμμα τους προβληματισμούς, τις αγωνίες, όλα αυτά που υποφέρει ο κόσμος».

Θα ξαναβάλετε για βουλευτής;
«Έφυγα για συγκεκριμένους λόγους. Οι λόγοι αυτοί έχουν εκλείψει. Κάποια στιγμή θα δω.
Εγώ έφυγα γιατί διαφώνησα με λογικές και συμπεριφορές και με πολιτικές με τις οποίες δεν μπορούσα να συμφωνήσω και είχα πρόβλημα συνείδησης».


Για την Οικονομία στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Γκίκας Χαρδούβελης:
(Οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά)


«Τώρα μπήκαμε στο φακό όλων γιατί ξαφνικά αντιλήφθηκαν ότι είμαστε μια χώρα που τελικά άλλα λέμε και άλλα κάνουμε, δεν είμαστε ακριβώς αξιόπιστοι».

«Η δική μας απάντηση σε όλα αυτά θα πρέπει να είναι να βλέπουμε μπροστά και να αρχίσουμε να τους δίνουμε να καταλαβαίνουν ότι έχουμε ρεαλιστικές λύσεις. Η πρώτη απάντηση πιστεύω θα δοθεί τον Ιανουάριο όταν η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει ένα 3ετές πρόγραμμα σύγκλισης, όπου θα φανούμε αν τουλάχιστον σκεφτόμαστε να λύσουμε τα προβλήματα με έναν αξιόπιστο τρόπο».

Θα φτάσουμε ήρεμα μέχρι τον Ιανουάριο;
«Νομίζω ότι θα υπάρξουν πιέσεις σίγουρα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πρέπει να έχουμε λίγο υπομονή.
Αυτό που μας λένε οι ξένοι λίγο πολύ είναι ωριμάστε ως κοινωνία, γίνετε και εσείς όπως οι υπόλοιποι και αρχίστε να συζητάτε νηφάλια και σοβαρά και να είστε όλοι στο ίδιο τραπέζι, να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τα προβλήματα που έρχονται»


Για την Οικονομία στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Ηρακλής Πολεμαρχάκης:
(Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Warwick)


Πως μπορεί να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στις πιέσεις που δέχεται;
«Η αντίδραση νομίζω ότι πρέπει να πάρει τη μορφή ενός σωστού, συγκεκριμένου και πειστικού προγράμματος διόρθωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημοσιονομικός τομέας. Έχουμε υποσχεθεί περισσότερα στους εαυτούς μας από ότι έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε και η λύση πρέπει να έχει δύο σκέλη. Πρώτον, πως θα μοιραστεί το βάρος αυτού του λάθους που έγινε και δεύτερον πως θα παράγουμε περισσότερο στο μέλλον για να μπορέσουμε να δώσουμε στους εαυτούς μας και στους συμπολίτες μας αυτά που θα θέλαμε να δώσουμε»

«Αυτή η κυβέρνηση είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από οποιαδήποτε άλλη, διότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θα πρέπει ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς που θα πάρουν τις αποφάσεις να χειριστούν τα θέματα με δικαιοσύνη και με προοπτική προς το μέλλον και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου».

«Ότι θα χρειαστούν μέτρα σκληρά και δυσάρεστα, θα χρειαστούν. Αυτό που χρειάζεται είναι προγραμματικός. Να είναι μια δέσμη μέτρων που να αναφέρεται και στο μέλλον».

Αυτά τα σκληρά μέτρα σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι;
«Στο πιο άμεσο επίπεδο. Θα πρέπει να είναι μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα του δημόσιου τομέα.
Τώρα αν αυτά είναι αύξηση φόρων, αν είναι περικοπές δαπανών, προφανώς υπάρχει τρομερή σπατάλη στο δημόσιο, αν υπάρχει θέμα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, αυτά πρέπει να παταχθούν.
Δεν ξέρω αν πρέπει να φτάσουμε σε μέτρα όπως είναι η μείωση των μισθών, όπως έγινε στην Ιρλανδία. Θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί αυτό το πράγμα, αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το πω».

Αν υπάρξει μείωση μισθών, θα προσφέρει κάτι αυτό στα έσοδα του κράτους;
«Δεν μπορούμε να λέμε πάντα ότι το κάθε ποσό είναι μικρό. Κάθε ποσό είναι μικρό, αλλά κάθε ποσό χρειάζεται. Σε τελευταία ανάλυση από κάπου πρέπει να τα πάρουμε».

Για το νέο διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας στην εκπομπή με τους Σωτήρη Γκιόλια και Μάνο Κακλαμάνο:
Απόστολος Κακλαμάνης:
(Βουλευτής ΠΑΣΟΚ)


«Ζητήσαμε και μας απάντησε ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τραπέζης ότι θα διερευνήσει τις υποθέσεις επενδύσεων κεφαλαίων της Αγροτικής σε προϊόντα υψηλού ρίσκου σε αμερικανικές τράπεζες, μια εκ των οποίων γνωστοποίησε στην Αγροτική Τράπεζα ότι θα καταβάλει μια προμήθεια 1% από τη δική της προμήθεια σε μια οφ σορ εταιρία με έδρα τα νησιά Καϋμάν. Αυτό θεωρήσαμε ότι θα επρεπε να διερευνηθεί. Δεν το διερεύνησε τουλάχιστον όπως εμείς θα επιθυμούσαμε η προηγούμενη διοίκηση και το όλο πρόβλημα των τοποθετήσεων δυστυχώς τέθηκε στο αρχείο επί της προηγούμενης κυβερνήσεως και επί της ποδηγετουμένης τότε Δικαιοσύνης.
Ο κ. Πανταλάκης υποσχέθηκε στην Βουλή ότι θα μας ενημερώσει πλήρως.
Την μεθεπόμενη είδαμε μια ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας ότι όλα είναι εντάξει και ότι δεν ξέρουμε περίπου τι λέμε και αυτό με οδήγησε στο να αποσύρω την ψήφο που έδωσα στον κ. Πανταλάκη, αν όντως η ανακοίνωση αυτή δόθηκε με την δική του έγκριση. Αναμένουμε από τον κ. Πανταλάκη να μας ενημερώσει ότι δεν τελούσε εν γνώσει του μια τέτοια ανακοίνωση και πέραν του βασικού ζητήματος που ζητήσαμε να διερευνήσει, πρέπει να διερευνήσει και για ποιο λόγο προκατέλαβαν κάποιοι παράγοντες της Τράπεζας τον νέο διοικητή βγάζοντας μια τέτοια ανακοίνωση.
Αν ο κ. Πανταλάκης εγκρίνει μια τέτοια κίνηση και δεν διερευνήσει γιατί έγινε και ποιοι ευθύνονται, προφανώς έχει αθετήσει την δέσμευση που ανέλαβε ενώπιον της Βουλής.

Άρα μιλάμε για συγκάλυψη σκανδάλου;
«Δεν ξέρουμε. Εγώ δεν μιλώ για συγκάλυψη σκανδάλου. Αυτό θα φανεί στην πορεία».

7.12.09

07.12.2009 ΘΕΜΑ 989

Με αφορμή τη σύλληψη των παιδιών του στην εκπομπή με τους Νίκο Μάνεση και Γιώργο Σμυρνή:
Γρηγόρης Νιώτης:
(Αντιπρόεδρος Βουλής)


«Πιστεύω απολύτως ότι τα παιδιά μου είναι αθώα. Έχω εμπιστοσύνη στην προσωπικότητά τους και στη σχέση που έχουν με την αλήθεια και το δίκαιο. Τα έχω αναθρέψει και ξέρω πολύ καλά τη στάση ζωής τους και τις αξίες που πρεσβεύουν.
Ποτέ δεν θα έκαναν κάτι για να βλάψουν είτε το κοινωνικό σύνολο, είτε πρόσωπα ή περιουσίες. Άλλωστε δεν κατηγορούνται ούτε τα παιδιά μου ούτε και τα άλλα παιδιά ότι έπραξαν οτιδήποτε. Δεν υπάρχει κατηγορία ούτε για προπαρασκευαστική ενέργεια σε ένα πολιτιστικό και πολιτικό ανοιχτό καφενείο, όπως είναι το Ρεσάλτο, δεν το λέω εγώ αυτό, αλλά το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου ομόφωνα.
Έχω εμπιστοσύνη στα παιδιά μου όπως έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Με αφορμή τα επεισόδια στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Χρήστος Μαρκογιαννάκης
(Βουλευτής ΝΔ)


«Εγώ στηρίζω την δράση της Αστυνομίας και τη χθεσινή και τη σημερινή. Οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν και ότι πρέπει για να προστατεύσουν την περιουσία και τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών»

«Δεν μπορούν να συγκριθούν τα επεισόδια με τα περσινά. Δεν είναι συγκρίσιμες οι καταστάσεις. Πέρσι είχαμε ένα ξαφνικό πρωτοφανές γεγονός, το θάνατο, την ανθρωποκτονία, το έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό ενός νέου ανθρώπου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστη ώρα όλη η Ελλάδα , όπου υπήρχε αστυνομικό τμήμα να ξεσηκωθούν μαθητές, φοιτητές, αναρχικοί και ο καθένας που ήθελε να βγάλει το άχτι του κατά της Αστυνομίας και είχαμε μια πρωτοφανή κατάσταση».

Πέρσι δεν ήταν αμυντική η στάση της Αστυνομίας;
«Αν πέρσι είχαμε το περιστατικό της κυρίας που τραυματίστηκε βαρύτατα από μια μοτοσικλέτα αστυνομικού που χωρίς να το επιδιώκει την τραυμάτισε, σας διαβεβαιώνω ότι θα καιγόταν ακόμα η Ελλάδα. Δεν υπήρχε ούτε μια λογική φωνή πέρσι
Από το περιστατικό αυτό η Αστυνομία προετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει μια παρόμοια την κατάσταση. Φέτος ήταν δεδομένο ότι με την επέτειο του θανάτου του παιδιού θα είχαμε γεγονότα και αν κυβερνούσε η ΝΔ, θα ήταν πολύ χειρότερα φοβάμαι».

«Εγώ χθες χάρηκα την Αστυνομία και τη χάρηκα γιατί λειτούργησε όπως επρεπε να λειτουργήσει και λυπάμαι που κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι αυτή η Αστυνομία δεν είναι διαλυμένη».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν θερίζει θύελλες προς το παρόν:
«Να σας πω αυτό που έγινε σήμερα στην ΕΜΑΚ που μπήκαν και πήραν το χρηματοκιβώτιο; Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να επαίρεται κάποιος, αλλά βλέπετε εξαρτάται από το χρόνο που γίνονται αυτά και από την κυβέρνηση που βρίσκεται πάνω και ποιος είναι ο υπουργός. Σε άλλη περίπτωση θα ήταν κυρίαρχο θέμα αυτό».


Για τον τραυματισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Κων/νος Μουντζούρης:
(Πρύτανης ΕΜΠ)


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρύτανη είναι η συναισθηματική απογοήτευση, το άδειασμα που νιώθει μέσα του μετά από 40 χρόνια διακονίας στο πανεπιστήμιο νιώθει ότι μέσα στο χώρο του υπέστη αυτή την άγρια επίθεση».

«Ο πρύτανης μου είπε ότι η επίθεση που δέχτηκε και αυτό τον σόκαρε πάρα πολύ, ήταν από παιδιά κάτω των 18 ετών. Κάτι όμως ακόμα που πρέπει να πω είναι ότι κατά τα λεγόμενα του πρύτανη κάποιοι από αυτούς που τον διέσωσαν ήταν και κάποιοι από αυτούς που εισέβαλαν και αυτό το βάζω στα θετικά».

Ποιο είναι το συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα κινήσεις της Πολιτείας και της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας;
«Βλέπουμε ότι από την πλευρά της Πολιτείας υπάρχει μια πιο αποφασιστική στάση. Όλες αυτές τις μέρες δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνικές κλήσεις από τα αρμόδια υπουργεία για να δουν αν χρειαζόμαστε κάτι, σε αντίθεση με πέρσι τον Δεκέμβρη που νιώθαμε εγκαταλελειμμένοι.
Όσον αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα και την φοιτητική έχουν γίνει όλοι σοφότεροι από πέρσι. Όλοι έχουν καταλάβει ότι οι αντιδράσεις οι περσινές και τα γεγονότα με κανένα τρόπο δεν ωφέλησαν ούτε το πραγματικό πρόβλημα της νέας γενιάς και ότι καταρράκωσαν στην κοινή γνώμη τις διεκδικήσεις που έχει η νέα γενιά».

Με αφορμή τα επεισόδια στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Μανώλης Γλέζος


«Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός που ήρθε έμπλεος από πνεύμα αλλαγής στην Αστυνομία ότι δεν έχει διαχωρίσει την θέση του από την έννοια της Αστυνομίας. Η Αστυνομία είναι όργανο καταστολής των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων ή είναι όργανο για τη σύλληψη και την προστασία του πολίτη από αυτούς που παραβιάζουν το κοινό ποινικό Δίκαιο; Αυτό δεν έχει καταλάβει και η απόδειξη είναι ότι εξακολουθεί και έχει στα χέρια του την Πυροσβεστική. Τι δουλειά έχει η Πυροσβεστική με την Αστυνομία;».

«Εγώ αυτό που προκαλώ τον Χρυσοχοϊδη σε μια έρευνα, να πάμε στο Πανεπιστήμιο και στο Κερατσίνι. Δεν είναι επέμβαση στο ρόλο της Δικαιοσύνης, αλλά δική μας πολιτική κατανόηση του θέματος και να του δείξω ποιον υπηρετεί. Υπηρετεί την Αστυνομία με την έννοια της POLICE. Είναι εμπλουτισμένος με την έννοια της POLICE και όχι του Πολιτισμού.
Αν δεν τον θέλει αυτό, τον προκαλώ σε δημόσιο διάλογο παρουσία όλων των δημοσιογράφων».

«Η μεγάλη πλάκα θα ήταν να έχει αναλάβει η Δαμανάκη υφυπουργός. Τότε θα γέλαγαν και οι πέτρες ακόμα».

Για το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Γιώργος Καρατζαφέρης
(Πρ. ΛΑΟΣ)


«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια πράγματα, που σημαίνει ότι υπάρχει μια υπόγεια διαδρομή στα εξωτερικά θέματα. Πιστεύω ότι η γραμμή Νίμιτς που θέλει διπλή ονομασία έχει προχωρήσει στη συνείδηση κάποιων πολιτικών. Ξεφύγαμε από τη σύνθετη ονομασία που ήταν η κόκκινη γραμμή και τα πράγματα οδεύουν, αν δεν φρεναριστούν, σε διπλή ονομασία που θα έχει το σύνθετο μόνο για τους διεθνείς φορείς».

Τότε πως και προεκλογικά στηρίξατε την κα Μπακογιάννη;
«Αυτό το βγάζετε εσείς. Δείξτε μου μια φράση μου που να το αποδεικνύει αυτό. Είπα ότι αν η κα Μπακογιάννη κέρδιζε, ο κίνδυνος της διάσπασης θα ήταν μικρότερος. Τώρα αυτό που συζητάμε είναι ποιος θα φύγει και πως θα φύγει».

Αυτό που συζητάνε επίσης είναι και ποιοι θα πάνε, δεν το έχετε ακούσει αυτό;
«Αφήστε τα αυτά, τα αναπαράγει το ίδιο σύστημα που ήθελε μια συγκεκριμένη επιλογή. Από εμάς δεν θα κουνηθεί μύγα».

Θέσατε θέμα 13ου μισθού;
«Όχι βέβαια. Εγώ είπα πως μπήκε ο 14ος. Λέω να τον διατηρήσουμε, αλλά σε ποια άλλη χώρα υπάρχει 14ος; Το ερώτημα είναι ότι αυτά τα περίεργα κεκτημένα κάτω από εκβιασμούς έχουν δημιουργήσει το αδιέξοδο».

27.11.09

27.11.09 ΘΕΜΑ 98.9

Για το ασφαλιστικό στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Ανδρέας Λοβέρδος:
(Υπ. Εργασίας)


«Είμαι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος και σίγουρος ότι αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει στη διαμόρφωση τουλάχιστον κοινής βάσης αριθμών, να μιλάμε με τα ίδια λόγια.
Μετά θα πρέπει να συμφωνήσουμε και στις απαιτούμενες λύσεις και από εκεί και πέρα περνώντας από τον κοινωνικό και τεχνικό επιστημονικό διάλογο στην πολιτική, να γίνει το σχέδιο νόμου για να αρχίσει επιτέλους η πολυετής προσπάθεια εφαρμογής ενός νέου ασφαλτικού συστήματος.
Μέχρι το τέλος Απριλίου έχει ετοιμαστεί η λύση του ασφαλιστικού. Ζητήσαμε να υπάρχει μια εκδοχή και το πολύ πολύ μια εναλλακτική. Μέχρι τότε θα πηγαίνω στη Βουλή για να ενημερώνω τα κόμματα και μετά θα ξεκινήσει ένας διάλογος εντός και εκτός Βουλής σε κομματικό επίπεδο για να καταλήξουμε πριν τελειώσει η παρούσα Σύνοδος ή αμέσως με την έναρξη της καινούργιας για να ψηφίσουμε ένα νόμο για την δομική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, όχι για τα μερεμέτια».

Ισχύουν τα δύο ΔΕΝ;
«Ναι ισχύουν. Δεν θα αυξήσουμε ούτε τις εισφορές, ούτε τα όρια ηλικίας και δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις».

«Είναι 800.000 αδήλωτοι εργαζόμενοι. Αν βάλουμε 50.000 ή 100.00 στο σύστημα, ξέρετε τι καλό είναι για τα ταμεία; Θα αυξήσουν τα έσοδά τους, τις εισφορές.
Μίλησα με τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Ραγκούση και είναι θετικοί και οι ΓΓ των υπουργείων θα κάνουν κάποιες εργασίες αυτές τις μέρες να νομιμοποιήσουμε κάποιους ξένους που είναι στην Ελλάδα. Όχι να τους δώσουμε υπηκοότητα, αλλά για να μπορούν τα αφεντικά τους να τους βάλουν στο σύστημα.
Επίσης, θα κυνηγήσουμε την εισφοροδιαφυγή. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να περιοριστεί. Δε νομίζω ότι εγώ θα είμαι μάγος και θα την εξαλείψω, αλλά ένα περιορισμό της μπορώ να επιτύχω.
Αν και το κέντρο βάρους της προσπάθειας μου θα είναι να κάνω την αδήλωτη δηλωμένη εργασία, αλλά όχι ότι θα παραλείψω την εισφοροδιαφυγή. Θα αυξηθούν οι έλεγχοι».

«Αυτή την εβδομάδα πιέστηκα πολύ από δύο πλευρές. Η μια πλευρά ήταν η Αριστερά, η οποία πίεσε πολύ και θα πιέσει.
Ο στόχος είναι, του ΚΚΕ τουλάχιστον είναι καταφανής, πιέζει, δεν μπαίνει στο διάλογο, σέρνει τον ΣΥΝ και μετά θα επιδιώξουν να σύρουν και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν την προσπάθεια μας στο ασφαλιστικό. Δεν καταγγέλλω αυτή την πολιτική, την διαπιστώνω, την γεύτηκα».

Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Στέφανος Μάνος:
(Πρώην Υπουργός)


«Δεν με πολυενδιαφέρει τι γίνεται στη ΝΔ κυρίως διότι έχω άποψη για τους υποψηφίους. Η άποψη μου είναι ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι ως πρωθυπουργοί.
Στενοχωριέμαι λίγο για το μέλος της ΝΔ που πρέπει να επιλέξει μεταξύ ενός υποψηφίου που υπερηφανευόταν ότι έριξε μια κυβέρνηση ΝΔ και μιας υπουργού που είναι μέσα στη στενή ομάδα που φέρει την ευθύνη για όσα συνέβησαν με τη ΝΔ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης.
Για μένα με δεδομένο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο καλύτερος αρχηγός της ΝΔ θα ήταν εκείνος που θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για να λύσουν κανένα πρόβλημα. Το ζητούμενο αυτή την στιγμή θα πρέπει να είναι να λυθούν κάποια προβλήματα.
Μεταξύ των δύο θα πρέπει να σκεφτούν αυτοί που θα ψηφίσουν ποιος έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπορεί να συνεργαστεί».

Θα μπορούν να συγκατοικήσουν στο ίδιο κόμμα την επόμενη μέρα νικητής και ηττημένος;
«Ναι. Υπάρχει μια συνδετική ουσία στα μεγάλα κόμματα και αυτά είναι τα λεφτά που εμείς οι φορολογούμενοι, τα κορόιδα δίνουμε στα κόμματα. Κάθε χρόνο δίνουμε στο κάθε κόμμα 30 εκατ. Όποιος φύγει, δεν θα έχει τίποτα».

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την δεινή κατάσταση:
«Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τις διεθνείς του δραστηριότητες και να κάτσει από πάνω να στηρίξει τους υπουργούς που είναι σε δύσκολη θέση.
Έχετε αίσθηση τι έγινε στις 3 μέρες που έλειψε ο πρωθυπουργός; Διαλύθηκε το ΧΑΑ. Τι άλλο θέλετε; Χάθηκαν δις».


Για τη ΝΔ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Κώστας Μαρκόπουλος:
(Βουλευτής ΝΔ)


«Οι κερδισμένοι από αυτές τις εκλογές θα είναι δύο: η παράταξη που θα έχει ξαναζεστάνει την εκλογική της βάση και θα έχει πολλαπλασιάσει τα μέλη και αυτός που θα βγει πρόεδρος.
Δε νομίζω ότι θα υπάρχει ηττημένος από αυτή την ιστορία γιατί υποθέτω ότι για όλους θα υπάρχουν διακριτοί ρόλοι πρωταγωνιστικοί την επόμενη μέρα».

«Την επόμενη μέρα πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε την σύνθεση και να ξεχάσουμε κάποια από αυτά που είπαμε, αργά αργά».

Βρίσκετε επικίνδυνο το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου;
«Όχι απαραίτητα. Αν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έχει μεταξύ των δύο που προηγούνται είναι πάνω από 4,5 και 5 μονάδες, όπως πιστεύω ότι θα είναι, τότε η σύγκρουση ακυρώνεται για την επόμενη εβδομάδα.
Αν αυτό δεν συμβεί, τότε πρέπει να αφήσουμε τους δύο υποψηφίους και εμείς οι τρίτοι να αποσυρθούμε από τα ντιμπέιτ και τις δημόσιες εμφανίσεις για να μη βάλουμε φωτιά άθελα μας.
Εγώ πάντως ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα τελειώσουμε από την πρώτη βδομάδα. Ο βαθμός συμμετοχής θα είναι μεγάλος».


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Δημήτρης Σταμάτης:
(Βουλευτής ΝΔ)


Γιατί ο Νικήτας Κακλαμάνης πήγε με την Ντόρα Μπακογιάννη;
«Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίζει και να τοποθετείται. Δεν μου άρεσε το μένος. Δεν συνάδει με τις σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Κακλαμάνη, αλλά αυτή η θέση του είναι ένα θέμα προσωπικό δικό του».

Την επόμενη των εκλογών πως θα μπορείτε να είστε όλοι μαζί;
«Σε επίπεδο υποψηφίων αρχηγών δε νομίζω ότι έχουν δημιουργηθεί τέτοια ζητήματα. Κάποια παρατράγουδα έγιναν σε επίπεδο μη υποψηφίων. Νομίζω ότι οι οξύτητες με τις οποίες ορισμένοι υπερασπίστηκαν κάποιες θέσεις αδικούν τον ίδιο τον ψηφοφόρο της ΝΔ, ο οποίος την Κυριακή προσέρχεται όχι σε πεδίο μάχης, αλλά σε μια γιορτή εσωκομματικής δημοκρατίας.
Οι πρωταγωνιστές της Κυριακής είναι οι υποψήφιοι και ο απλός ψηφοφόρος».

Μετεκλογικά δηλαδή Σαμαράς και Μπακογιάννη μπορούν να συνεργαστούν;
«Ασφαλώς. Δεν αναπτύχθηκαν τόσο τρομερές ιδεολογικές διαφορές που να δημιουργούν αγεφύρωτα χάσματα».

26.11.09

25.11.09 ΘΕΜΑ 98.9


Για τη νέα γρίπη στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Φώφη Γεννηματά:
(Υφ. Υγείας)


«Θα ανοίξουμε κρεβάτια ΜΕΘ. Ο στόχος μας είναι μέχρι τις γιορτές να έχει γίνει αυτό. Δεν ξέρω αν θα ανοίξουν 100, αλλά από τα 95 όμως που είναι πλήρως εξοπλισμένα και λείπει προσωπικό για να ανοίξουν και για αυτά έχουμε βάλει στόχο με την υπουργό να ανοίξουμε ένα σημαντικό αριθμό και τρέχουμε για αυτό το λόγο.
Χρειαζόμαστε περίπου 300 νοσηλευτές και με κάθε τρόπο, έχουμε και την στήριξη από το ΑΣΕΠ και από το Υπουργείο Οικονομικών και από τον κ. Ραγκούση. Ακόμα και στην επιτροπή της Βουλής όταν τους ενημερώσαμε για τα θέματα και την αναγκαιότητα να ανοίξουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ είχαμε το ελεύθερο και από εκεί να χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο για να ανοίξουμε τα κρεβάτια».

Για την παρτίδα εμβολίων που ανακλήθηκαν :
«Η συγκεκριμένη παρτίδα που ανακλήθηκε είχε παραγωγή στο Κεμπέκ. Το εμβόλιο το δικό μας παράγεται στη Γερμανία και δεν έχει καμία σχέση. Δεν συσχετίζεται με εμάς αυτό».

Εσείς δεν ακυρώσατε μια παρτίδα;
«Η προηγούμενη ηγεσία είχε κάνει τις παραγγελίες των εμβολίων. Εμείς τα βρήκαμε. Είχαν παραγγελθεί εμβόλια από τις 3 εταιρίες, αλλά η τρίτη εταιρία δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Έχει ένα εμβόλιο διαφορετικό που δεν έχει πάρει άδεια ακόμα.
Για να μην αδικήσουμε κανέναν, οι χώρες επρεπε να τρέξουν να παραγγείλουν εμβόλια για όλο τον πληθυσμό και οι εταιρίες όλες στην πορεία αδειοδοτήθηκαν. Η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα».

Για την πληρωμή των εφημεριών:
«Δώσαμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα της πληρωμής των εφημεριών των γιατρών. Αυτό έγινε με νομοθετική ρύθμιση κατατεθειμένη στη Βουλή. Δεν είναι ούτε υπόσχεση ούτε εξαγγελία, είναι πράξη».

Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Δημήτρης Αβραμόπουλος:
(Βουλευτής ΝΔ)


«Ξεκινάμε με μια πολύ βασική επιλογή: αλλαγή. Ένα κόμμα χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς κλειστά κυκλώματα, χωρίς κλειστές πόρτες στους νέους ανθρώπους και κυρίως πόρτες επικοινωνίας με τον κόσμο, χωρίς παρέες και εξουσίες οι οποίες αναπαράγουν για πολλά χρόνια τα ίδια αποτελέσματα και κάνουν τον πολιτικό κόσμο να φαίνεται αφερέγγυος. Πιστεύω ότι η επιλογή αυτή πρέπει να γίνει με καθαρά πολιτικούς όρους και αυτό γίνεται»

Βλέπετε Σαμαρά;
«Δεν είμαι δημοσκόπος. Μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που έχει συγκινήσει, είναι ιδιαίτερα ελκυστική στους ψηφοφόρους, τους φίλους και τους οπαδούς της ΝΔ που θα προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή».

«Είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά και μια καινούργια εποχή θα σηματοδοτηθεί από την επόμενη μέρα με ανοιχτές τις πόρτες του κόμματος και το κυριότερο μέσα σε πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης γιατί αυτό η πρόταση Σαμαρά το εγγυάται».

Για τα sms με αρνητικό περιεχόμενο για τον Αντώνη Σαμαρά
«Έχετε καμία αμφιβολία ότι οι μηχανισμοί στην απόγνωση τους και στην απελπισία τους βλέποντας να έχει διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στους κόλπους της ΝΔ, δεν θα επιχειρήσουν να παρέμβουν;».

Το χρεώνετε στην κα Μπακογιάννη αυτό;
«Σας παρακαλώ, μακριά από εμένα. Πολιτικά μιλάμε. Από εκεί και πέρα ποιοι έχουν στήσει μηχανισμούς, είναι δική τους υπόθεση. Σημασία έχει ότι εμείς ορθώσαμε το ανάστημά μας απέναντι στους μηχανισμούς, θα το ορθώσει το ανάστημά της και η βάση της ΝΔ και από εκεί και πέρα αυτά σε λίγες μέρες θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση. Δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».

«Αυτό που όλοι θέλουμε και πρέπει να επιδιώξουμε είναι να καθαρίσει το τοπίο από την πρώτη Κυριακή. Να σταθμιστούν όλα τα πολιτικά στοιχεία που έχουν προβληθεί από τους υποψηφίους και να γίνει μια επιλογή με ξεκάθαρο περιεχόμενο που έχει να κάνει με την προοπτική και με την ενότητα και με την συνοχή αυτής της παράταξης».

Κινδυνεύει το ίδιο η ενότητα της ΝΔ είτε κερδίσει η κα Μπακογιάννη είτε ο κ. Σαμαράς;
«Πέρα και πάνω από τα πρόσωπα την ενότητα της παράταξης την διασφαλίζει η βάση της, η κοινωνική της βάση, η οποία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να διολισθήσει σε συμπεριφορές και στάσεις που θα δυναμίτιζαν αυτή την ενότητα. Από δικής μας πλευράς, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που έχει σταλεί από την πρώτη κιόλας στιγμή. Εμείς δεν διολισθήσαμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, δεν αμφισβητήσαμε την σοβαρότητα και την αξιοπιστία καμίας άλλης πρότασης ηγεσίας.
Αν κάποιοι είτε επειδή έχασαν την ψυχραιμία τους είτε γιατί βρέθηκαν σε απόγνωση είτε επειδή υιοθέτησαν λανθασμένα πολιτικά κριτήρια είτε γιατί θέλησαν να προσωποποιήσουν την διαφορά, κακή υπηρεσία προσέφεραν πρώτα στους εαυτούς τους και στην υπόθεση της ενότητάς μας».

«Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι από το ίδιο βράδυ είναι να επιδείξουμε αμοιβαίο σεβασμό που είναι η προϋπόθεση αυτής της ενότητας. Ο νικητής να σεβαστεί τον ηττημένο και ο ηττημένος να σεβαστεί τον νικητή».

Για τη ΝΔ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπαμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Παναγιώτης Ψωμιάδης:
(Υποψήφιος Πρόεδρος ΝΔ)


«Η λέξη αποχωρώ δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Θα αντέξω».

Εξακολουθείτε να δέχεστε πιέσεις για να παραιτηθείτε;
«Έχουν κάπως χαλαρώσει, αλλά συνεχίζω να δέχομαι πιέσεις από διάφορος χώρους. Χτυπούν σε κλειστή πόρτα. Δεν μπήκα για να φύγω, αλλά για να μείνω.
Αντί να υποχωρήσω εγώ γιατί δεν πιέζουν τους άλλους δύο να αποχωρήσουν;».

Γιατί πιέζουν εσάς;
«Τον Νομαρχούλη θα πιέσουν που δεν έχει χορηγούς και σπόνσορες. Κάνω το ωραιότερο ταξίδι της ζωής μου».

Δυο συνυποψήφιοι σας τελευταία αναφέρονται με πολύ καλά λόγια σε σας
«Τώρα ξαφνικά με θυμήθηκαν. Εγώ διακόπτω τις περιοδείες μου για να πηγαίνω στις ομιλίες τους. Νιώθω ότι είμαστε μια γροθιά, αδέλφια και έτσι θέλω να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα».

«Ο κόσμος είναι αηδιασμένος και αγανακτισμένος όταν βλέπει βουλευτές και στελέχη να τρώνε τη σάρκα της ΝΔ κυνηγώντας καρέκλες και αξιώματα. Ο κόσμος είναι αηδιασμένος γιατί κάποιοι σηκώνουν τείχη πόλωσης και διχασμού. Κάνω έκκληση όχι μόνο να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι, αλλά και αυτοί που στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές δεν ψήφισαν. Όσο περισσότεροι ψηφίσουμε, τόσο πιο δυνατό θα είναι το πρόσωπο που θα επιλέξουμε.
Προβληματισμός υπάρχει όμως».

«Δε μιλάμε για διάσπαση. Σε αυτήν την παράταξη κάποιοι φοβούνται το διάλογο. Η νέα ηγεσία δεν πρέπει να ακούει αλλά να υπακούει στη βάση».

Αν πάμε σε δεύτερο γύρο και εσείς δεν καταφέρετε να περάσετε, το ποσοστό σας πως θα το διαχειριστείτε;
«Ο λαός της ΝΔ δεν είναι μια αγέλη προβάτων. Δεν είμαι τσοπάνος να τους καθοδηγώ. Ας τους αφήσουμε να κρίνουν κατά συνείδηση. Δεν πρόκειται να βγω να στηρίξω τη μια ή την άλλη πλευρά. Άλλωστε δεν χρωστάω σε κανέναν. Παζάρια δεν κάνω με κανένα. Εμένα το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ενότητα. Με Ντορικούς και Σαμαρικούς δεν θα φτάσουμε ποτέ στην εξουσία».

«Εγώ κάνω μόνος μου την περιοδεία μου με ένα δισάκι στον ώμο και με ένα δανεικό αυτοκίνητο που το τρακάραμε κιόλας και με δύο συνεργάτες μου έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Δεν μπορώ να καλύψω ούτε τα πρόσωπα που θα είναι πάνω από την κάλπη ή την εφορευτική επιτροπή γιατί όποια πόρτα και αν χτύπησα μου είπαν ότι τα δώσαμε στους άλλους δύο. Γιατί να πουλήσουν τον μαχητή και αγωνιστή, τον αυτόφωτο και αυτοδημιούργητο; Δεν πειράζει όμως θα τον βγάλω τον αγώνα».

«Να ξέρετε ότι είμαι ο μοναδικός εθνικά αναμάρτητος».


Για την κακοποίηση της από αστυνομικούς στην Κυψέλη στην εκπομπή με τον Τζίμη Πανούση:

Σουζάνα:


«Πήγαινα με τα μωρό στο σούπερ μάρκετ και στο γυρισμό περίμενα στο δρόμο που δεν έχει φανάρι, να σταματήσει κάποιος για να περάσω. Ήταν δύο κυρίες που έβλεπαν ότι δεν μπορώ με το μωρό να περάσω το δρόμο και έβριζαν «ζώα» γιατί δεν σταματούσε κανείς.
Σταματά ένα αυτοκίνητο και βγαίνει ένας κύριος και μου λεει σταμάτα εσύ, εμάς φωνάζεις ζώα; Του είπα ότι δεν φώναξα εγώ. Μου ζήτησε τα χαρτιά μου και ρώτησε αν ήμουν Ρουμάνα. Του είπα ότι δεν είμαι, αλλά θα μπορούσα να ήμουν όπως θα μπορούσε να είναι και αυτός Ρουμάνος. Ήρθαν και οι κυρίες που φώναζαν και του είπαν ότι δεν φώναζαν σε αυτόν αλλά γενικά γιατί δεν σταματούσε κανένας. Είπαν στις κυρίες να φύγουν γιατί αλλιώς θα τις πήγαιναν στο αυτόφωρο.
Μου έδειξαν την ταυτότητα τους και μου ζήτησαν τα χαρτιά μου, είπα ότι δεν τα είχα μαζί μου και μου είπε ακόμα καλύτερα. Του είπα αν μπορεί να έρθει σπίτι να του δείξω τα χαρτιά μου και μου είπε ότι αυτά να πάω στη χώρα μου να τα πω.
Μου είπε ότι θα με πάει στο Τμήμα. Το μωρό άρχισε να κλαίει γιατί φώναζαν. Είχα βγάλει το κινητό για να πάρω κάποιον τηλέφωνο και μου χτύπησε το χέρι για να κλείσω το κινητό είπε στον άλλο να φέρει τις χειροπέδες και άρχισε να μου βάζει τις χειροπέδες με το ζόρι. Με έσπρωχναν και με χτυπούσαν.
Είχε μαζευτεί κόσμος και έπεσε πάνω στους αστυνομικούς για να τους χωρίσουν από πάνω μου και απειλούσαν τον κόσμο ότι θα τους πάνε όλοι αυτόφωρο.
Κάποιος έβγαλε το μωρό από το καρότσι γιατί έκλαιγε και φώναζε μανούλα. Μου έφεραν το μωρό κοντά και αυτό έκλαιγε και ακουμπούσε το κεφαλάκι του στα πόδια μου για να το πάρω αγκαλιά και μου ζητούσε να το πάρω αγκαλιά. Έβγαλα τις χειροπέδες και πήρα το μωρό αγκαλιά και ο αστυνομικός είπε στον συνάδελφό του αν μου έβγαλε εκείνος τις χειροπέδες και αυτός είπε όχι. Μου άρπαξε το μωρό από την αγκαλιά και το μωρό ούρλιαζε «μανούλα, μανούλα». Τους παρακαλούσα να μου δώσουν το μωρό και να με πάνε όπου θέλουν. Δεν με άκουγαν καν. Με έριξαν κάτω και άρχιζαν να μου βάζουν χειροπέδες πίσω από την πλάτη και με χτυπούσαν στα νεφρά. Έτσι όπως με χτυπούσαν δεν μπορώ ακόμα να κουνήσω το χέρι μου. Ούρλιαζα να με βοηθήσει κάποιος και να μου φέρουν το μωρό. Το μωρό δεν το έβλεπα, το άκουγα να ουρλιάζει μόνο και δεν έβρισκα που είναι το μωρό.
Κάποιος κύριος μου έδωσε τον αριθμό του κινητού του για να έρθει ως μάρτυρας και τον απειλούσαν και αυτόν ότι θα του κάνουν μήνυση.
Ο δικηγόρος μου μου είπε ότι αυτοί οι αστυνομικοί θα αποταχθούν, αλλά εμένα αυτό δεν με κάνει να νιώθω καλύτερα».

24.11.09

Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Γιώργος Σούρλας:
(Πρώην Βουλευτής ΝΔ)


Γιατί κρατάτε ουδετερότητα;
«Γιατί σέβομαι τον εαυτό μου και σέβομαι και τους πολίτες. Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη να τους υποδείξω τι θα ψηφίσουν, έχουν κρίση και μπορούν να αποφασίσουν.
Εγώ δεν έχω το δικαίωμα να υποδεικνύω στους άλλους, ούτε έχω ανάγκη να υπογράψω καμία υποθήκη για μελλοντική αξιοποίηση. Ότι πέτυχα το πέτυχα με το σπαθί μου».

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσω. Αν είχα αποφασίσει, δεν θα το έλεγα. Να με βάλουν σε ένα κατάλογο και να κάνω ανακοινώσεις;».

Φοβάστε διάσπαση;
«Αυτό που βλέπω ότι έχει πάθει ζημιά είναι η συνοχή του κόμματος. Είναι βαριά τραυματισμένη η συνοχή. Είναι θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζεται στα παράθυρα τα τηλεοπτικά, η οποία ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας.
Θλίβομαι όταν βλέπω το κατάντημα βουλευτών, πρώην υπουργών και πολιτευτών να κάνουν αντιπαράθεση πως θα μπορέσει ο ένας να υποβαθμίσει την προσωπικότητα του άλλου στρατοπέδου».

Ποιος φταίει για αυτό;
«Ο καθένας από μας φταίει. Αυτό είναι ένα θέμα που με έκανε να αποφασίσω να μην εμφανιστώ σε κανένα τηλεοπτικό παράθυρο.
Η ψυχική ενότητα έχει τραυματιστεί και θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επουλωθεί.
Και για τη διάσπαση έχω επιφυλάξεις, αν μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα με τέτοια σκληρή αντιπαράθεση.
Εγώ από το συνέδριο έκανα έκκληση οι υποψήφιοι αρχηγοί να κρατήσουν ένα επίπεδο ευπρέπειας και να μαζέψουν μερικούς αυλικούς, αυτούς τους προντίκτορες που έχουν να εμφανιστούν από τον 7ο αιώνα, αυτούς να τους συμμαζέψουν, αφού δεν συμμαζεύονται μόνοι τους. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά επιδεινώνεται.
Να συνέλθουν επιτέλους, να σοβαρευτούν. Δεν είναι καιρός να κάνουν συντήρηση του παραγοντισμού».

Για τη ΝΔ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Μάξιμος Χαρακόπουλος:
(Βουλευτής ΝΔ)


Ποιο είναι το δίλλημα που θα πρέπει να απαντήσουν όσοι προσέλθουν στις κάλπες, γιατί η κα Μπακογιάννη είπε ότι θα κληθούν να απαντήσουν αν θα επιβραβεύσουν τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό
«Καλό είναι να μην ακούγονται τέτοιες βαριές κουβέντες γιατί την επόμενη μέρα θα πρέπει να είμαστε όλοι στο ίδιο κόμμα και να εργαστούμε ενωμένοι για τη νίκη της ΝΔ όποιος και αν βγει αρχηγός
Ακούω και εγώ διάφορα διλλήματα: λαϊκισμός ή εκσυγχρονισμός, μπροστά ή πίσω, νομίζω ότι δεν προσφέρουν όλα αυτά.
Θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά γιατί περνά και στη βάση αυτή η ένταση και στους φίλους και τα στελέχη της ΝΔ.
Καλό είναι να πέσουν οι τόνοι και να αποδραματοποιηθούν τα πράγματα.

Ανησυχείτε μήπως η ένταση μεταφερθεί και στην επόμενη μέρα και έχουμε πρόβλημα διάσπασης;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια διάσπασης. Με λυπεί όμως το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιους να εμφανίζονται ως βασιλικότεροι του βασιλέως και αντί να υπεραμύνονται της υποψηφιότητας που οι ίδιοι προκρίνουν, να καταφέρονται με χαρακτηρισμούς κατά της αντίπαλης υποψηφιότητας.
Η ΝΔ θα βρει το βηματισμό της, αλλά το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα τον βρει και αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας την επόμενη μέρα και πρωτίστως απο την ηγεσία που θα προκύψει.
Αν η ηγεσία που θα προκύψει δείξει ωριμότητα και αντιμετωπίσει με σεβασμό την πλευρά που θα είναι η ηττημένη και δεν επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, τότε πιστεύω ότι γρήγορα θα μπούμε σε τροχιά εξουσίας.
Αν ακολουθηθεί μια τακτική έντασης και έχουμε διαγραφές ή μια συμπεριφορά που θα εξωθήσει κάποιους μακριά από το κόμμα, τότε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές που μόνοι μας ανοίγουμε».

«Αν πάμε σε δεύτερο γύρο φοβάμαι ότι θα είναι πολύ πιο έντονο το κλίμα, μπορεί να δημιουργήσει ένα ψυχικό ρήγμα στη βάση που θα είναι δύσκολα επουλώσιμο την επόμενη».

Για τις δηλώσεις Λιάπη για την οικογενειοκρατία:
«Συμφωνώ, αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον το ότι αυτό λέγεται από τον κ. Λιάπη.
Πολλά ακούγονται, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να πολιτευτεί κάποιος γιατί έχει μια κληρονομιά πολιτική».


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Θέμο Αναστασιάδη και Ευγενία Μανωλίδου:
Κώστας Γκιουλέκας:
(Βουλευτής ΝΔ)


«Χθες αποφάσισα να ξεκαθαρίσω τη στάση μου και δήλωσα τη στήριξή μου στον Αντώνη Σαμαρά.
Δεν είναι από αυτούς που βλέπουν εχθρούς, φίλους ή αντιπάλους μέσα στη ΝΔ. Είναι 3 υποψήφιοι, τους τιμώ γιατί είναι αξιόλογα στελέχη και από εκεί και πέρα για κάποιους λόγους που έχω εξηγήσει, επέλεξα να δώσω τη στήριξη μου στον Σαμαρά».


Για το ασφαλιστικό στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Γιώργος Μαυρίκος:
(Βουλευτής ΚΚΕ)


«Το ΚΚΕ κανένα διάλογο δεν μπορεί να απαγορεύσει. Το ΚΚΕ προσπαθεί να αποκαλύψει το σικέ, το στημένο παιχνίδι που προσπαθούν να παίξουν κυβέρνηση, βιομήχανοι και ΓΣΕΕ από κοινού με την ΕΕ.
Δεν πρόκειται για κανένα διάλογο και καμία συζήτηση, είναι προαποφασισμένα. Η συζήτηση που καλούνται να κάνουν είναι για νομιμοποιήσουν τις αντεργατικές τους πολιτικές».

«Το ζήτημα είναι ότι πάνε να μας ξεθεμελιώσουν την κοινωνική ασφάλιση. Δεχόμαστε επίθεση και το ΚΚΕ θα οργανώσει και την άμυνα και την αντεπίθεση».


Για το ασφαλιστικό στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Κων/νος Μίχαλος:
(Πρ. ΕΒΕΑ)


«Αυτό που δώσαμε στη δημοσιότητα είναι μια μελέτη που έχουμε κάνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Είναι ένα πλαίσιο προτάσεων διαλόγου που θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό, δίνει μακροχρόνιες λύσεις στο πρόβλημα και θεωρούμε ότι θα συνεισφέρει στο διάλογο. Δυστυχώς όμως κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισαν ότι δεν θέλουν ούτε καν διάλογο».

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να μπει επιτέλους οριστικό τέλος στη μεταρρύθμιση με δόσεις, στα μπαλώματα».


Για το ασφαλιστικό στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Γιάννης Παναγόπουλος:
(Πρ. ΓΣΕΕ)


Για την αντίδραση του ΚΚΕ στο διάλογο:
«Μετά την συνέντευξη τύπου που έδωσε και η ΓΓ του ΚΚΕ έγινε ένα μεγάλο μπλέξιμο στη ρήση του Λένιν που είπε στην έναρξη του Παγκοσμίου Πολέμου, πόλεμος στον πόλεμο, τάξη ενάντια σε τάξη και τελικά αυτό το μετέτρεψαν σε πόλεμο μέσα στην ίδια την εργατική τάξη».

Για τις προτάσεις Μίχαλου:
«Ο κ. Μίχαλος πάντα επιχειρεί να προκαλεί πότε ως λαγός κυβερνητικών επιλογών, εδώ δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο, πότε ως προστάτης κάποιων συμφερόντων. Αυτά που είπε έχει δικαίωμα να τα πει, αλλά είναι εξόχως αντικοινωνικά».

23.11.09

ΘΕΜΑ 98,9. O Τζίμης Πανούσης με τον Δούρειο Ηχο. (23.11.09)


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Ευριπίδης Στυλιανίδης:
(Βουλευτής ΝΔ)

Είστε από αυτούς που επιμένουν να μείνουν ουδέτεροι μέχρι τέλους:
«Αποφασίσαμε αρκετοί συνάδελφοι να μην μπούμε πρωταγωνιστικά σε αυτές τις αντιπαραθέσεις που βιώνουμε αυτό το μήνα, διότι θεωρούμε ότι έχουν πληγωθεί αρκετά οι άνθρωποι της ΝΔ και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς ως κοινοβουλευτικοί να τους πληγώνουμε παραπάνω.
Οι αντιπαραθέσεις θα πρέπει να γίνονται με το αντίπαλο στρατόπεδο και όχι μεταξύ μας απαξιώνοντας ενδεχομένως το πρόσωπο του οποιουδήποτε αρχηγού, όταν αναδεικνύουμε εκ των προτέρων τις αδυναμίες του γιατί έχουμε πάρει θέση δημοσίως υπέρ του άλλου.
Οι βασικές αρχές που μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους είναι οι εξής: αποφασίσαμε να μην υπογράψουμε καμία υποψηφιότητα για να μη διχάσουμε τον κόσμο μας.
Ενώ έχουμε άποψη όλοι και μπορεί να είναι και διαφορετική μεταξύ μας, αποφασίσαμε να μην την εκφράσουμε γιατί αυτή τη φορά δεν είμαστε εκλέκτορες. Πρέπει να αφήσουμε τη βάση να εκφραστεί ελεύθερα με κριτήριο το ποιος νομίζει ότι μπορεί γρηγορότερα και ευκολότερα να ανασυγκροτήσει την παράταξη και να την οδηγήσει σε νέα νίκη.
Εμείς έχουμε χρέος την επόμενη μέρα ως κοινοβουλευτική ομάδα να στηρίξουμε την επιλογή της βάσης και να μπούμε στον αγώνα ως καταλύτης της ενότητας, μιας ενότητας που θα αποτελεί εφαλτήριο ώστε η αναδιοργάνωση, η αυτοκριτική, η ανασυγκρότηση και η αντεπίθεση για την τελική νίκη να έρθει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα».

Διακρίνουμε μια αγωνία για την επόμενη μέρα και την ενότητα της ΝΔ:
«Είναι αλήθεια αυτό. Αν λειτουργήσουμε με ευθύνη, αλληλεγγύη και αυτοκριτική, αυτή η διαδικασία στη βάση θα μας δυναμώσει.
Αν όμως εξαντληθούμε στο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και να προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί στον αρχηγό που έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε, τότε πιστεύω ότι μπορεί να βλάψουμε την παράταξη και αυτό θα ήταν πολύ κακό».

«Πιστεύω ότι με την στάση που έχουμε επιλέξει, έχουμε συμβάλλει στο να έχει υπάρξει ένα ευπρεπές κλίμα και η αντιπαράθεση να γίνεται με κάποιους κανόνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτό ζητά και ο κόσμος μας».

Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, θα είναι καλύτερο ή χειρότερο;
«Για μένα θα είναι χειρότερο γιατί όσο πολώνεται η κατάσταση, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα. Δεν πρέπει να υπάρχουν πολώσεις και κυρίως να μη χρησιμοποιούνται επιχειρήματα που να αναφέρονται στο παρελθόν. Θα πρέπει να μιλήσουμε με όρους μέλλοντος.
Είναι στο χέρι όλων μας αυτή η διαδικασία να δυναμώσει την παράταξη και όχι να την αποδυναμώσει και την επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, πρέπει όλοι να είμαστε εκεί να στηρίξουμε την ενότητα ως εφαλτήριο και όχι ως αυτοσκοπό».

Υπάρχει περίπτωση λόγω του αποτελέσματος κάποιοι να μην είναι εκεί την επόμενη μέρα;
«Αυτό που πιστεύει ότι έχει χαρακτηριστικά να ηγηθεί, έχει και τη μεγαλοψυχία να αποδέχεται την ήττα του γιατί σε μια γνήσια εσωκομματική δημοκρατία θα πρέπει όλοι να πειθαρχούν στην πλειοψηφία και να σέβονται την μειοψηφία».

Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Ζέτα Μακρή:
(Πρώην Βουλευτής ΝΔ)

«Μετά από τον αγώνα που έδωσε η βάση για να ψηφίσει εκείνη, θα ήταν πολιτικά ανήθικο να προσπαθήσω εγώ να χειραγωγήσω με μια δημόσια δήλωσή μου. Δεν είμαι σίγουρη ότι έκανα το σωστό, αλλά έτσι κατέληξα και έτσι θα πορευτώ μέχρι το τέλος».

«Ακόμα και να θελήσει κάποιος να διασπάσει ή να απομακρυνθεί, θα το κάνει μόνος του και αποδοκιμαζόμενος ή δεν θα τολμήσει να το κάνει καθόλου. Δεν το θέλει ο κόσμος».

Βλέπετε δεύτερο γύρο;
«Δεν θα τον ήθελα. Έχω το φόβο ότι στο δεύτερο γύρο θα είναι πιο οξυμμένη η κατάσταση μεταξύ των φίλων της ΝΔ, κάτι που δεν θα το ήθελα».

Ο κερδισμένος πρέπει να προτείνει θέση αντιπροέδρου στο χαμένο;
«Αυτός που θα πλειοψηφήσει πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσει σοβαρό και ουσιαστικό ρόλο σε όποιον έχει μικρότερη προτίμηση. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι καλύτερο για όλους μας και θα το θελήσει ο κόσμος».

Για το ασφαλιστικό στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Γιώργος Κουτρουμάνης:
(Υφ. Εργασίας)

Πάτε με συγκριμένες προτάσεις;
«Και η ατζέντα και οι προτάσεις θα κατατίθενται κάθε φορά στα πλαίσια του διαλόγου.
Θα συζητήσουμε για την ατζέντα, για τα θέματα που και εμάς και τους κοινωνικούς εταίρους είναι θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν. Στις συναντήσεις θα παρουσιάσουμε την θεματολογία και προτάσεις που έχουμε. Σε κάθε ένα από τα θέματα και σε κάθε μια από τις ενότητες που θέλουμε να συζητήσουμε για το ασφαλιστικό, ασφαλώς η κυβέρνηση θα προσέρχεται και με την πρόταση της ή με εναλλακτικές προτάσεις».

«Για μας αυτή τη στιγμή η βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των πόρων των ταμείων, αλλά και η σωστή διαχείρισή τους. Αυτό σημαίνει να μπορέσουν τα ταμεία να εισπράξουν τους θεσμοθετημένους πόρους, κάτι που δεν γίνεται σήμερα και αυτοί οι πόροι να μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά, να έχουμε καλύτερες παροχές».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε 1στους 3 δεν καταβάλλει τις εισφορές που αφορούν την δική του ασφάλισης και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τον ΟΑΕΕ που τον προηγούμενο χρόνο χρειάστηκε περίπου 850 εκατ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καταβάλλει συντάξεις. Δεν μπορούμε να πάμε με τέτοιες πρακτικές και τα επόμενα χρόνια».

Τι θα γίνει:
«Το θέμα της εισφοροδιαφυγής ή της αποφυγής γενικότερα της καταβολής των πόρων των ταμείων είναι ένα θέμα που δεν είναι τεχνικό μόνο, να φτιάξουμε μηχανισμούς δηλαδή για να μπορούν να εισπραχθούν. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε και με τη μια και με την άλλη πλευρά και με τους εργοδότες δηλαδή και με τους εργαζόμενους.
Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα δίκαιο πάγιο που θα διευκολύνει βέβαια τις επιχειρήσεις γιατί υπάρχει ανάγκη, ειδικά σε περίοδο κρίσης, να υπάρχουν διευκολύνσεις, αλλά οι διευκολύνσεις αυτές δεν μπορεί να είναι σε βάρος των ταμείων και να είναι τέτοιες που να απενοχοποιούν αυτόν που είναι κακοπληρωτής και να τιμωρούν αυτόν που πληρώνει τις εισφορές του.
Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που επικαλούνται την κρίση και δεν καταβάλλουν εισφορές. Αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει και να ελέγχονται και να καταβάλλουν τις εισφορές».

Για την ρύθμιση για τις εργαζόμενες μητέρες με ανήλικο παιδί:
«Ήταν αναγκαία αυτή η αλλαγή, η αναστολή γιατί υπήρξε βίαιη ανατροπή δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων γυναικών. Δεν έγινε για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά για λόγους ουσίας. Υπάρχει πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορούσε να υπάρξει αυτή η βίαιη ανατροπή».


Για την Παιδεία στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Γιώργος Μπαμπινιώτης:
(Πρ Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

«Βγήκε από τον εθνικό διάλογο ένα πακέτο προτάσεων που καλύπτει τα πάντα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση.
Αν αυτά θα εφαρμοστούν τώρα: η λογική είναι ότι ο υπουργός που έχει προτάσεις δουλεμένες έτοιμες, θελήσει να τις αξιοποιήσει. Νομίζω ότι αυτό θέλει να κάνει η κα Διαμαντοπούλου που είναι ενημερωμένη για αυτά. Το ξέρει το θέμα από παλιά.
Είναι πια να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Αυτό που εγώ λέω είναι ότι θα πρέπει πια να περάσουμε σε μελέτη εφαρμογής και να μη ξαναπάμε σε άλλη συζήτηση γιατί οι συζητήσεις για την Παιδεία μπορεί να είναι ατέρμονες και δεν υπάρχει λόγος.
Τώρα είναι ώρα δουλειάς και ώρα πράξεων και όχι πια συζητήσεων θεωρητικών».

Για τη βάση του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια:
«Αυτό το θέμα λύνεται αυτομάτως με το σύστημα που προτείνουμε. Μετά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό το θέμα υπάρχει με το τωρινό σύστημα»

Ο δικός σας ρόλος στο εξής ποιος θα είναι;
«Ο δικός μου ρόλος στην πραγματικότητα έχει τελειώσει. Δούλεψα πάρα πολύ. Και την ηλικία που έχω και εκεί που έχω φτάσει δε νομίζω ότι θα πάω να αναζητώ θέση.
Πάντα είμαι ανοιχτός να εκφράσω δημόσια τις θέσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην Παιδεία.
Κάποιοι άνθρωποι χρειαζόμαστε να καθίσουμε να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα χωρίς να έχουμε αξιώματα ή άλλα πράγματα, τα οποία αν ήθελα να έχω επιδιώξει, θα τα είχα πολύ καιρό πριν».

20.11.2009 ΘΕΜΑ 989

Για τη ΝΔ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:
Άρης Σπηλιωτόπουλος:(Βουλευτής ΝΔ)

«Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε πρέπει όλοι μαζί να είμαστε και πάλι στο ίδιο σπιτικό που λέγεται ΝΔ.
Πρέπει να υπάρχει ενότητα και την ενότητα πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού»

Ανησυχείτε για την ενότητα;
«Και βεβαίως ανησυχώ για την ενότητα, διότι από τη στιγμή που η αντιπαράθεση εδώ και ένα μήνα αφέθηκε και πήρε προσωπικά χαρακτηριστικά, πήρε προσωπικές αναφορές γιατί εξαιτίας της διαδικασίας απουσίαζε η ευκαιρία να μιλήσουμε πολιτικά μεταξύ μας. Άρα όταν απουσιάζει η πολιτική επικρατεί η παραπολιτική. Επικρατεί η προσωπική αντιπαράθεση και δυστυχώς η προσωπική αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων που έχουν αναφορές στο παρελθόν μας γυρίζει πίσω και θυμίζει συζητήσεις που έχουν ξαναγίνει στη ΝΔ το 1993.
Η αντιπαράθεση τότε δημιούργησε τέτοια ρήγματα στη ΝΔ που η ΝΔ για πάρα πολλά χρόνια καθηλώθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πέρασε πολύ μεγάλη περιπέτεια προκειμένου να αναρρώσει. Αυτή την περιπέτεια η ΝΔ δεν πρέπει να την περάσει πάλι και να πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος προκειμένου να μην τα επαναλάβουμε».

Υπάρχει διχασμός και σήμερα;
«Υπάρχει».

Σα καμπανάκι κινδύνου ακούγεται:
«Καμπάνες ακούγονται, όχι καμπανάκια.
Και για αυτό και λέω πολύ απλά για να σταματήσουμε όλη αυτή την άχαρη συζήτηση μεταξύ μας, ας γίνει επιτέλους μια σύγκριση με βάση τις πολιτικές προτάσεις και θέσεις που οι υποψήφιοι έχουν.
Δεν καταλαβαίνω γιατί από τη στιγμή που η καμπάνια έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι οργανώνουν την Ελλάδα και χωρίζουν τις τοπικές κοινωνίες στα δύο, ποιος είναι αυτός που αρνείται μια τηλεοπτική συζήτηση, κόσμια, να μπορεί ο νεοδημοκράτης από το σπίτι του χωρίς φανατισμό, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς αντεγκλήσεις να κρίνει και να συγκρίνει τις δυο πολιτικές προτάσεις».

Η άλλη πλευρά μιλά για θέαμα
«Δεν κρίνω τι λέει η άλλη πλευρά. Όποιος έχει θέσεις μπορεί να τις παρουσιάσει και να τις υποστηρίξει. Δεν έχει λόγο κανείς να φοβάται αν έχει πολιτικές προτάσεις και θέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι και οι δύο έχουν πολιτικές προτάσεις και θέσεις, άρα κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται την τηλεοπτική συζήτηση.
Ποιο είναι το θέαμα; Να δούμε δύο υποψηφίους κόσμια να συζητούν με βάση τις προτάσεις τους ή θέαμα είναι να βλέπουμε την ίδια πόλη χωριστές περιοδείες σε διαφορετικές μέρες με σημαίες να υψώνονται και με συνθήματα λες και είναι χωριστά κόμματα. Τι είναι η ΝΔ; Χωρισμένη στα δύο και εμφανίζεται η εικόνα της απόλυτης διαίρεσης σε όλη την Ελλάδα; Μια διαίρεση που εξυπηρετεί και βοηθά το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν βοηθά τη ΝΔ.
Αυτό που προτείνω δείχνει ενότητα. Μιλάμε όλοι για ενότητα και αρνούμαστε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε.
Άκουσα και τον κ. Αβραμόπουλο και αυτός αν θέλει μπορεί να συζητήσει μαζί μας».

Ως τι;
«Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή την κουβέντα, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα απολύτως. Αν ο κ. Αβραμόπουλος έχει δικές του θέσεις, μπορεί και αυτός να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υποστήριξή σας στην κα Μπακογιάννη δεν είχε την αναμενόμενη δυναμική και αυτό το συσχετίζουν με το γεγονός ότι δεν σας ακολούθησαν πολιτικοί σας φίλοι
«Η δυναμική δεν αποτυπώνεται με τους πολιτικούς φίλους που σε ακολουθούν. Η δυναμική αποτυπώνεται από τα δεδομένα, αν αλλάζουν ή όχι. Μη ξεχνάτε ότι την Κυριακή η μέχρι και την Δευτέρα το πρωί που πήρα την απόφαση, κα Μπακογιάννη υπολειπόταν κατά πολύ και την Τετάρτη στη νέα δημοσκόπηση σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν βλέπετε ότι υπερέχει η κα Μπακογιάννη. Έγινε η πλήρης ανατροπή των συσχετισμών και των δεδομένων.
Πράγματι, 2-3 φίλοι δεν ακολούθησαν και αυτό ήταν γνωστό σε όλους όταν από την Παρασκευή τους είχα αποδεσμεύσει όλους ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί κατά τη συνείδησή του. Εμείς δεν έχουμε την αντίληψη της αγέλης. Το ίδιο υποθέτω ότι έκανε και ο κ Αβραμόπουλος. Αρκετοί βουλευτές δεν ακολούθησαν τον κ. Αβραμόπουλο στην πολιτική του επιλογή και ακολούθησαν την κα Μπακογιάννη. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται συζήτηση για τους δικούς μου φίλους και δεν γίνεται και για τους άλλους φίλους που αποδεσμεύτηκαν.
Και είναι περισσότεροι αυτοί που δεν ακολούθησαν τον κ. Αβραμόπουλο σε σχέση με εμένα.
Είμαστε σε μια άλλη γενιά πολιτικών που δεν έχουν την αντίληψη της αγέλης και εγώ και ο κ. Αβραμόπουλος. Αποδεσμεύουμε τους φίλους μας ώστε να πράξουν κατά συνείδηση».


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Φεβρωνία Πατριανάκου:(Μέλος Εφορευτικής Επιτροπής Συνεδρίου ΝΔ)


«Η ΝΔ ήδη με το άνοιγμα που έκανε στην κοινωνία δυνάμωσε. Δυνάμωσε το κόμμα, δυνάμωσε τις διαδικασίες του και άνοιξε το δρόμο και τις προϋποθέσεις για το αύριο της παράταξης.
Το γεγονός ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία αναδεικνύονται και λάθη, συγκρούσεις, δεν είναι απαραίτητα κακό και ούτε σημαίνει ότι μια παράταξη οδηγείται στη διάσπαση όταν αναδεικνύονται οι αντιθέσεις και οι διαφοροποιήσεις.
Μέσα από την σύνθεση μια παράταξη γίνεται πιο δυνατή».

«Όταν δεν επικεντρωνόμαστε στην ουσία της πολιτικής, όταν δεν επικεντρωνόμαστε στο πολιτικό λόγο που παράγει αποτέλεσμα, αλλά δημιουργεί συγκρούσεις και καμιά φορά συγκρούσεις προσωπικού επιπέδου είναι αρνητικός πολιτικός λόγος και πρέπει να τον αποφεύγουμε.
Ο καθένας με την πείρα του και την αγάπη του για την παράταξη προσπαθεί να συμβάλλει για ένα καλύτερο αύριο. Νομίζω ότι όλοι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν έχουμε τις συγκρούσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ».

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία:
«Αναβιώνουμε μια διαδικασία τύπου εθνικού εκλογών σε κομματικό επίπεδο. Για μας είναι το μεγάλο στοίχημα, διότι όσοι περισσότεροι συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, τόσο περισσότερο θα βγει η ΝΔ δυνατή και τόσο αδιαμφισβήτητος θα είναι ο νέος πρόεδρος».

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση. Εγώ προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένη όταν αισθανθώ ότι η προσέλευση είναι τέτοια που θα αιφνιδιάσει όσους προδίκαζαν ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης είναι αδιάφορο για τον πολύ κόσμο. Θέλω να ξαναζωντανέψει η παράταξη σε όλα τα επίπεδα».


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο
Γιάννης Οικονόμου(Εκπρόσωπος Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη)


Γιατί να ψηφίσει ο νεοδημοκράτης Ντόρα Μπακογιάννη και όχι Σαμαρά;
«Γιατί εγγυάται καλύτερα ότι μπορεί να κάνει τη ΝΔ δυνατή και μεγάλη. Δεν έχει στην ατζέντα της τη δημιουργία ενός φοβικού και περιχαρακωμένου κόμματος. Δεν ξεχωρίζει τους πολίτες προς τους οποίους θα απευθυνθεί. Θα δώσει τη μάχη για να γίνουν ξανά οι απόψεις μας πολιτική και ιδεολογική πρωτοπορία».

Αυτό ο Σαμαράς δεν μπορεί να το κάνει;
«Δεν απαξιώνω καμία υποψηφιότητα. Λέω ότι αυτό που αναδεικνύεται για ένα κόμμα φοβικό που πρέπει να μιλά μια ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος που πρέπει να έχει μια μικρή και συγκεκριμένη ατζέντα και να στρέφεται γύρω από τον εαυτό του, δεν είναι συνταγή εξουσίας που να ταιριάζει σε μια μεγάλη παράταξη που έχει μάθει να κερδίζει».


Για την Οικονομία στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Ηλίας Πλασκοβίτης:(ΓΓ Υπ. Οικονομικών)

Αυτή η αναδίπλωση που έγινε για τα 2000 ευρώ ήταν λάθος εκτίμηση στην αρχή ή υπαναχώρηση υπό την εσωτερική πίεση;
«Δεν θεωρώ σωστό να προβαίνω σε κρίσεις για τις τοποθετήσεις των βουλευτών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο.
Έγιναν από μας κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, συζητήθηκαν και τελικά κατέληξε το κυβερνητικό επιτελείο σε αυτό που ανακοινώθηκε».

«Οι προθέσεις είναι σαφείς: όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιστολή διατηρώντας πάντα μια δίκαιη κατανομή.
Ενδεχομένως υπήρξε κάποια διαφορετική εκτίμηση ως προς το μέχρι που είναι τα όρια της δίκαιης κατανομής. Οι προθέσεις δεν αλλάζουν».

Για την φοροδιαφυγή:
«Η κίνηση όσον αφορά τους γιατρούς στο Κολωνάκι και οι κινήσεις που θα δείτε ότι θα υπάρξουν έχει να κάνει με την ισχύουσα νομοθεσία. Έχουμε ενδεχομένως παραβάσεις οι οποίες αφορούν υποχρεώσεις που υπάρχουν για όλους τους πολίτες. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ενόψει ενός διαλόγου που θα ακολουθήσει για την μεταρρύθμιση της».

Έχετε μια εκτίμηση για το πόσο είναι το ποσό που φοροδιαφεύγει;
«Η τάξη μεγέθους έτσι όπως έχει προκύψει και από αλλεπάλληλες μελέτες και διεθνών οργανισμών φαίνεται να είναι κάτι μεταξύ 30 και 40% του ΑΕΠ».

20.11.2009 ΘΕΜΑ 989

Για τη ΝΔ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:

Άρης Σπηλιωτόπουλος:(Βουλευτής ΝΔ)

«Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε πρέπει όλοι μαζί να είμαστε και πάλι στο ίδιο σπιτικό που λέγεται ΝΔ.
Πρέπει να υπάρχει ενότητα και την ενότητα πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού»
Ανησυχείτε για την ενότητα;
«Και βεβαίως ανησυχώ για την ενότητα, διότι από τη στιγμή που η αντιπαράθεση εδώ και ένα μήνα αφέθηκε και πήρε προσωπικά χαρακτηριστικά, πήρε προσωπικές αναφορές γιατί εξαιτίας της διαδικασίας απουσίαζε η ευκαιρία να μιλήσουμε πολιτικά μεταξύ μας. Άρα όταν απουσιάζει η πολιτική επικρατεί η παραπολιτική. Επικρατεί η προσωπική αντιπαράθεση και δυστυχώς η προσωπική αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων που έχουν αναφορές στο παρελθόν μας γυρίζει πίσω και θυμίζει συζητήσεις που έχουν ξαναγίνει στη ΝΔ το 1993.
Η αντιπαράθεση τότε δημιούργησε τέτοια ρήγματα στη ΝΔ που η ΝΔ για πάρα πολλά χρόνια καθηλώθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πέρασε πολύ μεγάλη περιπέτεια προκειμένου να αναρρώσει. Αυτή την περιπέτεια η ΝΔ δεν πρέπει να την περάσει πάλι και να πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος προκειμένου να μην τα επαναλάβουμε».

Υπάρχει διχασμός και σήμερα;
«Υπάρχει».

Σα καμπανάκι κινδύνου ακούγεται:
«Καμπάνες ακούγονται, όχι καμπανάκια.
Και για αυτό και λέω πολύ απλά για να σταματήσουμε όλη αυτή την άχαρη συζήτηση μεταξύ μας, ας γίνει επιτέλους μια σύγκριση με βάση τις πολιτικές προτάσεις και θέσεις που οι υποψήφιοι έχουν.
Δεν καταλαβαίνω γιατί από τη στιγμή που η καμπάνια έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι οργανώνουν την Ελλάδα και χωρίζουν τις τοπικές κοινωνίες στα δύο, ποιος είναι αυτός που αρνείται μια τηλεοπτική συζήτηση, κόσμια, να μπορεί ο νεοδημοκράτης από το σπίτι του χωρίς φανατισμό, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς αντεγκλήσεις να κρίνει και να συγκρίνει τις δυο πολιτικές προτάσεις».

Η άλλη πλευρά μιλά για θέαμα
«Δεν κρίνω τι λέει η άλλη πλευρά. Όποιος έχει θέσεις μπορεί να τις παρουσιάσει και να τις υποστηρίξει. Δεν έχει λόγο κανείς να φοβάται αν έχει πολιτικές προτάσεις και θέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι και οι δύο έχουν πολιτικές προτάσεις και θέσεις, άρα κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται την τηλεοπτική συζήτηση.
Ποιο είναι το θέαμα; Να δούμε δύο υποψηφίους κόσμια να συζητούν με βάση τις προτάσεις τους ή θέαμα είναι να βλέπουμε την ίδια πόλη χωριστές περιοδείες σε διαφορετικές μέρες με σημαίες να υψώνονται και με συνθήματα λες και είναι χωριστά κόμματα. Τι είναι η ΝΔ; Χωρισμένη στα δύο και εμφανίζεται η εικόνα της απόλυτης διαίρεσης σε όλη την Ελλάδα; Μια διαίρεση που εξυπηρετεί και βοηθά το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν βοηθά τη ΝΔ.
Αυτό που προτείνω δείχνει ενότητα. Μιλάμε όλοι για ενότητα και αρνούμαστε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε.
Άκουσα και τον κ. Αβραμόπουλο και αυτός αν θέλει μπορεί να συζητήσει μαζί μας».

Ως τι;
«Αν θέλει μπορεί να κάνει αυτή την κουβέντα, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα απολύτως. Αν ο κ. Αβραμόπουλος έχει δικές του θέσεις, μπορεί και αυτός να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υποστήριξή σας στην κα Μπακογιάννη δεν είχε την αναμενόμενη δυναμική και αυτό το συσχετίζουν με το γεγονός ότι δεν σας ακολούθησαν πολιτικοί σας φίλοι
«Η δυναμική δεν αποτυπώνεται με τους πολιτικούς φίλους που σε ακολουθούν. Η δυναμική αποτυπώνεται από τα δεδομένα, αν αλλάζουν ή όχι. Μη ξεχνάτε ότι την Κυριακή η μέχρι και την Δευτέρα το πρωί που πήρα την απόφαση, κα Μπακογιάννη υπολειπόταν κατά πολύ και την Τετάρτη στη νέα δημοσκόπηση σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν βλέπετε ότι υπερέχει η κα Μπακογιάννη. Έγινε η πλήρης ανατροπή των συσχετισμών και των δεδομένων.
Πράγματι, 2-3 φίλοι δεν ακολούθησαν και αυτό ήταν γνωστό σε όλους όταν από την Παρασκευή τους είχα αποδεσμεύσει όλους ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί κατά τη συνείδησή του. Εμείς δεν έχουμε την αντίληψη της αγέλης. Το ίδιο υποθέτω ότι έκανε και ο κ Αβραμόπουλος. Αρκετοί βουλευτές δεν ακολούθησαν τον κ. Αβραμόπουλο στην πολιτική του επιλογή και ακολούθησαν την κα Μπακογιάννη. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται συζήτηση για τους δικούς μου φίλους και δεν γίνεται και για τους άλλους φίλους που αποδεσμεύτηκαν.
Και είναι περισσότεροι αυτοί που δεν ακολούθησαν τον κ. Αβραμόπουλο σε σχέση με εμένα.
Είμαστε σε μια άλλη γενιά πολιτικών που δεν έχουν την αντίληψη της αγέλης και εγώ και ο κ. Αβραμόπουλος. Αποδεσμεύουμε τους φίλους μας ώστε να πράξουν κατά συνείδηση».


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Φεβρωνία Πατριανάκου:(Μέλος Εφορευτικής Επιτροπής Συνεδρίου ΝΔ)


«Η ΝΔ ήδη με το άνοιγμα που έκανε στην κοινωνία δυνάμωσε. Δυνάμωσε το κόμμα, δυνάμωσε τις διαδικασίες του και άνοιξε το δρόμο και τις προϋποθέσεις για το αύριο της παράταξης.
Το γεγονός ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία αναδεικνύονται και λάθη, συγκρούσεις, δεν είναι απαραίτητα κακό και ούτε σημαίνει ότι μια παράταξη οδηγείται στη διάσπαση όταν αναδεικνύονται οι αντιθέσεις και οι διαφοροποιήσεις.
Μέσα από την σύνθεση μια παράταξη γίνεται πιο δυνατή».

«Όταν δεν επικεντρωνόμαστε στην ουσία της πολιτικής, όταν δεν επικεντρωνόμαστε στο πολιτικό λόγο που παράγει αποτέλεσμα, αλλά δημιουργεί συγκρούσεις και καμιά φορά συγκρούσεις προσωπικού επιπέδου είναι αρνητικός πολιτικός λόγος και πρέπει να τον αποφεύγουμε.
Ο καθένας με την πείρα του και την αγάπη του για την παράταξη προσπαθεί να συμβάλλει για ένα καλύτερο αύριο. Νομίζω ότι όλοι είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν έχουμε τις συγκρούσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ».

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία:
«Αναβιώνουμε μια διαδικασία τύπου εθνικού εκλογών σε κομματικό επίπεδο. Για μας είναι το μεγάλο στοίχημα, διότι όσοι περισσότεροι συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, τόσο περισσότερο θα βγει η ΝΔ δυνατή και τόσο αδιαμφισβήτητος θα είναι ο νέος πρόεδρος».

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση. Εγώ προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένη όταν αισθανθώ ότι η προσέλευση είναι τέτοια που θα αιφνιδιάσει όσους προδίκαζαν ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης είναι αδιάφορο για τον πολύ κόσμο. Θέλω να ξαναζωντανέψει η παράταξη σε όλα τα επίπεδα».


Για τη ΝΔ στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο

Γιάννης Οικονόμου(Εκπρόσωπος Τύπου Ντόρας Μπακογιάννη)


Γιατί να ψηφίσει ο νεοδημοκράτης Ντόρα Μπακογιάννη και όχι Σαμαρά;
«Γιατί εγγυάται καλύτερα ότι μπορεί να κάνει τη ΝΔ δυνατή και μεγάλη. Δεν έχει στην ατζέντα της τη δημιουργία ενός φοβικού και περιχαρακωμένου κόμματος. Δεν ξεχωρίζει τους πολίτες προς τους οποίους θα απευθυνθεί. Θα δώσει τη μάχη για να γίνουν ξανά οι απόψεις μας πολιτική και ιδεολογική πρωτοπορία».

Αυτό ο Σαμαράς δεν μπορεί να το κάνει;
«Δεν απαξιώνω καμία υποψηφιότητα. Λέω ότι αυτό που αναδεικνύεται για ένα κόμμα φοβικό που πρέπει να μιλά μια ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος που πρέπει να έχει μια μικρή και συγκεκριμένη ατζέντα και να στρέφεται γύρω από τον εαυτό του, δεν είναι συνταγή εξουσίας που να ταιριάζει σε μια μεγάλη παράταξη που έχει μάθει να κερδίζει».


Για την Οικονομία στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

Ηλίας Πλασκοβίτης:(ΓΓ Υπ. Οικονομικών)

Αυτή η αναδίπλωση που έγινε για τα 2000 ευρώ ήταν λάθος εκτίμηση στην αρχή ή υπαναχώρηση υπό την εσωτερική πίεση;
«Δεν θεωρώ σωστό να προβαίνω σε κρίσεις για τις τοποθετήσεις των βουλευτών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο.
Έγιναν από μας κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, συζητήθηκαν και τελικά κατέληξε το κυβερνητικό επιτελείο σε αυτό που ανακοινώθηκε».

«Οι προθέσεις είναι σαφείς: όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιστολή διατηρώντας πάντα μια δίκαιη κατανομή.
Ενδεχομένως υπήρξε κάποια διαφορετική εκτίμηση ως προς το μέχρι που είναι τα όρια της δίκαιης κατανομής. Οι προθέσεις δεν αλλάζουν».

Για την φοροδιαφυγή:
«Η κίνηση όσον αφορά τους γιατρούς στο Κολωνάκι και οι κινήσεις που θα δείτε ότι θα υπάρξουν έχει να κάνει με την ισχύουσα νομοθεσία. Έχουμε ενδεχομένως παραβάσεις οι οποίες αφορούν υποχρεώσεις που υπάρχουν για όλους τους πολίτες. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ενόψει ενός διαλόγου που θα ακολουθήσει για την μεταρρύθμιση της».

Έχετε μια εκτίμηση για το πόσο είναι το ποσό που φοροδιαφεύγει;
«Η τάξη μεγέθους έτσι όπως έχει προκύψει και από αλλεπάλληλες μελέτες και διεθνών οργανισμών φαίνεται να είναι κάτι μεταξύ 30 και 40% του ΑΕΠ».