14.1.10

04.01.2010 ΘΕΜΑ 989

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Θανάσης Κοκκινούλης (Πρόεδρος ένωσης αγροτικών συλλόγων Λάρισας)

«Αυτοί που έχουν μυαλό στη ΝΔ παραδέχονται ότι η ευθύνη ήταν πολύ μεγάλη για αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα.
ΟΙ αγρότες που είναι συναισθηματικά άτομα δεν μπορούν να παραβλέπουν τη γενικότερη κατάσταση την οποία περνά η χώρα αυτή τη στιγμή.
Μια που η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν είναι δυνατόν η καινούρια Υπουργός μας η οποία ξέρει τα θέματα, να παίρνει μέτρα στήριξης των αγροτών της Λαμίας, του Βόλου, της Βοιωτίας και 4 νομών της Μακεδονίας –Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά- και να αγνοεί άλλους νομούς με ίδια προβλήματα. Η Υπουργός λέει «αυτά τα λεφτά έχω παιδιά, αυτά δίνω τώρα». Ναι, δώστα σε όλους όμως».


Για το θέμα των τελών αυτοκινήτων στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:
Πάρις Κουκουλόπουλος (Βουλευτής Κοζάνης ΠΑΣΟΚ)

«Η καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει, με το τι πόσους δηλαδή έχουμε δεσμευμένους από το ΕΣΠΑ και τι διαθέσιμους άλλους πόρους θα κάνουμε δεν είναι άσκηση που λύνεται σε μια εβδομάδα. Κάπως έτσι την πατήσαμε με τα τέλη κυκλοφορίας. Πρέπει να σας πω ότι ακόμη από τα σεμινάρια των νεοεκλεγέντων βουλευτών στα οποία συμμετείχα και εγώ γιατί ως βουλευτής είμαι νεοεκλεγείς, το είχαμε βάλει από τον Οκτώβριο όλοι οι βουλευτές. Δυο μήνες πριν. Και αναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός παραμονές εορτών να ζητήσει ο ίδιος συγγνώμη, κάτι που δεν έπρεπε με τίποτα να συμβεί κατά τη γνώμη μου. Για αυτό και μίλησα για ταχύτητα, όχι όμως βιασύνη».

«Όσα εισπράττονταν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2008, πέρυσι, πηγαίνουν στο σύνολό τους στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Το κράτος διεκδικούσε να βάλει στα ταμεία του την αύξηση και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βάλει σχεδόν τίποτα το κράτος. Δεν υπήρχε εισπρακτική λογική. Απλά δεν θέλησε να δει κανείς τη δομή των τελών γιατί υπήρξε βιασύνη».


Για τις αμοιβές των βουλευτών στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Φίλιππος Πετσάλνικος (Πρόεδρος Βουλής)

«Ο κόσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σ’ αυτήν την προσπάθεια αλλά θέλει να είναι σίγουρος ότι τα μέτρα θα είναι δίκαια.
Δίκαια μέτρα σημαίνει ότι θα πρέπει ένα μεγαλύτερο βάρος να σηκώσουν εκείνο που έχουν τη δυνατότητα, οι έχοντες όπως λέγαμε και στο παρελθόν και οι κατέχοντες και να μην υπάρξει επιβάρυνση των χαμηλών στρωμάτων και αυτό είναι μια απλή λογική. Είναι το αυτονόητο θα έλεγα».

«Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι δίκαιο και θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματικό. Επίσης θα πρέπει να έχει και έναν ρόλο αναπτυξιακό».

«Η βουλευτική αποζημίωση δεν είναι καμιά αποζημίωση δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5700 ευρώ τον μήνα. Μαζί με το σύνολο των άλλων επιδομάτων κλπ. ένας βουλευτής έχει περί τις 6500 με 7000 ευρώ τον μήνα. Αυτές είναι οι αμοιβές, για να είμαστε συγκεκριμένοι. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που είχα πει στη Βουλή, ότι κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1000 ευρώ χρειάζεται ένας βουλευτής για να καλύψει τα έξοδα της μετακίνησής του. Δεν μιλάμε επομένως για βουλευτική αποζημίωση που δίνει τη δυνατότητα στο βουλευτή είτε να ζει με χλιδή ή πολύ περισσότερο να κάνει αποταμίευση. Παρ’ όλα αυτά όμως θυμίζω ότι το 2009 ομοφώνως είχαμε αποφασίσει να μειωθεί η αποζημίωση κατά 5 % και ήδη είχα ανακοινώσει αν θέλετε, προκαταλαμβάνοντας θετικά ακόμη και το Υπουργείο Οικονομικών ότι και για το 2010 κατά την άποψή μου, αυτή η μείωση του 5% θα συνεχιστεί και παράλληλα είχα πει ότι και η Βουλή και οι βουλευτές θα συμβάλουν έτι περαιτέρω σ’ αυτήν την προσπάθεια στέλνοντας ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα μείωσης των δαπανών. Κατά την άποψή μου μια μείωση ακόμη και της τάξης του 15% για τις αποζημιώσεις που έχουν οι βουλευτές ανέκαθεν σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις συγκεκριμένων επιτροπών της Βουλής θα ήταν ακόμη ένα συγκεκριμένο μήνυμα.»


Για την επιδότηση νέων εργαζομένων στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Γιώργος Κουτρουμάνης (Υφυπουργός Εργασίας)

«Το πρόγραμμα αφορά νέους μέχρι 32 ετών. Θα προβλέπει επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το πρώτο χρόνο, στο 75 % για το δεύτερο και ούτω καθεξής. Είναι σημαντικό το κίνητρο για τις επιχειρήσεις γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς είναι ιδιαίτερα υψηλές στη χώρα μας. Είναι στο 44,5 % επί των αποδοχών ή για αυτούς που εργάζονται στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων φτάνει στο 50%. Αφορά στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους στην πρώτη φάση. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και εκεί θα υπάρξουν και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην απολύονται εργαζόμενοι για τους οποίους προβλέπεται η καταβολή των εισφορών στο σύνολο τους και προσλαμβάνονται στη θέση τους κάποιοι εργαζόμενοι της κατηγορίας που έχουν χαμηλές εισφορές ή επιδοτούμενες στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος μας είναι το επίδομα ανεργίας που σήμερα ανέρχεται στα 450 ευρώ να αποτελέσει επίδομα εργασίας. Να επιδοτούμε μ’ αυτό την εργασία. Και εδώ βέβαια το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσο θα ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις».

«Σ’ ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, βρισκόμαστε αυτό τον μήνα στη συζήτηση για τη χρηματοδότηση του συστήματος. 12 Ιανουαρίου είναι η πρώτη συνεδρίαση μ’αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα το πλαίσιο που αφορά στη χρηματοδότηση του συστήματος που είναι το πιο σημαντικό».


Για το περιστατικό στο ΑΤ Ακροπόλεως στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Γιάννης Φαναριώτης (Γενικός Γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών)

«Παρά το γεγονός ότι (ο συνάδελφος) δέχθηκε επίθεση από τον Χιλιανό, θα έπρεπε να τελειώσει το περιστατικό από τη στιγμή που μπήκαν οι χειροπέδες και σταμάτησε η όλη διαδικασία. Δεν υπάρχει κάποιο σύστημα εκπαίδευσης που θα μάθει σε κάποιον να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το συνάνθρωπό του. Πάντα λέμε το εξής. Να διερευνηθεί το περιστατικό σε βάθος, να δούμε ποιος φταίει πραγματικά από τους συναδέλφους που εμπλέκονται γιατί σίγουρα όλοι δεν έχουν την ίδια ευθύνη».

«Εκείνο το μεσημέρι, για λόγους που δεν γνωρίζω, (ο Χιλιανός) επιτέθηκε στο συνάδελφο. Ο συνάδελφος προσπάθησε να σταματήσει την επίθεσή του. Ως εκεί, καλά αλλά η κατάσταση της υγείας στην οποία βρίσκεται σήμερα ο άτυχος αυτός άνθρωπος δεν δικαιολογείται με την πράξη της όποιας προσπάθειας απόδρασης. Κατηγορηματικά πρέπει να ειπωθεί αυτό. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τέτοιες πράξεις».