26.5.10

26.05.2010 ΘΕΜΑ 989.O Τ. Πανούσης με τον Δούρειο Ηχο





25.05.2010 ΘΕΜΑ 989.O Τ. Πανούσης με τον Δούρειο Ηχο

4.5.10

04.05.2010

Για ζητήματα οικονομίας στην εκπομπή με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

Πέτρος Ευθυμίου
(κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ)

Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση τουλάχιστον από το 1893 σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικών επιπτώσεων. Ο τρόπος που θα αντιδράσουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία θα δείξει το μέλλον της χώρας μας. Αν χρησιμοποιηθούν εθνικά σύμβολα όπως η Ακρόπολη για να ενταχθούν στις μορφές αντίστασης, είναι πιθανό να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν πρέπει να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Το κλίμα είναι βαρύ για την πολιτική τάξη στο σύνολό της και ιδίως για τα 2 κόμματα εξουσίας. Ο λαός έχει το δικαίωμα να επιδικάσει όποια τιμωρία επιθυμεί στα κόμματα αλλά πρέπει να διαλέξουμε πολιτικές που θα μας βγάλουν ή όχι από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι στο προσκήνιο. Πήραμε μια ανάσα για να βγούμε μόνοι μας από την κρίση, στην οποία μόνοι μας μπήκαμε και λόγω των ελλείψεων της Ε.Ε αλλά και τις πολιτικές των διεθνών αγορών. Το δίλημμα παραμένει πολιτικό. Θα πάμε συντεταγμένα να βγούμε από την κρίση ή θα επιλέξουμε άλλο τρόπο; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόταση, μια επιλογή όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πετύχαμε να έχουμε την αρωγή της Ε.Ε και κάνουμε τεράστιες αλλαγές και στις πολιτικές μας. Η άλλη επιλογή που είναι να αρνηθούμε την ένταξή μας σε αυτό το σύστημα, θα πρέπει να εξηγηθεί. Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα αν δεν ακολουθούσαμε αυτό το δρόμο. Αν δεν εξηγηθεί αυτό το δίλημμα της χώρας θα είναι τόσο δυσεπίλυτο που θα καταποντιστούμε με συνέπειες που δε μπορώ καν να σκεφτώ.
Όποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει να καταθέτει ένα πόθεν έσχες από τότε που υπήρξε σε αυτή τη ζωή και να είναι πραγματικό όχι με τις τυπικές προϋποθέσεις και έχω πει ότι πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών και περί πόθεν έσχες. Για οποιονδήποτε έχει δημόσιο αξίωμα η τιμωρία του θα πρέπει να είναι όχι μόνο ποινική, αλλά και η δήμευση της περιουσίας του.

Βασίλης Μιχαλολιάκος
(βουλευτής ΝΔ)

Πρέπει να πάμε στην ατομική ευθύνη και όχι στη συλλογική που ισοπεδώνει. Πρέπει να πάνε πολλοί φυλακή, αλλά πάντως οι ένοχοι. Κινδυνεύει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι όλοι οι πολιτικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι πρέπει να πάνε φυλακή. Οι δημοσιογράφοι δημιουργούν τις ηγετικές ομάδες που αποτελούν τη βάση των κυβερνήσεων. Δεν ανήκω σε εκείνους που τα μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν την προβολή τους. Δεν επεδίωξα ποτέ να βγω σε ένα ραδιόφωνο ή μια τηλεόραση. Η πολιτική αποκτά ακόμα μια μεγάλη τρύπα αναξιοπιστίας γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που άλλα είπε προεκλογικά και άλλα υλοποιεί μετεκλογικά. Δημιουργεί μια τεράστια κρίση κοινωνικής ανισότητας, μια τεράστια απόσταση μεγαλύτερης φτώχειας προς τα κάτω. Οι κυβερνήσεις μετά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι συνένοχες, με πρώτες αυτές της δεκαετίας του 80, όπου καλλιεργήσαμε τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και της ευδαιμονίας με δανεικά. Και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Παπανδρέου που ξαναήρθε, του Σημίτη που έφερε τη διαπλοκή, του Καραμανλή που ήθελε την επανίδρυση του κράτους και την καταπολέμηση της διαπλοκής και δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Οι υπουργοί οικονομικών καλό θα ήταν να απολογηθούν στο σύνολό τους. Αυτό δε σημαίνει ότι αθωώνω κάποιους. Το κατασκεύασμα της παραγραφής μετά την προκήρυξη εκλογών, όποιοι το ανακάλυψαν θα πρέπει να απολογηθούν. Όταν κάποιος υπουργός διαπράττει κακούργημα δε θα πρέπει να παραγράφεται ούτε μετά από 20ετία γιατί ζημίωσε το κράτος.

Για ζητήματα οικονομίας στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Γιώργο Δημητρομανωλάκη:

Κυριάκος Μητσοτάκης
(βουλευτής ΝΔ)

Αν το πολιτικό σύστημα δεν αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού με μεγάλη ταχύτητα, να έρθει ένα μεγάλο τσουνάμι, να μας καλύψει όλους, να εκτονωθεί η οργή των πολιτών, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, της Βουλής και να αναλάβουμε πολύ τολμηρές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα: μείωση των βουλευτών από 300 σε διακόσιους, το επιτρέπει το Σύνταγμα, ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Θα μειωθούν τα έξοδα της βουλής και ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυροποίηση του ρόλου του βουλευτή. Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που έκανε το ΚΚΕ, με το οποίο έχω διαφωνήσει πολύ έντονη τελευταία και με το ΠΑΜΕ και έχει να κάνει με την κατάργηση της βουλευτική σύνταξης έτσι όπως χορηγείται σήμερα. Η τρίτη πρότασή μου έχει να κάνει με θέματα διαφάνειας και αναφέρεται στη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των βουλευτών στο διαδίκτυο από τη στιγμή που μπήκαν στην πολιτική μέχρι σήμερα. Αν πάτε σήμερα στη βουλή δε μπορείτε να πάρετε τα πόθεν έσχες των βουλευτών. Αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτή τη λογική, θα προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη οργή των πολιτών και μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθυνών αλλά δεν έχουμε όλοι το ίδιο. Οι πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας αποδίδονται από τους πολίτες και αποδόθηκαν και στις προηγούμενες εκλογές με τρόπο εκκωφαντικό. Φταίμε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει. Αν υπάρχουν περιπτώσεις πολιτικών που έχουν πλουτίσει λόγω της ανάμειξής τους με τα κοινά αυτό θα θέλαμε να το μάθουμε και να τιμωρηθούν, αλλά δυστυχώς ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε ποινικές ευθύνες. στην αναθεώρηση χάσαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αν τα κόμματα εξουσίας δεν αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν αποδείξουν ότι έμαθαν από τα λάθη τους, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την οργή του κόσμου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η οργή αυτή βέβαια είναι εν μέρει δικαιολογημένη γιατί σε όλο αυτό το πάρτι που στήθηκε, όλοι πήραν μέρος, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, ενώ υπήρχαν και εξαιρέσεις. Έχω σοβαρές ενστάσεις για το πακέτο του ΔΝΤ ως προς τα μέτρα αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μπούμε σε αυτό το τούνελ χωρίς να υπάρχει έξοδος. Είναι ερώτημα αν τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά. Έχουν αυξηθεί πολύ οι έμμεσοι φόροι. Υπάρχει παρακράτηση του ΦΠΑ που δεν αποδίδεται από τις επιχειρήσεις. Όσο αυξάνουμε το ΦΠΑ τόσο θα μπαίνουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες στη σκέψη να μην τον αποδώσουν.

Για θέματα οικονομίας και τον Καλλικράτη στην εκπομπή με τη Ρίτσα Μπιζόγλη και το Μπάμπη Κούτρα:

Θανάσης Νάκος
(βουλευτής ΝΔ)

Θα κατατεθεί η άποψη στη βουλή από τον πρόεδρό μας για τα μέτρα. Πρέπει να υπάρξει ανοχή με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και στην Ε.Ε. σε καμία περίπτωση, αν δεν υπήρχε αυτή η παράμετρος δε θα μπορούσαμε να συναινέσουμε σε αυτά τα μέτρα που το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική του αυτούς τους μήνες και να μεταφέρει τα κακά του ελληνικού κράτους στη ΝΔ προκάλεσε. Δε μπορεί ο κ. Παπανδρέου να ζητά συναίνεση και από την άλλη να ζητά τη σύσταση εξεταστικής για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Η κατάσταση επιβάλλει να βγουν όλα στο φως, να μην υπάρχουν ψέμματα και ωραιοποιήσεις. Δεν πρέπει να φορτώνονται όλα στην πλάτη της ΝΔ.

Για Καλλικράτη
Χθες ήρθε για πρώτη φορά επίσημα στη βουλή για επεξεργασία ο Καλλικράτης. Επίσημα θα κατατεθεί περί το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Κάναμε την κριτική μας με τη λογική ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Τη διοικητική μεταρρύθμιση την ξεκίνησε ο Καραμανλής αλλά δεν προχώρησε. Οι πόροι τότε είχαν αποκλειστεί από το Υπουργείο Οικονομίας αφού έβλεπε ότι έρχεται η κρίση. Εμείς τώρα είμαστε θετικοί στη διοικητική μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά θετικά τα οποία βρήκε έτοιμα από αυτά που είχαμε κάνει ως ΝΔ για την καταγραφή των αρμοδιοτήτων. Εκείνο στο οποίο δεν απαντά και το κρύβει τεχνηέντως είναι πώς θα στηριχθεί οικονομικά όλη αυτή η προσπάθεια. Και οι 2 βαθμοί, παίρνουν το 22,4 % του φόρου εισοδήματος, το 16% του ΦΠΑ και το 50% του συνόλου του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αν τα υπολογίσει κανείς αυτά είναι 800 εκ. ευρώ παραπάνω από όσα πήρε η αυτοδιοίκηση το 2009. αλλά καλείται να καλύψει τη μισθοδοσία 25.000 περίπου νομαρχιακούς υπαλλήλους. Επομένως τα χρήματα δεν επαρκούν.