14.4.10

ΘΕΜΑ 989 13.04.2010

Για εσωκομματικά ΝΔ στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Γεράσιμος Γιακουμάτος
(βουλευτής ΝΔ)
Αισιόδοξος δεν είμαι, απελπισμένος είμαι και αγριεμένος. Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη βλακεία τραβά. Όταν αυτή η χώρα ευτελίζεται σήμερα διεθνώς, εγώ δεν είμαι χαρούμενος. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και διακομματικό. Πρέπει να γίνουν τομές. Αν δεν ληφθούν μέτρα να μειώσουμε το κράτος δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε. Το πρόβλημα είναι η πολιτική που τα έκανε χάλια να τα ξεμπερδέψει από μόνο της. Έχει πάρει μια πλειοψηφία 161 βουλευτών το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να κάνει το πολιτικό του πρόβλημα. Αν ο μη γένοιτο φτάσουμε να κάνουμε κυβέρνηση σωτηρίας, τότε πάει να πει ότι η χώρα είναι στο γκρεμό. Εγώ το απεύχομαι αυτό, πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να ορθοποδήσουν και να μπούμε σε μια αναπτυξιακή τροχιά για τη χώρα. Έχασε η ΝΔ και κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, δεν κέρδισε η κυβέρνηση. Από το να φωνάξω δεν υπάρχει άλλη λύση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πολιτικό σήμερα είναι να γυρνάει στα καφενεία και στις γειτονιές. Όποιος το μπορεί μπράβο του. Πάρα πολλούς ξεφωνίζουν αφού έχουν ευθύνη.
Η δημοκρατία δεν είναι τα εμά εμά και τα σα εμά. Έγιναν εκλογές, 800.000 άνθρωποι ήρθαν στις κάλπες και αποφάσισαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, πώς θα πορευτεί. Η κα Μπακογιάννη έχει το δικό της πολιτικό στίγμα. Και εγώ δεν εμπλέκομαι. Εγώ ακούω τον πολίτη που λέει δε μου φτάνουν τα βάσανά μου και έχω και εσάς να τσακώνεστε. Αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι ώρα ευθύνης και χρέους απέναντι στο έθνος και στην πατρίδα, ώρα να σοβαρευτούμε και να είμαστε υπεύθυνοι.

Για αλλαγή συμβόλων και ονόματος
Το θέμα δεν είναι το ταμπελάκι. Πουλάνε και στο Μοναστηράκι. Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία της πολιτικής. Και η ΝΔ πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση. Όταν κάτι είναι άρρωστο και έχει γάγγραινα δε του δίνεις ασπιρίνη. Του δίνεις μια και το κόβεις. Ποτέ δεν ξαναχτίζεις ένα σπίτι με τα υλικά που το γκρέμισες. Είμαι υπέρ του να αλλάξουν όλα. Δε μπορεί να λειτουργεί με συμπάθειες, ως παλαιοκρατία. Να πάρει ηθικούς πολιτικούς, καταξιωμένους. Ο Γιακουμάτος δεν πολεμά για αξιώματα αλλά για αξίες. Αν είμαι εγώ το πρόβλημα ας αυτομαστιγωθώ και ας αυτοεξοριστώ. Αυτό όμως θα το πουν οι πολίτες. Καλό το ΠΑΣΟΚ, καλή η ΝΔ, κάλλιστη η πατρίδα. Πάνω από όλα αυτή. Αν δεν έχεις πατρίδα δεν έχεις ούτε οικογένεια, ούτε κόμμα.


Για οικονομία και εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Σωκράτης Ξυνίδης
(γραμματέας ΠΑΣΟΚ)

Δεν οδηγεί πουθενά να είμαστε συνεχώς μπροστά από μια τηλεόραση και να βλέπουμε τη διακύμανση των spread αλλά να ρίξουμε το βάρος στην ουσία της οικονομίας και στην ανάπτυξη της χώρας. Η δυνατότητα που μας έχει δοθεί μετά και την προχθεσινή εξέλιξη, έχουμε την αισιοδοξία ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και των επιτοκίων και της πίεσης των κερδοσκόπων και θα μπορέσουμε να δανειστούμε και με καλύτερους όρους στο άμεσο μέλλον. Δε θέλω να κάνω τον ειδικό, δεν είμαι εξάλλου, αλλά όταν αυτοί που θέλουν να είναι στην αγορά και να κερδίζουν από τα επιτόκια βλέπουν ότι υπάρχει μια στήριξη στη χώρα μας, θα θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί κάτι που θα είναι θετικό για τη χώρα μας επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους δανεισμού.
Το ΔΝΤ όσο και να έχει εξελίξει τους τρόπους με τους οποίους επιτηρεί τις διάφορες χώρες που προσφεύγουν σε αυτό, δεν παύει να είναι ΔΝΤ, έχει πολύ αυστηρούς όρους που έχουν ως στόχο να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, κάτι που πολλές φορές θέτει σε δεύτερη μοίρα τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αυτή το έθεσε ως απώτατο ενδεχόμενο και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πήγαν τα πράγματα πολύ καλά.
Και ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι η ιστορία με τη χώρα μας δεν είναι κάτι το προδιαγεγραμμένο και το απλό. Κανείς δεν εφησυχάζει. Αλλά με το δρόμο που έχουμε πάρει και την προσπάθεια που κάνουμε νομίζω ότι δύσκολα θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα που ήμαστε. Όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι επαρκή και προς στιγμήν αποδοτικά.

Για συνεργασία με Αριστερά ενόψει δημοτικών εκλογών
Από πάντα είχαμε μια τέτοια κατεύθυνση στο ΠΑΣΟΚ και όχι προς εκμετάλλευσης όπως λένε κάποιοι. Αυτό που λέει σήμερα στο ΒΗΜΑ ο Γιώργος Παπανδρέου το υποστήριζε πάντα. Η χείρα συνεννόησης προς την Αριστερά ήταν πάντα τεταμένη από πλευράς του. Θα πρέπει όλες οι πλευρές να το θέλουν και να το επιδιώκουν. Μπορεί να μη το βλέπω αυτό σε επίπεδο ηγεσίας αυτή τη στιγμή, όμως κατά τόπους υπάρχουν συγκλίσεις σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και αυτό είναι ενδεικτικό. Ο στόχος δεν είναι το 50 και 1% καθεαυτός. Προχωράμε επί της ουσίας στη θεσμοθέτηση αυτή για να δώσουμε την ευκαιρία να εκφράζεται όσο το δυνατό ευρύτερες συναινέσεις. Ίσως βρούμε κοινό βηματισμό με κάποιες αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Αριστεράς σε κάποιες περιπτώσεις.
Νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις του καθενός. Είναι μια δήλωση βούλησης του πρωθυπουργού στην οποία θα πρέπει να υπάρξει νεύμα ανταπόκρισης. Δε μπορείς να προχωρήσεις όταν κάποιος σου αποκλείσει το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας.
Νομίζω ότι μια κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει ανά πάσα στιγμή διορθωτικές κινήσεις. Όμως οι αδυναμίες της κυβέρνησης δεν είναι σε πρόσωπα αλλά σε βελτίωση κάποιων επιδόσεων και επίτευξης στόχων. Σε γενικότερο επίπεδο, η κυβέρνηση ξεπερνώντας και το ψυχολογικό άγχος που όλος ο πολιτικός κόσμος έχει, θα πάει καλύτερα.

Για οικονομία και εσωκομματικά ΝΔ στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Κώστας Μαρκόπουλος
(κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ)

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συμπεριφέρονται σαν η Ελλάδα να ιδρύθηκε το 2004 και όλα τα δεινά εν έτει 2010 να οφείλονται σε μια πενταετή διακυβέρνηση. Αλίμονο αν τα έχουμε κάνει όλα καλά. Άλλα καλώς έγιναν, άλλα κακώς έγιναν. Δεν πετύχαμε στη φοροδιαφυγή, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση σε ότι θεωρούμε καλό. Αποκρατικοποιήσεις: κατηγορηθήκαμε από το ΠΑΣΟΚ με βαρείς χαρακτηρισμούς και το ΠΑΣΟΚ έρχεται και τις προχωράει. Στήριξη των τραπεζών: ακόμα ηχούν στα αυτιά μου αυτά που έλεγε ο κ. Παπανδρέου ότι αντί να δίνουμε τα χρήματα στο λαό τα δίνουμε στους τραπεζίτες. Από τα 25 πήραν τα 8, έμειναν τα 17 τα δίνει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Η διγλωσσία ανήκει στο ΠΑΣΟΚ όχι σε εμάς. Όσο για τον προϋπολογισμό; Όσο έλλειμμα παραλάβαμε, τόσο παραδώσαμε. Εγώ δε θα σας πω ότι η ΝΔ δεν έκανε λάθη και κυρίως δε μπόρεσε να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Και η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Και το κάναμε γιατί πάνω από το μισό χτυπάει στην καρδιά των λαϊκών στρωμάτων και όλων αυτών που τα φέρνουν οριακά και είναι οι πιο έντιμοι και σταθεροί πελάτες του φορολογικού συστήματος, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αν η κυβέρνηση δε μπορέσει να πιάσει αυτούς που βγάζουν πολλά λεφτά αυξάνοντας τη φορολογητέα ύλη, τότε έχουμε δίκιο ως αξιωματική αντιπολίτευση που στηρίζουμε το μισθωτό και το συνταξιούχο. Αυτά είναι η επανάληψη ενός τραγικού μοντέλου της μεταπολίτευσης που το υπηρετήσαμε όλοι.

Για «κομμένους»
Ο κ. Σαμαράς όταν μιλά για ανθρώπους που πλήγωσαν την παράταξη δεν μιλά για την αποτελεσματικότητα ή μη, ή τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της ΝΔ, αλλά για τις προσωπικές διαδρομές και συμπεριφορές στην ηθική διάσταση ενός πολιτικού που πλήγωσαν την κοινωνία. Κανένα κόμμα δεν είναι δικαστήριο. Εμείς κοιτάμε το ηθικό κομμάτι. Ελέγχουμε συμπεριφορές ώστε να είναι σε απόλυτο συγχρονισμό με αυτό που θέλει το λαϊκό αίσθημα. Δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες ποιοι είναι παντελώς απόντες από όλες τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ; Είναι επώνυμοι πολιτικοί που δεν έχουν αποτολμήσει να περάσουν την αίθουσα γιατί κινδυνεύουν να ακούσουν από το ανώνυμο στέλεχος της παράταξης «γιούχα».

Για αλλαγή ονόματος
Δεν ξέρω αν θα κατατεθεί ως πρόταση, είναι ενδιαφέρουσα, κεντρίζει αλλά δεν είναι η μοναδική λύση ενός προβληματισμού που υπάρχει. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει το στυλ του τρόπου με τον οποίο θα κυβερνήσει. Να παρουσιάσει μια πιο μοντέρνα προοπτική διακυβέρνησης. Να κάνει τη ρήξη με το αποτυχημένο μεταπολιτευτικό μοντέλο. Αλλά αν η αλλαγή ονόματος δεν συνδυαστεί με αλλαγή προτύπου διακυβέρνησης δε θα διαφέρει. Για μένα ουσιαστικές είναι οι πολιτικές. Η ΝΔ ως τίτλος κόμματος έχει βαριά ιστορία και σημαντικό παρελθόν, έχει πάρει αποφάσεις που συνοδεύουν τη χώρα στο διηνεκές και θεωρώ ότι είναι δύσκολο για τη ΝΔ και το σύνολο των στελεχών να αποφασίσουν εν σώματι μια αλλαγή ονόματος. Το συνέδριο είναι το κυρίαρχο όργανο.
Για τρομοκρατία
Κατ’ αρχή θετικές οι εξελίξεις. Κάθε φορά που συλλαμβάνεται ένας τρομοκράτης ή εξαρθρώνεται μια παραβατική τρομοκρατική οργάνωση, πρέπει όλοι να χαιρόμαστε και να χειροκροτούμε. Και γιατί είναι ένα ουσιαστικό έργο και γιατί η ελληνική αστυνομία έχει ανάγκη από αυξημένη αυτοπεποίθηση. Περιμένουμε τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία που περιγράφουν πρόσωπα, καταστάσεις, γιάφκες και οπλισμούς.
Για ανάπλαση Αττικού άλσους στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Ντίνα Μπέη
(υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς)

Στα 350 στρέμματα του Αττικού άλσους έχει γίνει μεγάλη αναδάσωση. Είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ, ο προϋπολογισμός ήταν στα 9 εκ. ευρώ. Ήταν μια πολύ σωστή δουλειά. Έχει δίκτυο μονοπατιών χωμάτινο, αθλητικό πάρκο που είναι δωρεάν. Είμαστε υποχρεωμένοι να το φυλάμε με ιδιωτικές εταιρείες security αφού η υπερνομαρχία δεν έχει το προσωπικό. Το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού μας φεύγει στη φύλαξη που θα μας κοστίζει πάνω από 30.000 ευρώ το μήνα. Η καθαριότητα γίνεται από εταιρεία συντήρησης αφού είναι στη διαχείριση της υπερνομαρχίας. Δεν έγινε ποτέ η συνδιαχείριση από τους δήμους. Με τον «Καλλικράτη» θα πάει στην Περιφέρεια.

Για ζητήματα οικονομίας στην εκπομπή με τη Ρίτσα Μπιζόγλη και τον Μπάμπη Κούτρα:

Νίκος Χριστοδουλάκης
(πρώην υπουργός Οικονομίας)

Δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό η Ελλάδα να προσφύγει στο μηχανισμό και μάλιστα ένα από τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας είναι ότι ο μηχανισμός μπορεί να περιμένει όσο μεγάλο και να είναι το χρονικό διάστημα. Ορθώς, χαρακτηρίστηκε αυτός ο οργανισμός ως δίχτυ προστασίας και δε χρειάζεται να πέσει ανά πάσα στιγμή η χώρα μας, αλλά μόνο σε στιγμή έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να δείξει με μια σειρά μέτρων που θα πάρει ότι μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας και μόνο σε περίπτωση ανάγκης να καταφύγουμε εκεί. Το επιτόκιο είναι υψηλό και η αποκλιμάκωση δε θα είναι εύκολη το επόμενο διάστημα. Με το νέο φορολογικό τα πράγματα θα βελτιωθούν και τα επιτόκια να πέφτουν. Υπάρχει περίπτωση μέχρι το Μάιο να έχουν πέσει τα επιτόκια κάτω από 300 όταν και θα είναι η επόμενη δημοπρασία. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Το τεστ δεν ήταν το σημερινό και η υλοποίηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παίξει σημαντικό ρόλο τεσταρίσματος των αγορών για τη βιωσιμότητα των οικονομικών της Ελλάδας.
Ο μηχανισμός δεν είναι ανεξάντλητος και κανείς δε μπορεί να ξέρει αν θα προκύψει μια κατάσταση που θα είναι πιο κρίσιμη από αυτή που θεωρούσαμε ως κρίσιμη. Επιπλέον, οι αγορές το επόμενο διάστημα θα πιέσουν για να πάμε στο μηχανισμό για να δουν πώς δουλεύει ο μηχανισμός, αλλά θα πρέπει να δοθεί το σήμα της δημοσιονομικής αυτοδυναμίας της Ελλάδας με μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας. Και θα σταθμιστεί το γεγονός ότι ενώ είχαμε καλύτερη δυνατότητα δανεισμού, εμείς ακολουθήσαμε πιο απαιτητικό δρόμο. Και αυτό θα μας δώσει κέρδος αξιοπιστίας.
Αυτό που είπε ο διευθυντής του ΔΝΤ ότι η χώρα μας έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια και οι τιμές των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά είναι αυξημένες. Αυτό που χρειάζεται είναι μια προσαρμογή των ελληνικών τιμών σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα. Η μεγάλη κατάκτηση του ευρώ είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα υποτίμησης με την οποία τιμωρούνταν οι μισθωτοί. Θα ήταν μεγάλη κοινωνική αδικία η προσαρμογή να γίνει μέσω της μείωσης των μισθών. Το κράτος πρέπει να ενημερώνει διαρκώς τους καταναλωτές και να μην ενισχύει τους επιχειρηματίες αν δε μειώνουν τις τιμές, π.χ. μέσω ΤΕΠΜΕ ή ΕΣΠΑ. Μερικές επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές. Βέβαια πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν έχει τα προνόμια του δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των μισθών.

Για νομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας στην εκπομπή με τη Ρίτσα Μπιζόγλη και τον Μπάμπη Κούτρα:
Δημήτρης Γκίνης
(αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ)

Πρέπει να πάρουμε το πιο παλιό παλιό ημερολόγιο για να πούμε καλή Ανάσταση. Σήμερα μαζί με όλους πήραμε ως ΟΛΜΕ το νομοσχέδιο. Ξέραμε πάνω κάτι τι πραγματεύεται. Είναι περισσότερο οι αρχές του νέου συστήματος που θέλει να προωθήσει το υπουργείο και ουδόλως ένα νομοσχέδιο με τη μορφή που ξέρουμε. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ουσία που χρειάζεται η εκπαίδευση και η ουσία που χρειάζεται είναι να σκύψουμε και ειδικότερα στο σχολείο. Πώς θα γίνει αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού όταν καθημερινά πλήττεται; Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Και πολλοί δεν έχουν ζητήσει εκπαιδευτική άδεια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό γίνεται. Στα 70 θα συνταξιοδοτείται ένας καθηγητής; Είναι σε ηλικία να προσφέρει ένας τέτοιος άνθρωπος. Ζητάμε εναγωνίως να υπάρχει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Πώς θα είναι επίκαιρος αυτός ο καθηγητής; Η αξιολόγηση γίνεται μέσα στην τάξη. Εκπαιδευτικός που δε μπορεί να προσφέρει στους μαθητές αξιολογείται δριμύτατα. Το θέμα μας δεν είναι ο μπαμπούλας της αξιολόγησης. Τα 2 πρώτα χρόνια ένας εκπαιδευτικός είναι δόκιμος. Στη συνέχεια γίνεται μόνιμος εφόσον συντρέχουν οι λόγοι. Το καινούριο θα ήταν να πει το υπουργείο ότι κάθε 10 χρόνια ο εκπαιδευτικός θα έπρεπε να πάει για μετεκπαίδευση, να ανανεώνεται. Το νομοσχέδιο έχει τεράστιες αδικίες, πλήττει και αλλάζει νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης και κάθε κυβέρνηση όταν αλλάζει είναι του ελληνικού κράτους. Όταν κάποιοι ρύθμισαν τη ζωή τους και πήγαν μακριά από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να διοριστούν κάποια στιγμή και τώρα τους τα μεταβάλλει όλα αυτά, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Θα έχουμε μια συνάντηση με την υπουργό την Πέμπτη και πιστεύω να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα. Ελπίζω να μη μας ανακοινώσει απλώς τις αποφάσεις του υπουργείου αλλά να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση.