9.2.10

12:00 – 12:30 Τζίμης Πανούσης

09.02.2010 ΘΕΜΑ 989

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:

Ανδρέας Λοβέρδος (Υπουργός Εργασίας)
Μίλησα στους πολίτες με πολύ ανοιχτό τρόπο, είπα την αλήθεια από την πρώτη στιγμή, ούτε μιλώ συμβατικά. Οι πολίτες μου έδειξαν ότι είναι πεισμένοι ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να προχωρήσουμε. Ήταν κοινή η απαίτησή τους: να μην είστε άδικοι. Και έτσι πηγαίνοντας 3 μήνες μια πορεία, εμείς ξεκινήσαμε από το Νοέμβριο, είπα ότι το θέμα είναι άμεσης επίλυσης. Σήμερα ήταν η μέρα για να πούμε τι ακριβώς επιλέγουμε. Κάναμε μια πολυσχιδή και ολοκληρωμένη εξήγηση του τι πρέπει να αλλάξει στο σύστημα. Τα συνοψίζω σε 4 μέτρα:

Το μείζον και πιο σημαντικό, η αλλαγή της δομής της σύνταξης η οποία κατά ένα μέρος είναι βασική και είναι προνοιακού χαρακτήρα. Σε αυτό θα συμβάλλει το κράτος. Το δεύτερο κομμάτι και το σημαντικό είναι η ανταποδοτική σύνταξη. Ο ασφαλισμένος θα παίρνει αυτά που δούλεψε και τι εισφορές κατέβαλε, το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σιγά σιγά με απόλυτη εφαρμογή το 2015. Σε ότι αφορά όλο το σύστημα θα πάει στο 2018. Κάποια όμως μέτρα ισχύουν από αύριο, όταν ψηφιστεί ο νόμος. Δε θίγεται κανένας από τους πολίτες που έχει θεσπίσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δεν πρέπει κανείς να έχει την παραμικρή ανησυχία ως το 2013. Μπορεί να κάνει το σχεδιασμό του άφοβα. Πρέπει να πω ότι δεν αφορά τους ένστολους, είτε τα σώματα ασφαλείας, είτε το στρατό. Αφορά στον ιδιωτικό τομέα και εν μέρει το δημόσιο που αφορά στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο. Αυτό από το 2013 παράγει αποτελέσματα κατά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου
αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα κατά το μέσο όρο. Τα τελευταία 4 χρόνια έπεσε κατά 1,3 χρόνια. Το 2008 και το 2009 ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ ήταν 53 για τις γυναίκες και 56 για τους άνδρες. Μέχρι το 2015, αυτό θα πάει τα 63.
επειδή το ασφαλιστικό έχει αποθέματα, χρήματα, ακίνητα που μετά την ιστορία των ομολόγων δεν αξιοποιείται, τι λέμε; Όλοι η περιουσία των ταμείων, σίγουρα η κινητή συν διάφορα ταμεία, μια αρχή τα μέλη της οποίας θα διορίζονται από τη Βουλή, θα αξιοποιεί όλη αυτή την περιουσία. Αυτό δε σημαίνει ότι ενοποιούνται τα αποθεματικά των ταμείων. Διαχείριση από κοινού από έναν φορέα. Οι φορείς θα έχουν κέρδη ανάλογα με τα περιουσιακά τους στοιχεία.
η πιο μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα σπάσουμε τη συνύπαρξη του κλάδου σύνταξης με αυτού της υγείας. Όλα τα νοσοκομεία θα περάσουν στο υπουργείο Υγείας, συγκροτώντας την πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας και τη δευτεροβάθμια, και εμείς στο υπουργείο εδώ θα κάνουμε τις ενέργειες για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Θα το νομοθετήσουμε τώρα αλλά θα το εφαρμόσουμε τα επόμενα χρόνια.
ακόμα μια είναι η εξής: είχε παρατηρηθεί να έρχεται ένας άνθρωπος από τη Βουλγαρία, να ολοκληρώνει τα εργασιακά του χρόνια εδώ και εμείς να του δίνουμε πλήρη σύνταξη. Την εθνική σύνταξη θα τη δικαιούνται και αυτοί μόνο αν έχουν 35 χρόνια παραμονή στην Ελλάδα. Αυτό θεσπίζεται γιατί μας βγάζουν ότι πληρώνουμε 22.000 συντάξεις σε τέτοιους και θεωρώ ότι είναι άδικο, γιατί η Ελλάδα δεν έχει αυτά τα λεφτά. Κάνουμε αυτές τις αλλαγές για να έχουμε. Κάνει λάθος η ΓΣΕΕ δια του κ. Ρωμανιά όταν λέει ότι τα μέτρα δεν είναι ποσοστικοποιημένα, γιατί εμείς κάναμε σήμερα τις προτάσεις και περιμένουμε να τους ακούσουμε και αυτούς. Μέχρι τη 10 Μαρτίου θα επεξεργαζόμαστε σενάρια ανταποδοτικότητας.

Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή σας ότι θα ανασταλεί ο νόμος Πετραλιά;
Οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου ενσωματώνονται στην πρότασή μας.
Αυξήσαμε τα όρια ηλικίας σπρώχνοντας προς τα πάνω τα μεσαία και αυτό είναι ένα από τα κέρδη του συστήματος. Ξέρω ότι παίζει σημαντικό συμβολικό ρόλο και συνάμα και οικονομικό.
Εγώ σε άλλα θέματα είχα ειδικευθεί αλλά κρίνοντας από την ενασχόλησή μου με αυτό το υπουργείο θα πω ότι και ο νόμος Ρέππα ήταν καλός και ο νόμος Σιούφα έδωσε ζωή στο σύστημα. Γιατί να το κρύψω; Το σημαντικό είναι ότι πλέον ισχύει ένας κανόνας υπολογισμού και αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή.

Αν ισχύσει αυτή η 4η φορά μεταρρύθμισης δεν αποδώσει θα πάμε και σε άλλη;
Λένε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που χρειάζεται πλοήγηση.


Για ζητήματα οικονομίας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τους Μπάμπη Κούτρα και Ρίτσα Μπιζόγλη:

Γιώργος Αλογοσκούφης (πρώην υπουργός)
Θεωρώ ότι είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα στο ασφαλιστικό, είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας που πρέπει να κάνει η χώρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το σημαντικό είναι όταν κοστολογηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης να έχουν αποτελέσματα. Η πρώτη μου εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα γενικά είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά. Έχει θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέπει να δούμε.

Η ΝΔ πρέπει να στηρίξει τις αλλαγές;
Η ΝΔ έχει μια στάση να στηρίξει τις αλλαγές, τα οποία θα μας οδηγήσουν να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς βέβαια ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει γενικώς τα πάντα, υπάρχουν και ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές διαφορές.

Μια κυβέρνηση ΝΔ θα μπορούσε να πάρει τέτοια μέτρα;
Αυτό που βοηθά την κυβέρνηση να πάρει μέτρα είναι ότι ζούμε μια μεγάλη κρίση διεθνή, η οποία χτύπησε την Ελλάδα στο μαλακό της υπογάστριο, που είναι τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Έχουμε μια κυβέρνηση με νωπή εντολή κάτι που τη βοηθά να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις της. Το σημαντικό είναι να είναι σωστές. Ας δούμε τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε φθάσει στο αμήν. Αυτό δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Πολλοί ρίχνουν ευθύνες και σε σας και στην κυβέρνηση της ΝΔ:
Η κυβέρνηση της ΝΔ πορεύτηκε σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και εξασφάλισε και υψηλή ανάπτυξη και μείωση των ελλειμμάτων και μείωση της ανεργίας. Βεβαίως θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα στο να μειώσουμε το δημόσιο τομέα και να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Εκεί θα παραδεχτώ ότι έπρεπε να γίνουν μεγαλύτερα βήματα. Αλλά αντιμετώπισε και μια πολύ κακή αντιπολίτευση. Αλλά βλέπετε ότι και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να βγούμε μόνοι μας από την κρίση. Θεωρώ όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει σα βαλβίδα ασφαλείας η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γιατί δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα ισχύσει για όλους μας.

Έχετε εξήγηση γιατί ένας μεγάλος αριθμός υπουργών της ΝΔ έχει βγει πρόωρα στη σύνταξη;
Ας μη βιαστούμε να πούμε ότι έχουν βγει στη σύνταξη. Σίγουρα μετά από μια μεγάλη ήττα, αυτοί που ήταν στη βιτρίνα του κόμματος θεωρούνται από τον κόσμο ότι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης. Είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να δει καινούρια πρόσωπα. Είναι πολύ σωστό η ΝΔ να κάνει ανανέωση, να βγουν ενδεχομένως κάποια στελέχη που θα οδηγήσουν τη ΝΔ τα επόμενα χρόνια και κάποια από τα παλαιότερα στελέχη θα χρησιμοποιηθούν ξανά.

Πώς κρίνεται τα βήματα του κ. Σαμαρά;
Θεωρώ ότι κινείται πολύ προσεκτικά και δεν έχει κάνει κάποιο μεγάλο λάθος, δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και αφουγκράζεται την κοινωνία.

Εσείς θα συμμετέχετε;
Εγώ μετά τις εκλογές δε λειτουργώ ως πολιτικό στέλεχος. Έχω αναστείλει την κομματική μου ταυτότητα. Δε βλέπω έτοιμες τις συνθήκες για να επιστρέψω. Όμως θα συνεχίσω να λέω ότι θεωρώ ότι εξυπηρετεί καλύτερα τη χώρα μου. Θεωρώ ότι είναι πολιτικό το ζήτημα σε όσους μου καταλογίζουν ευθύνες.



Για το θέμα των ελληνοποιήσεων που προέκυψε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

Θανάσης Νάκος (βουλευτής ΝΔ)

Υπάρχει μια επιτροπή Πολιτογράφησης, η οποία εισηγείται, είναι γνωμοδοτική επιτροπή. Μετά περνά από την κρησάρα της Υπηρεσίας και εκεί ο εισηγητής έχει στις 2 περιπτώσεις αρνητική εισήγηση, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον τμηματάρχη, το διευθυντή, το γενικό διευθυντή και το γενικό γραμματέα και σε μένα ήρθε θετική η πρόταση. Στην άλλη περίπτωση, ήταν θετική σε όλα τα επίπεδα.
Από τις 20.000 υποθέσεις διάλεξαν αυτές τις 3 και δυστυχώς τις έβαλαν και στο στόμα του πρωθυπουργού, ο οποίος στην τριτολογία του είπε ότι ο υπουργός σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησε αλλά θέλαμε να δείξουμε τη χαλαρότητα που επικρατούσε. Καμία χαλαρότητα. Βάζει τον υπουργό με ανθρωπιστικά κριτήρια να κρίνει ή να επαναπέμψει στην υπηρεσία. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρχαν πραγματικοί ανθρωπιστικοί λόγοι, τεχνικοί λόγοι. Δε μπορώ να απορρίπτω τον Έλληνα ομογενή όταν πριν από 15 μέρες έχει ψηφιστεί να μην περνά από την επιτροπή Πολιτογραφήσης και όταν από τότε και μετά δεν περνάνε από την επιτροπή, διότι θεωρήσαμε ότι το δίκαιο του αίματος υπερισχύει των άλλων.

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην εκπομπή με τους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Βασίλης Μαγγίνας
(πρώην υπουργός)
Έχω πολλές αμφιβολίες αν όλα αυτά που γράφονται κάθε μέρα σχεδόν τις τελευταίες εβδομάδες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει μια διασπορά , η οποία δεν ξέρω, είναι υπηρεσιακή διαρροή, τα διοχετεύει η ίδια η πολιτική ηγεσία για να δει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης ;
Η κατάσταση είναι δεινή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όμως με ποια μέτρα και πως μπορείς να συγκρατήσεις τον κατήφορο και να ανατάξεις την αρνητική κατάσταση είναι ένα πολυσύνθετο και πολύ δύσκολο θέμα. Το να παγώσεις συντάξεις στα 1500 ευρώ, αυτό που θα αποδώσει σε βάθος 12μήνου είναι ανεπαίσθητο. Εικάζω ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, λιγότερο οδυνηροί.

Γιατί δεν τα πήρε η ΝΔ;
Είχα σχεδιάσει. Είναι 2 τομείς. Αυτά που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, δεν αφορούν στο Υπουργείο Απασχόλησης. Και ήταν προπετής η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου προ μηνός, που κάνει πολύ καλό έργο και προσπαθεί, αλλά δεν έχει σχέση καμία με τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά είναι θέματα του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων. Είχαμε αρχίσει να συζητάμε το λεγόμενο «αριστερό της επετηρίδος» αναφορικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή να μην αποστρατεύονται όσοι είναι στην ίδια σειρά με αυτούς που προάγονται. Να θυμίσω τη μεγάλη οργή και μεγάλη αντίδραση που είχε τότε η κυβέρνησή μας, εν συγκρίσει με τη σημερινή την οποία στηρίζει η ΝΔ, και την ανάγκη να παρθούν μέτρα. Πολλά έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, το τι φταίει αφήστε το, είναι κουτσομπολίστικο. Δεν προχωρήσαμε λόγω ατολμίας και αμφιθυμίας, βλέπαμε το πόσο θα κοστίσει πολιτικά και είχαμε και συντροφικά μαχαιρώματα.
Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, είναι εύστοχες οι προσπάθειες Παπακωνσταντίνου παρά τα ελαττώματά τους, τα πισωγυρίσματα. Νομίζω ότι ο Παπανδρέου έχει απόφαση να βγούμε από αυτό το τέλμα, αρκεί όλοι να βοηθήσουμε. Το «όλοι» έχει μια μεγάλη προϋπόθεση. Να είναι δίκαιη η κατανομή ώστε αυτός που θα δώσει από τα λίγα του, να αισθάνεται ότι κάτι συνεισφέρει και δεν είναι κορόιδο. Αν μάθει ότι κάποιος άλλος με περισσότερα, διαφεύγει, πολύ δικαιολογημένα και ο ίδιος θα αντιδράσει και θα χαθεί το παιχνίδι.

Αν πετύχει ο Λοβέρδος για πόσα χρόνια λύσαμε το ασφαλιστικό;
Το ασφαλιστικό είναι 2 μεγάλες λεωφόροι: οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι πόροι. Πολλοί υποστηρίζουν να δώσουμε λεφτά, δε θα γίνει τίποτα όμως έτσι αν δεν εξορθολογιστεί η δόμηση του συστήματος. Το σύστημα θα εξυγιανθεί και μπορεί να πάει τα επόμενα 20 χρόνια με κάποιες μικροαλλαγές.